Početna Kultura Veče posvećeno Želimiru Žilniku

Veče posvećeno Želimiru Žilniku

U utorak 12. marta sa početkom u 19 sati u Srpskom kulturnog centru u Parizu biće organizovano veče posvećeno srpskom reditelju Želimiru Žilniku. Kulturni centar Srbije u saradnji sa filmskim festivalom „East of Rouen” organizuje ovo druženje na kome će biti prisutan i sam reditelj.

Želimir Žilnik se smatra jednim od glavnih reditelja jugoslovenskog novog talasa (ikona crnog talasa) iz 1960-ih i 1970-ih i ostaje jedna od najvažnijih ličnosti istočnoevropske kinematografije. Njegovi brojni filmovi, karakteristični za crni talas po kritičkom pogledu na jugoslovensko društvo, često se nalaze između dokumentarnog i igranog, i ističu najmarginalizovanije. Između ostalog, poznat je po igranom filmu „Rani radovi” iz 1969. godine, koji je na Berlinskom filmskom festivalu dobio Zlatnog medveda za najbolji film. Želimir Žilnik dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada, a ove godine je dobio i nagradu Pobednik Beogradskog međunarodnog filmskog festivala (FEST), nagrađujući svoj opus i izuzetan doprinos kinematografiji. Takođe je specijalni gost filmskog festivala A L’Est, koji se održava u Ruanu od 12. do 17. marta 2024. godine.

Događaj u Kulturnom centru Srbije počeće razgovorom sa Želimirom Žilnikom i Naimom Berkane, istraživačem i doktorantom kinematografije na Univerzitetu Sorbona koja se bavi jugoslovenskim novim talasom. Nakon razgovora biće prikazana tri Žilnikova filma: dugometražni „Beograd 2041”, kao i kratki filmovi „Crni film” i „Lipanjska gibanja”

Foto: Ž. Žilnik