Početna Moja Priča Emilija Filipović iz Buržea kraj Pariza srcem i dušom voli svoju Srbiju

Emilija Filipović iz Buržea kraj Pariza srcem i dušom voli svoju Srbiju

Kao i mnoga deca srpskog rasejanja rođena van Srbije tako i mlada Parižanka Emilija Filipović (14) voli da bude u Srbiji. Rođena u Parizu, odrasta u Buržeu (kraj Pariza) Emilija je pravi dragulj srpskog rasejanja. Odlična je učenica privatne škola Sveta Marija. Trenutno je sedni razred ne samo svoje škole već i muzičke kao Srpske dopunske. Veliki je vernik i humanista. Redovno posti i pričešćuje se, nedeljom posećuje našu crkvu Sveta Petka u Bondiju (kraj Pariza). Obožava Srbiju i Beograd, najlepše se oseća kada je u Hramu Svetog Save na Vračaru, voli šetnje kroz Beogradski park Košutnjak i Manastir Rakovica u kome je sahranjen Patrijarh Pavle. Mnogo voli crne mačke i ima ih dve. Voli da čita i omiljeni pisac joj je Viktor Igo. Od srpskih pisaca voli Desanku Maksimović.


Foto: arhiva B. Filipović

Istorija je mnogo privlači, posebno Drugi svetski rat. Takođe voli pozorište, muziku, putovanja… Za mamu Biljanu, rođenu Beograđansku, često na klaviru svira domaću muziku. Kako ističe nema omiljenu grupu. Koliko voli da putuje govori i da je bila u dalekoj Australiji a zemlju Nemačku obožava zbog dobre hrane. Nema idola, niti najbolju drugaricu jer jednostavno voli ceo svet i to uvek ističe.

Rođena sestra joj je rođena u Beogradu kao i mama, dok je tata rođen u Parizu. Sa svojim drugarima muzičkog konzervatorima iz Buržea nastupala je u više gradova i država. U svom  konzervatorijumu je veoma uspešno predstavila svoju Srbiju. Prošle godine na temu Predstavi svoju zemlju, Emilija je obučena u narodnu nošnju svirala himnu Srbije. Učestvovala je i rado učestvuje na raznim humanitarnim koncertima koje organizuju francuska udruženja u gradu Buržea.

Takođe je učestvovalo na srpskim manifestacijama u Parizu sa okolinom. Nastupala je na Poetskim prolećnim večerima u organizaciji udruženje Umetnost i život, takođe i na mnogim priredbama Srpske dopunske škole (za Svetog Savu, Vidovdan, kraj školske godine…). Često svira srpsku himnu Bože pravde, pesme Tamo daleko, Ne vredi plakati, Razgranala grana jorgovana

Na upravo završenom Vaskršnjem konkursu za učenike Srpskih dopunskih škola koje je organizovao nastavni tim Srpske dopunske škole iz Slovenije, na kome su učestvovali đaci iz deset zemalja i koji su poslali muzičku ili govornu poruku za Uskrs, Emilija je u kategoriji starijih đaka osvojila prvo mesto. Ona je izvela numeru Hristos Vaskrese, koja će joj sigurno doneti dodatnu motivaciju da mnoge dalje uspehe.

Katarina Krstić-Tadić