Početna Događanja Unitedbalkan events iz Hajlbrona okupio zemljake

Unitedbalkan events iz Hajlbrona okupio zemljake

U iščekivanju i zvaničnog dolaska proleća i oproštaja od zime ostali smo dužni i učesnicima kao i čitaocima medijskog portala Rasejanje.info reportažu o lepoj manifestaciji koja je po prvi put održana ove zime u nemačkom Hajlbronu i to sa predstavnicima tri naroda sa prostora bivše Jugoslavije. Manifestacija pod nazivom „Zimsko selo” pokazala je da su narodi sa Balkana a posebno sa prostora bivše Jugoslavije prilično vezani i da se često među sobom druže. Ideja im je bila da to pokažu i svojim domaćinima Nemcima kao i svim narodima koji žive na području grada Hajlbrona, u pokrajini Baden-Virtemberg.

Organizatori ove manifestacije su bili predstavnici Unitedbalkan events Danijel Facari i Miodrag Nikić, koji su od leta protekle godine organizovali mnoge balkanske večeri na podruju grada Hajlbrona.


Foto: D. Facari

U toku tri dana oni su organizovali niz žurki, muzičkih večeri, druženje folkloraša, harmonikaša, mladih sa čitave teritorije Baden-Virtemberga. Bilo je tu i predstavnika sva tri naroda i Srba i Hrvata i Bošnjaka, kao i svih ostalih sa prostora bivše Jugoslavije.

Pravi spektakl su priredili i najinteresantniji za Nemce i druge narode folkloraši, koji su ne samo svojom nošnjom i načinom igre, već i pevanjem i emocijama zainteresovali sve da se raspituju o igrama sa prostora bivše Jugoslavije. Nastupili su igrači Srpskog kulturnog i sportskog kluba Šumadija iz Hajlbrona, srpskog humanitarnog i kulturnog društva Morava iz Štutgarta i KUD Kolo Merak iz Gepingena. A druženje je bilo uz razne vrste muzike. Uz muziku 80-tih, 90-tih, 2000 ih, pa uz pop, narodnu i turbo muziku sa našeg podneblja uz više di džejeva tokom više večeri Aleksu, Gimija, Makija. Publici se predstavila i mlada pevačica Katiera sa svojim pesmama, zatim dva mlada harmonikaša iz Gepingena  sa par naših pesama i odsviranih nekoliko kola.

Glavni orgaizatori ove manifestacije Danijel Facari (levo) i Miodrag Nikić

„Bilo je mnogo lepih pesama i trenutaka, zajedničkih kola, ali je nekako najjači deo našeg kulturnog programa je bio kada su zajedno igrači Morave iz Štutgarta i Meraka iz Gepingena odigrali Igre iz Pčinja”, istakao je Danijel Facari, kome je, kao nekadašnjem igraču srpskog društva Šumadija iz Hajlbrona, srce bilo na mestu. On je zajedno sa Miodragom Nikićem naglasio da su tokom dodele pehara i zahvalnica od strane organizatora Unitedbalkan events naglasili da su svi pobednici. „Iako program nije bio takmičarskog karaktera svi koji ste ovde kao učesnici ste veliki pobednici, i svi zajedno smo mnogo jači”.

Manifestacija je održana u diskoteci Provocateur u Hajlbronu, čiji je vlasnik Nemac Saša Rener. Organizatori su se zahvalili svim sponzorima, bez kojih ova manifestacija kroz koju je prošlo više od 2500 ljudi ne bi uspela. U nadi da je ovo početak jednog novog druženja organizatori su se rastali sa gostima i učesnicima. Sva tri dana prisutni su mogli da uživaju u kulinarskim specijalitetima sa prostora bivše Jugoslavije.
Veselje su ulepšali i članovi italijanskog hora Coro del Grapa, kao i tamburaši, koji su muzičku atmosferu doveli do vrhunca.


Foto:D. Facari