Početna Događanja Episkop Andrej služio na slavi parohije u Udinama

Episkop Andrej služio na slavi parohije u Udinama

Nadahnuti Duhom Svetim, Srbi iz okoline grada Udina u Italiji, pre osamnaest godina umolili su protojereja-stavrofora Raška Radovića paroha u hramu Svetog Spiridona u Trstu da ih poseti i pomoli se Gospodu zajedno sa njima. U februaru 2006. godine, na praznik Sveta Tri Jerarha, u predgrađu Udina o. Raško sa Duškom Pavlovićem, doskorašnjim predsednikom CO, organizuje prvi molitveni susret.

Milošću Gospodnjom, posle skoro dve decenije, verni narod u ovom delu Italije dočekuje svog arhipastira episkopa austrijsko- švajcarskog, Italije i Malte Andreja. Tokom kanonske posete u nedelju „Mitara i fariseja” u hramu posvećenom Svetom Stefanu Novom (Brankoviću) odslužena je sveta arhijerejska liturgija kojom je načalstvovao preosvećeni vladika Andrej uz sasluženje nadležnog paroha, jereja dr Dušana Đukanovića.


Foto: CO Udine

Ovom jubileju SPC prisustvovali su i uvaženi gosti, konzul Marina Lozar iz Trsta i predstavnik rimokatoličke crkve đakon Marko Soranco, delegat Uzoritosti nadbiskupa Udina Andrea Bruno Mazokato koji je velikodušno ustupio ovaj hram našem vernom narodu za bogosluženja. Savez Srba u Italiji je predstavljala predsednica Lidija Radovanović, a učiteljica Danijela Janković se već smatra neizostavnim delom parohije radeći sa najmlađima u korist očuvanja srpskog jezika, ćirilice i dragocenog kulturnog nasleđa.

Po završenoj službi održano je predavanje o Svetoj Gori Atonskoj u kom je Vladika Andrej istakao opšti značaj ove svetinje za celokupno pravoslavlje a posebno za vasceli Srpski narod. Manastir Hilandar je vekovima bio čuvar iskre narodne vere i kolevka duhovnih vođa i učitelja našeg roda.

Trpezu ljubavi su pripremili vredni parohijani na čelu sa Svetlanom Milošević, predsednicom CO, čime je pružena prilika da se nastavi sa druženjem i dušekorisnim razgovorima.

Izvor: sveštenik dr Dušan Đukanović, paroh u Udinama, Porćiji i Trevizu