Početna Kultura Promocija knjige „Smrt gospodina Zomera”  dr Marka Sladojevića

Promocija knjige „Smrt gospodina Zomera”  dr Marka Sladojevića

Srpski kulturni centar Mihajlo Pupin iz Ljubljane u saradnji sa SPC, organizuje promociju bestselera „Smrt gospodina Zomera” koja govori o poslednjim danima Slobodana Miloševića u Hagu. Istiniti događaji zaogrnuti plaštom kontroverze publici umeju samo još više da zagolicaju maštu. Da li je Slobodan ubijen ili je umro prirodnom smrću?

Autor Marko Sladojević, doktor pravnih nauka koji je bio angažovan u nekoliko prvostepenih i žalbenih sudskih postupaka pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, uključujući i suđenja Slobodanu Miloševiću i Radovanu Karadžiću će odgovarati na pitanje „Šta je pisac hteo da kaže” i njegovom ličnom odnosu sa bivšim predsednikom Srbije.

Savetnik je četrdesetpetogodišnji pravnik koji se zahvaljujući školovanju i življenju u Holandiji pronašao na izuzetno važnom i odgovornom zadatku – u timu odbrane Slobodana Miloševića koji se pred Haškim tribunalom brani od optužbe za ratne zločine na tlu bivše SFRJ i Kosova i Metohije. Živeći život pun oprečnih misli i osećanja, on svaki svoj trenutak beleži kao vredan novog iskustva. Dok sa jedne strane prihvata da brani čoveka protiv čije vlasti je protestovao u uzavrelom Beogradu i zbog koga je i otišao u daleku Holandiju, on svoj posao obavlja vrlo odgovorno i profesionalno, želeći da i njega, kao i sam život, podvrgne ispitivanju, verujući da je svaka istina najčešće odabrana voljom većine. U dugim filozofskim razgovorima koje vode o velikim temama u maloj skučenoj ćeliji, u kojoj je završio čovek koji je imao ceo svet pod nogama, on će početi da razmišlja na jedan poseban način, budeći u sebi duboko zapretani patriotizam i odbranu za svoj večno porobljavan ali nikad ukroćen narod, postepeno se privikavajući na ideju da se zaista sudi svima, a ne samo bivšem predsedniku.

Ulaz je slobodan. Parohijski dom SPC, Prešernova cesta 35, Ljubljana

Izvor: SKC Ljubljana