Početna Informacije Svećani prijem povodom Dana državnosti Srbije u Damasku

Svećani prijem povodom Dana državnosti Srbije u Damasku

U Damasku je, povodom Dana državnosti Srbije, održan svečani prijem, kojem su prisustvovali visoki zvaničnici Sirijske Arapske Republike, predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, predstavnici svih verskih konfesija i zajednica u Siriji, kulturne i poslovne zajednice i srpske dijaspore, prenela je Ambasada Srbije u Damasku.

„U pozdravnom govoru, domaćin prijema, ambasador Republike Srbije u Damasku Radovan Stojanović ukazao je na istorijski, politički i verski značaj Sretenja za stvaranje moderne srpske države. Istakao je da su odnosi Sirije i Srbije duboki ukorenjeni i izgrađeni na prijateljstvu, međusobnoj podršci i solidarnosti od zvaničnog uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa 1946. godine” dodato je saopštenju Ambasade. Ambasador se posebno zahvalio Siriji na principijelnoj i doslednoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije i na poštovanju međunarodnog prava u vezi sa samoproglašenoj nezavisnosti tzv. Kosova.

On je dodatno ukazao da je Srbija bila prva evropska država koja je pritekla u pomoć u otklanjanju posledica katastrofalnog zemljotresa u Siriji kroz dopremanje 810 tona humanitarne pomoći za ugroženo sirijsko stanovništvo preko međunarodnog aerodroma u Damasku i luke Latakija. Takođe je naglasio je da su od jula 2021. godine, kada je podignut nivo diplomatskog predstavljanja na rang ambasadora, bilateralni odnosi unapređeni, o čemu u prilog govore realizacije poseta visokih sirijskih zvaničnika našoj zemlji, ministra spoljnih poslova Sirije na Komemorativnom skupu članica Pokreta nesvrstanih sredinom oktobra 2021. godine, kao i ministra poljoprivrede Sirije na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu krajem maja 2022. godine.

„Pomoćnik ministra spoljnih poslova i iseljenika Sirije ambasador Ajman Rad je preneo želju njegove zemlje za nastavak razvoja odnosa sa prijateljskom Srbijom, o čemu svedoči i nedavno imenovanje novog sirijskog ambasadora u Beogradu. Pozdravio je uspostavljanje saradnje u oblasti kulture i obrazovanja, izrazivši želju da će ista predstavljati kamen temeljac za unapređenje odnosa u svim drugim domenima, uključujući ekonomsku i trgovinsku”, stoji u saopštenju Ambasade Republike Srbije u Siriji.

Foto: Ambasada Srbije u Damasku