Početna Događanja Srbi u Cirihu odali poštu palim Srbima tokom NATO bombardovanja Srbije i...

Srbi u Cirihu odali poštu palim Srbima tokom NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore

Paljenjem sveća i polaganjem cveća predstavnici srpskog rasejanja iz Ciriha u minulu subotu su odali poštu svojim sunarodnicima koji su pre 25 godina stradali u zločinačkom bombardovanju Srbije i Crne Gore od strane NATO-agresora.
Organizator je bio Srpski kulturni savez Švajcarske, a mesto odavanja pošte Birkliplac (Bürkliplatz) u Cirihu. Poruka ovoga skupa je bila jasna – da se ovaj zločin nikad ne zaboravi niti da se ikad ponovi.


Foto: arhiva Z. Ninković

Skup je otvorio predsednik Srpskog kulturnog saveza Švajcarske Zvonimir Jovanović i tom prilikom pozdravio prisutne među kojima su bili predstavnici države, konzul Živorad Petrović iz GK iz Ciriha i sveštenici Branimir Petković (protojerej) i Đorđe Lukić (jerej) iz Hrama Svete Trojice u Cirhu.

Jovanović je u svom govoru podsetio prisutne na strašni zločin koji je NATO upravo pre 25 godina, sa početkom 24. marta 1999. i u naredna tri meseca počinio bombardovanjem SR Jugoslavije. Izrazio je i žaljenje što se tim povodom nije okupio veći broj ljudi (bilo ih je manje od 100) i ako su na ovaj skup bili blagovremeno pozvani putem pozivnica, interneta, plakata vidno označenim u obe naše crkve u Cirihu. Drugi govornik je bio Zdenko Ninković,  jedan od dva potpredsednika SKSŠ. I on je pozdravio prisutne i pozvao ih da zapale sveće za pokoj duša svih stradalih u NATO-zločinačkom bombardovanju i polože cveće u znak odavanja pošte za sve stradale. Sveće su donirali sveštenici Svetotrojičnog hrama a cveće privrednik i veliki donator Darko.


Foto: arhiva Z. Ninković

Zdenko Ninković je tom prilikom pročitao deo govora bivšeg nemačkog političara (CDU/CSU) Vilija Vimera kojeg je on održao na konferenciji u Bratislavi u Slovačkoj 22. i 23.marta.
Vili Vimer je tada rekao da je „prvi hitac i prva bacenja bomba koja je pogodila cilj u vreme sadašnjeg sukoba u Ukrajini, ispaljena zapravo 24. marta 1999. godine sa Nato bombardera u akciji protiv Jugoslavije.
Prvo je Zapadna alijansa u komade razbila osnovu Povelje Ujedinjenih nacija da bi mogao da se vodi sramotni rat protiv Jugoslavije. Želeo je svet, koji samo sluša komande Vašingtona i podvrgava se tamošnjim pravilima. Napadnuta je „zvezda” nesvrstanih zemalja Jugoslavija  jedna od osnivača Konferencije za bezbednost i saradnju u Evropi. Dok se Zapad na svaki način trudio da Konferencije za bezbednost i saradnju učini beznačajnom, ostale važne zemlje su njenu osnovnu misao rešavanje spornih pitanja mirnim putem i dobrom saradnjom, razvijale u zajednici država Briksa. Zlonamerno ponašanje Zapada vodilo je svet ka opasnoj novoj podeli. Rat protiv Jugoslavije je bio geostrateški okidač. Svesno i namerno, u vreme mira, započet je rat protiv Jugoslavije. Lagalo se bezočno. Konferencija u Bratislavi je pokazala svakome da je napad na Jugoslaviju započet iz geostrateških razloga i da se sigurno neće završiti u Kursku” istakao je Zdenko Ninković, prenoseći reći Vilija Vimera.