Početna Događanja U Milanu održano predavanje na temu ranog hrišćanstva

U Milanu održano predavanje na temu ranog hrišćanstva

Predavanje na temu Ranog hrišćanstva u Milanu (od 4. do 6. veka) održao je đakon Ivica Čairović, klirik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i vanredni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i tom prilikom upoznao pravoslavne vernike sa svetinjama kojima mogu da se poklone u Milanu, sa posebnim osvrtom na crkvu Svetog Amvrosija Milanskog, gde se nalaze njegove svete mošti, ali i mošti svetih mučenika Protasija i Gervasija koji su postradali u Milanu u periodu progona koje je naredio rimski car Marko Aurelije.

„Ujedno je to jedna od najstarijih crkava u Milanu, koja je izgrađena po naredbi milanskog episkopa svetog Amvrosija između 379. i 386. godine, u oblasti gde su bili sahranjeni brojni mučenici iz doba rimskih progona. Prvo ime crkve bilo je zapravo Crkva mučenika. Amvrosije je zbog arijanskog delovanja u toku prvih godina svoje episkopske službe izgradio tri-četiri crkve i u okolini grada Milana: Crkva apostola (sada San Nazaro in Brolo), Bogorodičina Crkva (sada San Simpliciano) i Crkva mučenika (koja je kasnije preimenovana u njegovu čast – u crkvu Svetog Amvrosija Milanskog). Četvrta crkva, Crkva Hrista Spasa (kasnije San Dionigi, srušena u 17. veku). U ovim crkvama su služili pravoslavni sveštenici i bile su simboli bogatstva i moći pravoslavne – za razliku od arijanske – frakcije u Milanu“, istakao je đakon Ivica Čairović.

Foto: CO Milano

Predavač je jasno govorio o periodu 4. veka i usponu hrišćanstva u Milanu, a zatim je govorio i o svetinjama u okolnim mestima Monci i Paviji, koji su bili vezani za 5. i 6. vek odnosno za Langobarde i Vizigote, koji su početkom 5. veka osvojili Milano, a zatim je govorio o tome da su Karlo Veliki i Napoleon Bonaparta krunisani krunom koja se i danas čuva u Monci, u Teodolindinoj kapeli. Posle predavanja okupljeni narod je razgovarao sa predavačem i tom prilikom se razvila živa diskusija o pitanjima savremenog čoveka, uz trpezu Ljubavi koji su parohijani, na čelu sa svojim sveštenikom, ovom prilikom lepo pripremili, prenela je eparhija Austrijsko-švajcarska.

Pre predavanja održana je sveta liturgiju, koju je služio starešina crkve u Milanu o. Ivica Đulić uz sasluženje đakona Ivice Čairovića.