Početna Vesti Održana komemoracija i položen venac nastradalima u koncetracionom logoru Flosenburg u Bavarskoj

Održana komemoracija i položen venac nastradalima u koncetracionom logoru Flosenburg u Bavarskoj

Generalni konzul konzulata Republike Srbije u Minhenu Božidar Vučurović i konzul Kosta Simonović (takođe iz Minhena) prisustvovali su danas 21.04.2024. komemoraciji žrtvama nastradalim u bivšem koncentracionom logoru Flosenburg u Bavarskoj, povodom 59.godišnjice oslobođenja ovog logora.

Komemoraciji su pored članova konzularnog kora prisustvovali predstavnici Bavarske pokrajinske vlade, Bavarskog parlamenta, predsednik Ustavnog suda Bavarske i druge zvanice iz političkog i društvenog života. 

Genralni konzul R.Srbije u Minhenu Božidar Vučurević i konzl Kosta Simonović
Foto: GK RS Minhen

Nakon prigodnog govora upravnika Spomen-kompleksa, direktora Zadužbine Bavarske koja se stara o Spomen-kompleksima iz Drugog svetskog rata na teritoriji Bavarske, bavarskog ministra finansija i jednog potomaka preživelog logoraša, položen je venac Generalnog konzulata Republike Srbije u Minhenu sa natpisom „Nevino stradalim žrtvama“ na bivšem „apel placu“ zajedno sa vencima drugih država. 

U bivšem koncetracionom logoru bilo je zatočeno oko 100.000 logoraša, dok je oko 30.000 preminulo. Sa područja bivše Jugoslavije bilo je oko 1.900 logoraša. 

Foto: GK RS Minhen