Početna Najave DKC Beograd raspisao XXVI međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope”

DKC Beograd raspisao XXVI međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope”

POZIVNICA

Prvo učešća na ovom konkursu imaju i deca koji žive u rasejanju

Gradska uprava Grada Beograda – Sekretarijat za kulturu i Dečji kulturni centar Beograd raspisali su XXVI međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope”, koji će trajati do 5. avgusta.

Ovogodišnji međunarodni likovni konkurs, već dvadeseti i šesti put poziva decu i mlade likovne stvaraoce (od 4 do 18 godina) iz celog sveta da svojom raskošnom paletom posvedoče da je likovno stvaralaštvo dece i mladih sa gledišta dubinske psihologije i modernog shvatanja umetnosti uočeno i priznato kao prava stvaralačka vrednost.

Stručni žiri će odabrati radove za izlaganje i dodeliti nagrade i pohvale u pojedinačnoj i grupnoj konkurenciji, u pet starosnih kategorija. Primat će se davati onim radovima na kojima je vidljiv autentičan dečji likovni izraz i koloristički svet.

Odabrani likovni radovi tradicionalno će svoje mesto naći i na prigodnoj poštanskoj marki „Radost Evrope” koju izdaje Javno preduzeće „Pošta Srbije” svake godine krajem septembra, uz stručnu saradnju urednika Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope”.

Izložba nagrađenih i pohvaljenih radova će se održati u galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd. Gosti Međunarodnog likovnog susreta će učestvovati u urbanoj likovnoj koloniji.

Propozicije međunarodnog likovnog konkursa Radost Evrope

Na konkursu mogu učestvovati pojedinci, predškolske ustanove, škole, dečji likovni ateljei, dečji kulturni centri i slične dečje ustanove i asocijacije.

• Pravo učešća imaju sva deca sveta od 4 do 18 godina.

• Izbor teme je slobodan

• Primaće se isključivo radovi na papiru rađeni različitim tehnikama (olovka, tempera, gvaš, akvarel, pastel, tuš, kolaž, kombinovane tehnike na papiru, grafika)

• Najveći format radova A3 (297 dž 420 mm).

• Radovi moraju biti originalni i rađeni samostalno, nastali u 2023. ili 2024. godini i ne smeju biti ranije izlagani na drugim međunarodnim konkursima i izložbama.

• Uz svaki rad obavezno mora biti priložen formular čitljivo popunjen

• Individualni učesnici mogu da pošalju do tri rada u različitim likovnim tehnikama, a ustanove i asocijacije do 20 radova različitih autora

Prispeli radovi se neće vraćati. Rok za prispeće radova je 5. avgust 2024. godine.

Radove je potrebno slati na adresu sa naznakom:

Likovni radovi za Međunarodni likovni konkurs Radost Evrope

Dečji kulturni centar Beograd, Takovska 8, 11 000 Beograd, Srbija

POŠILjKA JE NEKOMERCIJALNOG KARAKTERA

Prvonagrađeni (kao i jedan njihov odrasli saputnik) u pojedinačnoj konkurenciji, u svih pet kategorija biće gosti Beograda tokom prve nedelje oktobra i trajanja manifestacije „Radost Evrope 2024.”o trošku organizatora. Nagrade će im biti svečano uručene na otvaranju izložbe. Tokom boravka u Beogradu, nagrađeni autori će biti učesnici urbane likovne kolonije koja će imati bogat program.

Troškove puta snose nagrađeni.

Suština međunarodnih likovnih konkursa, kao i izložbi koje nakon toga slede, prvenstveno je LIKOVNI SUSRET – podrška prirodnom i kreativnom načinu življenja, naglasio je direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd mr Dragan Marić

Dodatne informacije se mogu dobiti od Lidije Seničar, urednica likovnog konkursa (Dečji kulturni centar Beograd; Takovska 8, Beograd; tel. +381 11/ 32 42 011; 32 37 360)
Uz svaki rad mora biti obavezno priložena popunjena tabela.