Početna Kultura 75 godina Muzeja Vuka i Dositeja

75 godina Muzeja Vuka i Dositeja

Muzej Vuka i Dositeja je, u obnovljenoj zgradi nekadašnjeg Dositejevog liceja, bio otvoren za posetioce 7. januara 1950. godine. Prvi upravnik bio je istoričar književnosti Đuro Gavela, a osnovnu postavku priredili su kustos Narodnog muzeja Vera Ristić i Borislav Mihajlović Mihiz, tada asistent Vukovog i Dositejevog muzeja. U prizemlju su posetioci mogli da vide dragocene i retke primerke Dositejeve prepiske, među kojima i prepis njegovog prvog rukopisa „Pismo ljubeznom Haralampiju“, Dositejeve lične knjige i prva izdanja njegovih dela.


Ilustracija: Stalna postavka Muzeja Vuka i Dositeja, 50-te godine prošlog stoleća
Foto: ViD

Postavka posvećena Vuku Karadžiću nalazila se na spratu i bila je daleko bogatija. Tu su se mogla videti dva pisma slavnog Getea upućena Vuku, prva izdanja „Pesmarice” iz 1814. godine, „Pismenice” i prvo izdanje Srpskog rječnika iz 1818. godine. Jedna soba, posvećena protivnicima reforme jezika, sadržavala je Vukovu prepisku sa knezom Milošem, dok je u drugoj, posvećenoj Vukovim saradnicima i sledbenicima, bio izložen prevod Novog zavjeta, „Pesme” Branka Radičevića i Daničićev „Rat za srpski jezik i pravopis”. Pored pasoša i diploma, posetiocima su privlačili pažnju i Vukovi lični predmeti poput štule, burmutice, pribora za pisanje…

Postavka Muzeja odisala je urednošću i predmeti na njoj bili su tako raspoređeni i propraćeni legendama da je posetilac lako mogao da sagleda sav značaj poduhvata velikana, i onih drugih, čija imena su obeležila stranice srpske kulturne istorije XIX veka. Ovakav koncept postavke, sa malim doradama, zadržan je sve do kraja 2012. godine kada je nakon rekonstrukcije zgrade otvorena nova osnovna postavka.

Danas po obeležavanju 75 godina postojanja i opstajanja Muzeja Vuka i Dositeja otvorena je izložba LICA DOSITEJEVOG LICEJA KROZ SPOMENIČKO NASLEĐE BEOGRADA i održana promocije knjige „Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda. Ambijentalna celina Područja oko Dositejevog liceja”.

Izložba će biti otvorena za publiku do 28. aprila ove godine.

Izvor: Muzej Vuka i Dositeja