Početna Moja Priča Milun Nikolić iz Austrije postao akademik

Milun Nikolić iz Austrije postao akademik

Na Svečanoj sednici Udruženja Pustorečana u Nišu rekorder srpske dijaspore kao humanitarac sa 224 kontejnera pomoći srpskom narodu ing. Milun Nikolić iz Beča proglašen je za akademika SKAIN. I kada je krenuo u Niš na sastanak sa svojim Pustorečanima poznati građevinar iz Beča ing. Milun Nikolić darovao je leskovačkim lekarima i pacijentima 22 moderna bolnička kreveta. Bila je to njegova 300 lična pomoć srpskom narodu u otadžbini. Kako sam reče: – Milun u zavičaj nikad ne ide praznih ruku !

Nikolić je pre pola veka obučen u pantalone i majcu stigao iz sela Gornji Brestovac, opština Bojnik u Beč. Kao građevinski inženjer i elektrotehnički inženjer gradio je austrijsku prestonicu, pravoslavne hramove i svoju porodicu. Odlikovan je za svoje dobročinstvo Ordenom Svetoga Save i Teslinom zlatnom medaljom, kao i sa još 50 odličja. A sada je na predlog iz Srbije primljen u Srpsku kraljevsku akademiju inovacionih nauka iz Beograda.  

Delegacija ove akademije stigla je u Niš da bi prijem obavila na svečanosti Udruženja Pustorečana, čiji je Milun Nikolić počasni član. Delegaciju su predvodili akademik Velibor Stević, predsednik SKAIN i akademik Jelena Lopušina, mentor i direktor Odeljenja dijaspore kome pripada Milun Nikolić iz Austrije. Čitavu ceremoniju prijema blagoslovio je episkop niški Njegovo preosveštenstvo gospodin Arsenije.

Za portal Rasejanje.info Marko Lopušina
Foto: Milun Nikolić i Milan Krkobabić / arhiva M. Lopušina