Početna Događanja Ljubav, radost i želja doveli do realizacije pesme „Vrbica” mladih pevača UC...

Ljubav, radost i želja doveli do realizacije pesme „Vrbica” mladih pevača UC Soko iz Bazela

Umetnički centar SOKO iz Bazela obradovao nas je novom pesmom za Vrbicu. Iako veoma važan dečji praznik, do sada nije bio dovoljna inspiracija za neku pesmu koja bi ga proslavila. Ali od ove godine i Vrbica je dobila svoju pesmu. Autorski tandem, kompozitor Đorđe Nejković i tekstopisac Boban Janković, napravio je pesmu, a kontakt sa Andrijanom Adamović iz Umetničkog centra Soko doveo je do finalne realizacije.

„Jedna kafa u Zemunu tri nedelje pred Lazarevu subotu bila je dovoljna da se povežu sve kockice. Zahvaljujući zajedničkoj prijateljici, Violeti Aleksić sa Radija Krug iz Švajcarske, sreli su se Andrijana i Boban i dogovor je pao. Već je postojala muzička matrica, a izvođači iz Bazela ušli su u studio Joksa i uz pomoć Jovice Milutinovića snimili pevanje. Glasovi su onda „vraćeni” za Srbiju tj. Kruševac i u studiju Carat je miks inženjer, Zlatko Petković, povezao sve u celinu”, istakla nam je Andrijana Adamović.


Foto: arhiva UC Soko

Pesma je zamišljena kao kombinacija uspavanke i veselog, razdraganog refrena. Strofe je otpevala Andrijana Adamović, kao uspavanku detetu kome najavljuje sutrašnji najlepši dečji praznik, a u refrenu je dečja pevačka grupa UC SOKO koja dočarava atmosferu velikog slavlja.

„Za snimanje spota u pomoć je pritekao stari prijatelj, Miki Erdbob, koji iako se više ne bavi snimanjem, nije mogao da izneveri svoje drugare iz Sokola i pristao je da im pomogne da dobiju spot za ovu pesmu”, dodala nam je Adrijana.  

„Iako sam se pre par godina povukao iz profesionalnog snimanja i fotografije, zadovoljstvo mi je bilo da svojim starim znancima izađem u susret i učinim nešto kako za njih tako i za svoj narod. Smatram da svi treba da damo svoj doprinos očuvanju naše tradicije i kulture jer mi smo Srbija gde god bili na ovom svetu”, naglasio je Miki Erdbob.


Foto: arhiva UC Soko

„Crkva Sv. Ćirila i Metodija u Belpu kod Berna bila je prava scenografija za ovu pesmu. Protojerej-stavrofor Stanko Marković je, kao i uvek, bio divan domaćin i kako i sam kaže sa radošću su otvorili vrata Crkve za dečicu iz Umetničkog centra Soko”, naglasila je Andrijana Adamović.

„Već smo imali priliku da ih slušamo na nastupima, a gostovali su i kod nas u Crkvi, tako da je ovo samo nastavak naše saradnje. Vrbica je najlepši dečji praznik. Deca su svojim otvorenim i iskrenim srcima prepoznala Isusa Hrista i jedina ga vesela dočekala cvećem i zvončićima i u znak sećanja na ovaj događaj naša Crkva proslavlja Vrbicu kad i Lazarevu subotu. Drago mi je da se Umetnički centar SOKO trudi da našu decu ovde u dijaspori uči pravim vrednostima i da ih vraća našoj Crkvi i našim korenima”, vrlo oduševljeno je istakao protojerej-stavrofor Stanko Marković.

Uz toliko ljubavi i poštovanja dobar finalni proizvod nije mogao da izostane.

Andrijana Adamović je prezadovoljna čitavim konceptom: „Ušli smo u ovu priču bez mnogo razmišljanja iako je izgledalo nerealno da ćemo u ekstremno kratkom roku uspeti da uradimo sve kako treba. Tri nedelje pre Vrbice našla sam se na kafi sa Bobanom, ko-autorom ove pesme, i iako to nije bio povod našeg susreta, njemu se javila ideja da bismo to možda mogli da uradimo. Pesma je već postojala, a zamislili su neki glas koji se bavi tradicionalnim pevanjem, a da u refrenu budu deca. Umetnički centra SOKO ima obe komponente. S dečjom pevačkom grupom radim već 4 godine, a strofe sam otpevala sama. Po povratku u Bazel imali smo jednu zajedničku probu, sišli u naš mali studio i snimili glasove. Malo više posla oko miksanja imali su momci iz Srbije, ali sve nas je držala ideja o veličini i važnosti poduhvata. Spojila se matica i dijaspora, Srbija i Švajcarska i to nekoliko gradova i u Srbiji i u Švajcarskoj. Spojila se crkva, deca, muzika. Decu sa kojom radim pevanje stalno učim svim našim tradicionalnim vrednostima. Ovde je sve objedinjeno i zadovoljen je moj osnovni pokretački princip-sabornost.

Stalno ističem da bez beskrajne dobre volje ničeg ne bi bilo. Zaista imamo neverovatnu sreću da smo okruženi divnim ljudima koji su spremni da se žrtvuju za nešto lepo i vredno što će ostati iza nas. Tako da se tu odmah našao naš Miki Erdbob koji je snimio i montirao spot, a gostoprimstvo oca Stanka i njegove žene Ađene je već tradicionalno. U toj živopisnoj crkvi uvek se osećamo predivno i vrlo inspirisano. Ponosna sam na to šta smo uradili i sigurna sam da će ova pesma pronaći put do svoje publike i ostaviti trag”.

Pesmu možete poslaušati na jutjub kanalu Umetničkog centra Soko (kunstzentrumsoko)

VRBICA

Izvođač: Umetnički centar SOKO-Bazel (Andrijana Adamović i dečja pevačka grupa)

Kompozitor: Đorđe Nejković

Tekstopisac: Boban Janković

Aranžman: Destilerija

Video snimio i montirao: Miki Erdbob

Miks inženjer: Zlatko Petković

Vokali snimani u studiju Joksa

Muzika snimamna u studiju Na kraju sveta

Snimatelji: Aleksandar Mastelica, Filip Tančić, Jovica Milutinović

Miksano u studiju Carat, Kruševac

Snimano uoči Vrbice, aprila 2024.godine, u hramu Sv. Ćirila i Metodija u Belpu kod Berna uz blagoslov protojereja-stavrofora Stanka Markovića