Početna Vesti Đaci osnovne nemačke škole snimili film o Srbiji – glasajmo da pobede!

Đaci osnovne nemačke škole snimili film o Srbiji – glasajmo da pobede!

Od 150 priloga njihov je ušao među 24 najbolja u Nemačkoj. Glasajmo za njih i podržimo ih da ukoliko budu prvi posete Srbiju.

Đaci osnovne škole iz nemačkog gradića Gundershajma su uradili projekat i filmom predstavili Srbiju za predstojeće fudbalskom prvenstvo ove godine. Od 150 priloga, školarci iz Gundershajma su ušli među 24 najboljih u Nemačkoj. Ukoliko pobede njihova nagrada će biti putovanje za Srbije. Svako ko želi može da glasa za njihov prilog i time ih nagradi, posebno što su đaci, sastaljeni od mnogih nacionalnosti i dalje zainteresovani za putovanje u Srbiju, iako tokom realizacije projekta nisu baš nailazi na gostoprimstvo o kome pričamo.

Učivši sve više o Srbiji oni su izrazili želju da od svojih vršnjaka dobiju odgovoru. Kako su naveli obratili su pismima sa pitanjima đacima u srpsko-nemačkoj školi u Beogradu, ali do dana današnjeg nisu dobili nijedan odgovor.

Prenosimo i njihovo saopštenje:
Na početku projekta EUROKIK, bili smo malo oduševljeni zemljom koju smo izabrali za nas: „Srbija”. Nismo, na žalost imali predznanja. U početku smo istraživanju pristupili konzervativno. Tražili smo informacije na internetu kako bismo popunili profil zemlje i EM profil i gledali video zapise o zemlji i njenim ljudima. Ipak deca su se sve više interesovala za Srbiju i postavljala mnoga pitanja. To je dovelo do ideje da svako dete napiše pismo sa pitanjima detetu u srpsko-nemačkoj školi u Beogradu. Na žalost, do danas nismo dobili nijedan odgovor iz Beograda. Potom smo kontaktirali poznate srpske ličnosti (tipa Novaka Đokovića, Anu Ivanović) putem mejla sa zahtevom za kratku video čestitku. I ovde smo dobili samo odbijenice.

U jednom trenutku je izrasla ideja o malom televizijskom programu o Srbiji kako bi se sve obimne informacije iz različitih oblasti nekako dovele u zajednički format. Snimljen je film koji je nazvan „Emisija sa Albartom” – maskotom EM 24. Albart i voditeljka najpre predstavljaju Srbiju kao zemlju sa njenim posebnim karakteristikama i tradicijom (npr. pejzaž, životinje, zgrade, sport). Svako dete je nacrtalo sliku na temu. Zatim prelazi na sportsku stranu: vidite poznatog srpskog košarkaša Bogdanovića kako igra košarku u dresu. Tu su i kratki intervjui sa Anom Ivanović i Jelenom Janković. Nakon toga prikazujemo trening kamp fudbalske reprezentacije Srbije u Gundershajmu uz probnu utakmicu protiv školske ekipe GS Gundersheim. Potom slede delovi kuvanja i pečenja sa našom srpskom ekspertkinjom Slađanom. Na kraju, deca u školskom dvorištu počinju da igraju srpsko kolo  uz srećan upseh reprezentaciji na 24. evropskom prvenstvu.

Tokom ovih projektnih nedelja deca su naučila mnogo o zemlji i njenoj tradiciji i stekla mnogo različitih utisaka. Vrhunac je svakako bilo jutro kada je naša Slađana sa decom kuvala i pekla srpska jela i igrala kolo. Takođe je mnogo govorila o tradiciji i porodičnom životu u Srbiji”.

Film se može pogledati ovde a glasati preko ovog linka