Početna Informacije Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Austrije se održava 13. aprila

Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Austrije se održava 13. aprila

Kvalifikaciona smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji se održava 13. aprila u Beču. Organizator ove manifestacije je Austrijski savez srpskog folklora. Kao i prethodnih godina, ova smotra će okupiti veliki broj vrhunskih ansambala u alpskoj republici. U Hallmann dome u Beču, folklorni ansambli će se predstaviti u dva bloka, takmičarskom i revijalnom. Za sada je prijavljeno 13 13 folklornih grupa. Smotra je, ujedno, i kvalifikaciono takmičenje za Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore koja se u maju održava u Beogradu. 

„Sve je spremno za 39. Smotru kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji na kojoj će publika i ovog puta moći da uživa u nastupima najboljih ansambala u Austriji i Evropi. Interesovanje među srpskom dijasporom je veliko, a prvi kontingent ulaznica je rasprodat. Ove godine smo pripremili jednu novinu, za sve učesnike smo obezbedili specijalne nagrade za različite oblasti – narodna nošnja, koreografija i slično, ali i vaučere iznenađenja”, rekao je Aleksandar Stanković, predsednik ASSF.

Aleksandar Stanković predsendik ASSF sa mladim igračima
Foto: ASSF

„Želim da se zahvalim svim institucijama koje su podržale ovu manifestaciju, među kojima su Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Grad Beč, opština Favoriten, Frakcija socijaldemokratskih sindikalaca i mnoge druge, kao i svim sponzorima. Na značaj Smotre ukazuje i interesovanje visokih predstavnika institucija Republike Austrije i Republike Srbije koji će svojim prisustvom uveličati ovu manifestaciju. S obzirom da se deo ulaznica već rasprodao, pozivam sve koji žele da, 13. aprila, budu na Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji”, rekao je Stanković, naglasivši da je broj mesta ograničen i da se ulaznice brzo prodaju.

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 28 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara. Više informacije na sajtu www.assf.at