Početna Kultura Promocija knjige „Mika” dr Jelene Angelovski u Berlinu

Promocija knjige „Mika” dr Jelene Angelovski u Berlinu

U nedelju 25. februara dr Jelena Angelovski nastavnica Srpske dopunske škole u Švajcarskoj promovisaće svoj roman „Mika” u Sabornom hramu Svetog Save u Berlinu (Ruppinerstr. 28, 13355 Berlin). Početak je u 12 časova, a ulaz je besplatan.
Dr Angelovski je za ovaj svoj prvenac dobila niz nagrada: „Rade Obrenović” 2022. od Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre u Novom sadu, zatim nagradu grada Niša za književnost za decu i mlade „Maleni cvet” 2023. godine za knjigu „Mika”, regionalno priznanje „Dragan Radulović” i nagradu „Mali princ”, na međunarodnom dečijem festivalu Vezeni most, u Tuzli, u Bosni i Hercegovini.

Mika živi negde drugde, u jednoj maloj zemlji zvanoj – Švajcarska. Na početku, Mika je pri kraju. Pri kraju čega? Pri kraju svog solidno skrojenog detinjstva. Zatim se, sve gori od strašnijeg, ređaju dramatični trenuci. Zašto? Zato što Mika izrasta iz detinjstva, a ono se cepa i puca po krhkim pubertetskim šavovima. Objektivno, haos, jer čovek u tom trenutku lako može ostati, figurativno govoreći, ogoljen – da kažemo neodeven, zbog čega se, osim što mu može biti hladno, lako može izbrukati pred onima koji su, da kažemo, obučeni. Fascinantnim i humorističnim opisima, autorka šalje Miku u potragu za sopstvenom „supermoći”. Usput, Mika otkriva ne samo svoju supermoć, već i supermoći svih svojih rođaka i prijatelja.

Na kraju, jasno, Mika je – na početku! Na početku čega? Na početku puta da postane neko i nešto. Tamo negde, daleko u svetu, ali ujedno i blizu kod kuće – opis je knjige u kojoj su mnogi uživali i uživaće sigurno i deca i odrasli u Berlinu.