Početna Moja Priča Obnavlja se srpska kraljevska porodica – Karađorđevići se opet rađaju u Srbiji

Obnavlja se srpska kraljevska porodica – Karađorđevići se opet rađaju u Srbiji

Sinovi prestolonaslednika Aleksandra i princa Tomislava sledili su svoje očeve i vratili se u Srbiju. Princ Filip i princ Mihailo oženili su Srpkinje i dobili četvoro dece, čime su oživeli srpsku istoriju i tradiciju

Rođenje ćerke princa Filipa i princeze Danice, male princeze Marije Karađorđević u Beogradu petog novembra prošle godine donelo je neopisivu radost ovoj kraljevskoj porodici i čitavom Kraljevskom dvoru. Ponosni deda prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević posetio je sina Filipa, snaju Danicu, unuka Stefana i unuku Mariju u njihovom domu na Zvezdari i fotografisali su se za porodični album, ali i za javnost. „Svaki porođaj donosi radost, ali znajući da se Karađorđevići ponovo rađaju u našoj otadžbini, to je ono što mi donosi posebnu sreću u srcu. To je ono o čemu sam sanjao u vreme izgnanstva. Uz iskrene čestitke i želje roditeljima za dobro zdravlje, delim veliku radost što sam po drugi put ponosni deda!”, izjavio je iskreno srećan prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Da se Karađorđevići opet rađaju u Srbiji, to je istorijski događaj, koji su narod i dvoru dugo čekali. Naime, sinovi prestolonaslednika Aleksandra i princa Tomislava sledili su svoje očeve i vratili se u Srbiju. Princ Filip i princ Mihailo oženili su Srpkinje i dobili četvoro dece, čime su oživeli srpsku istoriju i tradiciju.


Foto: Kraljevska porodica

Sin princa Filipa i princeze Danice, princ Stefan rođen je 25. februara 2018. godine. Tog dana su 49 zvona najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu objavilo dolazak na svet novog Karađorđevića, kog je krstio patrijarh srpski Irinej. Zvona hrama Svetog Save u Beogradu su se oglasila i 5. novembra 2023. godine kada je rođena princeza Marije. Ovo dvoje Karađorđevića su simbol obnove i jačanja srpske kraljevske porodice.

Sa rođenjem Stefan i Marija Karađorđević su postali deo istorije srpskog naroda. Za Stefanovo rođenje kao prvog muškog deteta kraljevske porodice u Srbiji posle 90 godina, odnosno nakon što je u Beogradu rođen princ Tomislav oglasila su i zvona crkve Svetog Đorđa na Oplencu i manastira Žiče. A tek rođena Marija je bila žensko dete koje je prvo rođeno u vladajućoj grani kraljevske porodice Srbije, posle 139 godina. Pre nje je rođena princeza Jelena, ćerka kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Filip Karađorđević je rođen u SAD 15. januara 1982. godine. Odrastao je u Londonu. Maturirao je na Kraljevoj školi u Kenterberiju u Engleskoj, diplomirao je humanističke nauke na jednom poznatom britanskom univerzitetu i učestvovao u programu na jednom španskom Univerzitetu u Madridu. Govori engleski, španski i francuski, a usavršava srpski jezik. Ljubitelj je skejtborda, ronjenja i skijanja na dasci. Interesuje ga slikarstvo, muzika, računari i prirodne nauke.

Ljubav prema umetnosti, a posebno prema slikarstvu privukla ga je slikarki Danici Milenković i Pariza, koja je često sa roditeljima Milanom Ciletom i Bebom Marinković posećivala Kraljevski dvor na Dedinju. Njihovo venčanje 8. oktobra 2017. godine bilo je istorijsko samim tim što je to posle udaje princeze Marije za prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i dugih devet decenija bio brak u kraljevskoj porodici sklopljen u Sabornoj crkvi u glavnom gradu Srbije. Venčanje je služio patrijarh srpski Irinej, a kumovi su bili švedska princeza Viktorija i princ Petar Karađorđević. Godine 2023. princ Filip je preuzeo titulu od starijeg brata princa Petra i postao naslednik dinastije Karađorđevića.

I mladi princ Mihailo Karađorđević, sin kraljevića Tomislava Karađorđevića oženio se Srpkinjom. Studirao je u Engleskoj diplomatiju i međunarodne odnose u Londonu. Bio je sportista, nosilac crnog pojasa u karateu. U Beogradu se zaljubio u Ljubicu Ljubisavljević, farmaceutkinju koju je napravio princezom. Venčali su se 23. oktobra 2016, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, zadužbini kralja Petra Prvog. Prisustvovali su članovi kraljevske porodice, kao i srpski političari.

I Mihailo i Ljubica nastanili su se u Topli: „Želeli smo da živimo sa svojim narodom. Preselili smo se iz Beograda u Topolu sa željom da bliže upoznamo mesto koje je moj otac toliko voleo. Topola je bila kolevka moderne srpske države i iz kog su moji preci vodili naš narod. Vremenom smo u ovoj varoši otkrili izvanrednu ljubaznost i velikodušnost Šumadinaca koji su nas raširenih ruku dočekali i učinili da se brzo osetimo kao kod kuće”, kazao je princ Mihailo Karađorđević.

Mladi princ i princeza u Topoli žive na svom imanju, bave se ozbiljnim poslovima, humanitarnim i nacionalnim radom. Svoje prvo dete princezu Nataliju dobili su 26. decembra 2018. godine, a drugo dete princezu Isidoru 17. maja 2022. godine. I time su u mnogome mladi Karađorđevići iz Topole oživeli srpsku istoriju i tradiciju. Prve čestitke su dobili od princa Filipa i princeze Danice Karađorđević.

Dvadeset prvi milenijum je, može se slobodno reći, vreme obnove i jačanja srpske kraljevske porodice Karađorđević. Krajem prošlog i posebno početkom 21. veka Karađorđevići su, kako piše u njihovom proširenom Rodoslovu, dobili dvadesetak unučadi, novih članova kraljevske porodice.    

Najviše potomaka ima kneginja Jelisaveta Karađorđević. Iz dva braka dobila je troje dece, ćerke Katarinu (1960) i Kristinu Oksenberg (1962), kao i sina Nikolu Augusta Belfura (1962). Danas kneginja Jelisaveta ima sedam unuka. Ćerka Katarina Oksenberg ima tri ćerke Idniju (1991), Maju (2001) i Selsetu (2003), dok sin Nikola ima četiri ćerke Indiju Lili (2002), Grejs Elizabet (2002), Olimpiju Rouz (2007) i Džordžiju Veroniku (2010).

Kako u Rodoslovu kraljevske srpske dinastije nisu upisani svi potomci Karađorđa, pitao sam Njegovo kraljevski visočanstvo prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića koliko uopšte danas ima članova porodice u otadžbini i u rasejanju. „Ima nas dosta. Čekamo da dođu kući i nadam se da će ih biti sve više u Srbiji! Ima za sve njih mesta ovde u Kraljevskom dvoru u Beogradu”, poručio je starešina srpske kraljevske dinastije.

Za portal Rasejanje.info dr Marko Lopušina