Početna Informacije Priznanje za Aktiv nastavnika srpske škole u Sloveniji

Priznanje za Aktiv nastavnika srpske škole u Sloveniji

Aktiv nastavnika srpske dopunske škole dobilo je Zahvalnicu za doprinos radu Ambasade Republike Srbije u Sloveniji za 2023. godinu, 14. marta 2024, u Parohijskom domu u Ljubljani.

„Srpska dopunska škola je započela svoj rad školske 2020/2021. godine i ovo je četvrta godina njenog postojanja u Sloveniji. Danas srpsku školu čine 12 nastavnika i 1209 učenika, te je tako Slovenija druga zemlja u svetu po broju učenika koji pohađaju nastavu srpske škole.

Za rad škole zaslužni su, pored nastavnika i učenika, i roditelji koji su prepoznali suštinski značaj očuvanja srpskog jezika i srpske tradicije živim, ma gde god se ljudi nalazili. Sve to ne bi bilo moguće bez podrške Ministarstva prosvete Republike Srbije koji finansira ovaj projekat i koji omogućava besplatno pohađanje nastave srpske dopunske škole svakom detetu u svetu. Za uspostavljanje rada srpske škole u Sloveniji zaslužna je i naša Ambasada Republike Srbije iz Ljubljane, sa tadašnjom ambasadorkom Zoranom Vlatković i konzulkom Ivanom Jakšić Matović, a do danas naša škola ima kontinuiranu podršku svih članova Ambasade RS za svoj rad, za šta je dokaz i dobijena Zahvalnica kao priznanje našeg četvorogodišnjeg rada”, istakla je predsednik Aktiva Draga David.

„Zasluge za rad naše škole u Sloveniji imaju i naše koordinatorke. Blaženka Trivunčić, koordinatorka srpske dopunske škole u Francuskoj, Italiji, Sloveniji i Malti, bila je s nama prve tri godine, od samog uspostavljanja rada srpske škole u Sloveniji, a danas o tome brine naša sadašnja koordinatorka Marija Praizović. Zahvaljujemo se obema na bezrezervnoj podršci, kako radu škole, tako i nama, nastavnicima koji radimo u toj školi”, naglasila je Draga David.

Da bi škola funkcionisala kako treba u slovenačkim školama, zaslužno je i Ministarstvo prosvete Slovenije, te se zahvalnost upućena njima za svu podršku svih ovih četiri godine.

„Da nije bilo srpskih društava, udruženja i Srpske pravoslavne crkve, definitivno naš rad ne bi izgledao ovako kako danas izgleda. Zbog toga, ovo priznanje za doprinos radu Ambasade RS, pripada i svima njima koji su nesebično, iz dana u dan, brinuli i rešavali naše probleme na terenu. Kao prvi nastavnici srpske dopunske škole u Sloveniji, nadamo se da smo uspeli da ukažemo na svest o vrednosti učenja jezika i tradicije zemlje iz koje potičemo, kao i da će ta svest o precima biti zdrav koren iz kojeg će izrasti jaki naraštaji spremni da se suoče sa svakodnevnim izazovima u bilo kojoj državi u kojoj se budu nalazili”, dodala je na kraju Draga David, predsednik Aktiva nastavnika srpske dopunske škole u Sloveniji

Aktiv nastavnika Srpske dopunske škole danas čine Maja Anđelković Šeguljev i Dragana Šoškić (Maribor, Murska Sobota, Slovenske Konjice i okolina), Svetlana Todorović, Jelena Stefanović, Maša Vukadinović, Vera Hristić Majstorović, Slavica Radovanović (Ljubljana i okolina), Nevena Stupar (Kranj i okolina i Novo Mesto), Željka Karanović Bojanić (Novo Mesto, Celje, Trbovlje), Tamara Svrzić (Postojna, Nova Gorina i okolina), Draga David (Ankaran, Koper, Izola, Portorož i okolina), Jadranka Beti (Koper, Dekani i Velenje). Prve dve godine rada škole u Sloveniji su radili i Danilo Spasojević i Vesna Milinković.