Početna Kultura Grad Zaječar pamti svoga Zorana Zokija Radmilovića

Grad Zaječar pamti svoga Zorana Zokija Radmilovića

Brojnim turistima i posetiocima Zaječara zanimljiv je podatak da je ovde rođen veliki glumac Zoran Radmilović. Oni vole da posete njegov spomenik, njegovu nekadašnju kuću na kojoj je postavljena mermerna ploča, kao i pozorište koje nosi njegovo ime.

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, u delu grada koji se i danas naziva Vlaška mala. Rođen je u porodici sudije Momčila i domaćice Ljubice. Njegov deda po ocu, Rihard Lang, bio je nemački arhitekta koji se oženio Stevkom, prešao u pravoslavlje i uzeo ime Radmilo, odakle potiče porodično prezime Radmilović.

Najpoznatiji je po svojoj ulozi u predstavi „Radovan III” u beogradskom Ateljeu 212, za koju je dobio titulu Kralja humora i improvizacije. Nakon dve godine studija prava, napustio je fakultet i posvetio se glumi. Studirao je i na Arhitektonskom, kao i na Filološkom fakultetu, dok je istovremeno glumio u KUD Ivo Lola Ribar.


Foto:Turistička organizacija Zaječar

Svoju karijeru započeo je u Beogradskom dramskom pozorištu (1962-1968), a diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio, i televiziju 1963. godine. Već 1964. godine, dobio je glavnu ulogu u predstavi „Kralj Ibi” Ateljea 212, kojom je oduševio publiku svojim nezaboravnim improvizacijama.

Postao je stalni član ansambla Ateljea 212 od 1968. godine sve do svoje smrti. Zoran Radmilović je odigrao 299. izvođenje predstave „Radovan III” 9. juna 1985. godine, nakon čega je ubrzo hospitalizovan. Na filmu je debitovao 1962. godine u „Čudnoj devojci” Jovana Živanovića, a njegove uloge na televiziji i filmu postale su kultne. Tokom svog života, bio je angažovan po društvenim pitanjima i otvoreno kritikovao vlast i vlastodršce u svojim predstavama.

Zaječar, njegov rodni grad, Zoran je voleo na poseban način, izražavajući ljubav i čežnju prema njemu u svakoj prilici. Na daskama zaječarskog pozorišta nastupio je samo jednom, gostujući sa predstavom „Radovan III” Dušana Kovačevića. Zabeležena je njegova izjava da je to bila gotovo jedinstvena situacija u kojoj je osetio tremu.

Lik Radovana III bio je inspirisan humorom specifično zaječarskim, kombinujući karakteristike nekoliko gradskih legendi. Zato je imao tremu, znajući da će se neki od njih verovatno prepoznati u predstavi.

Od 1991. godine, zaječarsko pozorište nosi njegovo ime. Zaječarci su mu se odužili osnivanjem pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića”, nazvali su ulicu po njemu, a 2008. godine u centru grada otkriven je i njegov spomenik.

Zoran Radmilović preminuo je 21. jula u 53. godini života. Njegova urna se nalazi u Aleji velikana u Beogradu.

„Za sve ljubitelje kulture i umetnosti, pozivamo vas da posetite grad u kojem se rodio veliki bard Zoran Radmilović. Osim što ćete imati priliku da istražite bogatu kulturnu baštinu ovog grada, možete posetiti i naše pozorište kao i pozorišni muzej. To je prilika da doživite jedinstvenu atmosferu i da se upoznate sa nasleđem jednog od najpoznatijih glumaca našeg vremena,” istakla je direktorka Turističke organizacije grada Zaječara Dragana Gogić Rajković.

Izvor: Turistička organizacija Zaječar