Početna Vesti U Njujorku obeležen Dan srpskog nasleđa

U Njujorku obeležen Dan srpskog nasleđa

Na svečanoj ceremoniji podizanja zastave Republike Srbije, gradonačelnik Njujorka Erik Adams proglasio je 26. februar 2024. godine Danom srpskog nasleđa. „Ova proklamacija gradonačelnika Adamsa je izraz dubokog poštovanja srpsko-američkih odnosa i prepoznavanja istorijskog doprinosa srpske zajednice ukupnom socijalnom, ekonomskom i kulturnom identitetu grada Njujorka”, istaknuto je u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku.

„Ceremonija je održana u samom centru Njujorka – parku Boling grin, mestu značajnih istorijskih dešavanja za SAD i grad Njujork. Ovo je prvo dešavanje ove vrste u Njujorku u istoriji srpsko-američkih odnosa. Tokom ceremonije, simbolički su zajedno podignute zastave Srbije i SAD, uz intoniranje himni dve zemlje”, dodato je u saopštenju.


Foto: GK RS Njurojk

Prisutne je pozdravio generalni konzul Republike Srbije u Njujorku Vladimir Božović. On je istakao zadovoljstvo i ponos zbog činjenice da je gradonačelnik Adams, u znak priznanja Srbije i srpske zajednice u Njujorku, proglasio 26. februar Danom srpskog nasleđa. Ukazao je da su samo dve nedelje ranije, 15. februara, Srbija i Srbi širom sveta obeležili godišnjice početka Srpske revolucije i usvajanja Sretenjskog ustava, prvog ustava moderne srpske države.

On je takođe dodao da su „ovi istorijski datumi utvrdili Srbiju kao ponosnog člana zajednice slobodnih naroda i nepokolebljivog saveznika svima koji se zalažu za slobodu i ljudsko dostojanstvo”.

Istakao je da su Srbi kroz istoriju bili deo imigrantskih talasa koji su dopirali do američkih obala i ostavili zapažen trag u različitim poglavljima istorije Sjedinjenih Država i Njujorka, od Đorđa Šagića, poznatog kao Džordž Fišer, heroja Teksaške revolucije, Mihaila Pupina, velikog naučnika sa Kolumbija univerziteta, Nikole Tesle, vizionarskog pronalazača, Mladena Sekulovića, legendarnog glumca poznatog kao Karl Malden, Čarlsa Simića, poznatog američkog pesnika, do Marine Abramović, globalne ikone umetničkog performansa, preneto je u saopštenju Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku.

Po njemu „ova ceremonija predstavlja dirljivu potvrdu dubokog poštovanja gradonačelnika Adamsa i njegovog tima, prema srpskoj zastavi i svim žrtvama položenim u njenu čast”. Generalni konzul Božović je iskazao duboku zahvalnost na takvom gestu i ukazao da samo proglašnjenje Dana srpskog nasleđa 26. februara ima dodatnu simboliku, s obzirom da istog dana SPC obeležava Dan Svetog Simeona ili Stefana Nemanje, rodonačelnika svete loze Nemanjića, dinastičke porodice srednjovekovne srpske države.

Sa druge strane gradonačelnik Adams je naglasio da su američki Srbi oduvek imali značajnu ulogu u izgradnji i napretku Njujorka. Iskazao je uverenje da će nastaviti da pružaju svoj prepoznatljivi doprinos prosperitetu ovog grada, kao i što bližim odnosima Njujorka i SAD sa Srbijom. Izrazio je poštovanje za slobodarsku tradiciju naše zemlje, kao i istorijski snažno utemeljene odnose SAD i Srbije, preneli su predstavnici Generalnog konzulata RS u Njujorku.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Grada Njujorka, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i srpske dijaspore, kojima su se obratili i gradski komesari Edvard Melmestajn i Manuel Kastro, te Gordana Vunjak Novaković, profesor na Univerzitetu Kolumbija i dobitnica Sretenjskog ordena.  Program je vodio Lazar Paroški, predsednik američkog ogranka Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, a uveličali su ga i predstavnici KUD Opančići srpskim igrama i pesmama.