Početna Događanja U Gracu, u Austriji održani Prvi Sretenjski susreti

U Gracu, u Austriji održani Prvi Sretenjski susreti

U organizaciji Saveza Srba u Štajerskoj, u Gracu u Austriji održani su „Sretenjski susreti”. Kako je istakla Prosvjeta iz Austrije ova manifestacija je imala za cilj „da predstavi početke moderne srpske države i ukaže na dva bitna istorijska događaja tokom turbulentnog XIX veka – donošenje Sretenjskog ustava i podizanje Prvog srpskog ustanka”. Predavanje je održao istoričar Dejan Segić, zamenik sekretara SPKD Prosvjeta Austrija. Ovim važnim događajem su Srbi iz Austrije započeli obeležavanje praznika Sretenja, Dana državnosti Republike Srbije.

„Na manifestaciji je, osim osvrta na srpsku istoriju prezentovan i rad članica Saveza. Rad Prosvjetine škole srpskog jezika u Gracu predstavila je dr Marija Đokić Petrović, koordinatorka Prosvjete za Štajersku. Ona je u svom obraćanju govorila o aktivnostima Prosvjetine škole srpskog jezika, osnivanju Prosvjetine biblioteke, a dotakla se i statusa srpskog jezika u Austriji, koji je ovih dana aktuelna tema, izrazivši ulogu Prosvjete kao pionira i dugogodišnjeg borca u procesu nezavisnosti srpskog jezika u Austriji”, prenela je Prosvjeta.


Foto: Prosvjeta Austrija

Mladi đaci Prosvjetine škole – Strahinja Jović je odrecitovao pesmu „Domovina” Dušana Vasiljeva, Jana Jović je govorila o životu Đorđa Petrovića Karađorđa, dok se Miloš Pavlović predstavio autorskom pesmom „Srbija”. Učiteljica Prosvjetine škole srpskog jezika, Dragana Hajgli, je bila moderator programa.

U programu su učestvovali i predstavnici lokalnih udruženja, između ostalih KUD-a Sveti Sava, KERB-a i Srbi za Srbe, sa kojima Prosvjetina škola srpskog jezika u Gracu neguje dobru saradnju. Proslava je bila izuzetno posećena i kako su prisutni jednoglasno zaključili, vrlo uspešna, navela je Prosvjeta.

Ovoj manifestaciji su prisustvovali ambasador Republike Srbije u Austriji Marko Blagojević, šef predstavništva Republike Srpske Mladen Filipović, predsednik SPKD Prosvjeta Austrija Marko Sarić i veliki broj uvaženih zvanica iz Graca i Beča, među Kojima, kako navodi Prosvjeta Austrija su bili i Danko Delić iz Linca, Aleksandar Matić iz Srpskog centra, dr Irina Karamarković predsedavajuća u Savetodavnom veću za strance u Gracu, Robert Krtocer gradski savetnik za integracije u Gracu, koji pružaju podršku u radu Prosvjetine škole srpskog jezika, a koji su posebno pomogli u procesu formiranja Prosvjetine biblioteke.