Početna Kultura Slavica Mastikose promovisala roman „Tri hleba nasušna” u Frankfurtu

Slavica Mastikose promovisala roman „Tri hleba nasušna” u Frankfurtu

U Frankfurtu na Majni minulog vikenda održani su 30. Majski susreti pisaca u organizaciji Udruženja pisaca Sedmica. U okviru obeležavanja Majskih susreta pisaca dijaspore održana je promocija romana „Tri hleba nasušna” autorke Slavice Mastikose, potpredsednice udruženja Sedmica i nekadašnje medicinske sestre u ovome gradu. Četvrto izdanje ovog romana je reizdala jedna od najpoznatijih srpskih izdavačkih kuća Laguna. Na promociji knjige u Frankfurtu o romanu su govorili Marija Miljević Rajšić novinarka RTS-a i književnica, Aleksandar Saša Jovanović, pesnik, predsednik UP Sedmica i Ljubiša Simić, pesnik, doskorašnji predsednik Udruženja pesnika Sedmica.

„U publici koja je pomno pratila promociju, pored onih koji su se po prvi put susreli sa ovim romanom sedeli su i oni koji su roman već čitali. Promocija je bila interesantna i posebna upravo zbog toga što je prisutna čitalačka publika svojim osvrtom na roman i utiske koji je roman na njih ostavio (a koji ne blede) aktivno učestvovala u promociji. Posle ovakvih susreta sa starom i novom čitalačkom publikom ustreptalog srca poželim na sav glas da viknem: vredelo je! ”, istakla je autorka romana Slavica Mastikose.


Foto: arhiva S. Mastikosa/Rasejanje.info

Ovo je, kako je istaknuto u recenziji „poetičan roman o snazi porodične ljubavi i ženi koja odlučno traga za svojim korenima. Romaneskni omaž porodici, nadahnjujuča priča o roditeljskom trouglu, koji čine požrtvovani otac, rano preminula majka i pomajka puna ljubavi. Autorka pokušava da razreši zagonetku vlastitog života. Jedinstveno književno delo, specifičnog emotivnog i intelektualnog impulsa, zasnovano na autentičnom, duboko proživljenom ličnom iskustvu”.

„Naslov predstavlja osnovno moralno načelo ovog romana – čovek treba da kupi svakog dana tri hleba: jedan za sebe, drugi za roditelje, a treći za svoju decu da bi se ponovo uspostavio prekinuti lanac normalnog ljudskog ponašanja, uzimanja i davanja, međusobne ljubavi i uvažavanja. Naša civilizacija je gladna. Nama su potrebna tri hleba nasušna”, istakla je Simha Kabiljo Šutić.

Marija Miljević Rajšić, Slavica Mastikose, Ljubiša Simić, Aleksandar Saša Jovanović
Foto: arhiva S. Mastikose

Slavica Mastikosa rođena je 1950. u Zemunu, gde je završila osnovnu , a potom i srednju medicinsku školu. Radila je kao medicinska sestra u Frankfurtu na Majni. Izdala je romane: Tri hleba nasušna, Međaši savesti, Zakon srca, Tri hleba nasušna na polici vremena, koji su objavljeni u više izdanja.

Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada za pesme objavljene u njenoj knjizi poezije Jutrenje.
Priredila je zbirku pesama za decu Drugarska knjiga, zbornik radova Sedmica na Nišavi, kao i dvojezičnu zbirku poezije Sazvežđe, u kojoj je zastupljena kao urednica i autorka. Urednica je Monografije Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta.

Nagrade: Bronzani orfej 2005. i 2016. godine, prva nagrada 2006. godine za poeziju na književnom konkursu Fondacije Petar Kočić iz Dortmunda.

Slavica Mastikose
Foto: Rasejanje.info

Prva nagrada za prozu, a druga za poeziju 2007. godine od strane članova žirija UK Srbije na književnom konkursu Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta na Majni, druga nagrada 2015. i 2016. godine za esej o Momi Dimiću na književnom konkursu „Pošto Beograd“. Međunarodnu nagradu Slovo Podgrmeča dobila je 2016. godine za roman Tri hleba nasušna na polici vremena. Dobitnica je priznanja Zlatna značka za 2017. godinu koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Zastupljena je u biografskom leksikonu Srpski pisci u rasejanju 1914–2014, autorke i izdavača Milene Milanović. Članica je Udruženja književnika Srbije; PEN centra za nemačko govorno područje i potpredsednica Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta na Majni.

Izvor: Rasejanje.info