Početna Moja Priča Valjevske impresije iz ugla Jelena Vitorović

Valjevske impresije iz ugla Jelena Vitorović

„Nekako s proleća” (kalendarskog), živnuo je Grad. Otvoreno je nekoliko vrednih izložbi, a bilo je i drugih kulturnih aktivnosti u institucijama van galerija (Gimnazija, Gradska biblioteka, Dom kulture). U senci svih nemilih dešavanja u bližem okruženju i svetu, koja privlače svu pažnju gotovo svih, valjevski kulturni delatnici, u saradnji sa kolegama iz drugih sredina, dosledno i krajnje profesionalno rade svoj posao. Može se reći da jedino njihova aktivnost čini Grad, kao zajednicu, pulsirajućom, živom. U svim drugim gradskim „tkivima“ kao da se istrajava u hibernaciji (koja nije samo zimska)…

Sa osobitim zadovoljstvom preporučujem:

Nova Gradska galerija, na Trgu vojvode Mišića, imala je izložbenu premijeru – povodom Dana Grada (20. mart). Izložbu je priredio Međuopštinski arhiv. Tom prilikom predstavljena je knjiga, autora Dejana V. Popovića, „Valjevo i valjevski kraj na razmeđu vekova”.


Foto: J. Vitorović

U Galeriji  Narodnog muzeja Valjevo, u saradnji Muzeja i Zavoda za zaštitu spomenika, postavljena je veoma zanimljiva izložba, o vrednom i značajnom Valjevcu, poteklom iz ugledne porodice (koja se po njegovoj majci vezuje za čuvene Nenadoviće). Reč je o Petru Zariću (Valjevo 1902 – Beograd 1972), čoveku višestruko obdarenom umećima, koje je, marljivim radom i radoznalošću, razvio do maksimuma, postupno i strpljivo gradeći svoj put od stolara zanatlije, do pronalazača, akademskog umetnika i pedagoga  –  otišao je u penziju iz statusa predavača na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu. Izložba je prebogata eksponatima, zahvaljujući, velikim delom, njegovoj zaostavštini (originalne skice, projekti, fotografije, komadi nameštaja, lični predmeti i drugo), koju brižljivo čuvaju naslednici, a koju su, za potrebe izložbe, stavili na raspolaganje organizatorima. Izložba je pod nazivom „Petar Zarić, Stručno crtanje i detaljisanje, Obrada drveta, Unutrašnja arhitektura u drvetu”. Veoma impresivna priča, koju bi bilo korisno da čuju i vide, posebno mlađe generacije, u smislu poređenja njihovog puta školovanja i usavršavanja sa putem ovog maštovitog, kreativnog i nadasve marljivog čoveka, umetnika. Ličnost Petra Zarića je  ubedljiv primer kako se za uspeh u pozivu srećno spoja talenat, rad, obrazovanje i stalno usavršavanje.

I da završim, gde drugde do u našoj jedinstvenoj, na daleko poznatoj, Modernoj galeriji, gde je u prošlu subotu otvorena izložba autorke, Snežane Petrović, pod nazivom „Ukrojeni mašinarijum” – crteži, kolaži, grafike, objekti.  Ljuba Popović je i ovoga puta, iz svoje Galerije, budući da se još tu nalazi u vidu skulpture mlade vajarke Sare Nikolić, imao priliku da „vidi i oslušne” kako se u domenu fantastike i nadrealnog kreću njegovi sadašnji umetnički naslednici. Kao i posetioci na otvaranju, takođe. Bez sumnje, očekivanja mu nije izneverila ni dr Snežana Petrović.  Njena umetnička karijera ne broji impozantan broj godina, ali je, sudeći prema opusu koji je ovde izložen, ona vrlo produktivna, sa jasnim umetničkim profilom. Radovi su plod nekoliko istovremeno primenjenih tehnika (kao što se i iz naziva izložbe može zaključiti).

Za portal Rasejanje.info tekst i foto Jelena  Vitorović