Početna Događanja Zlatni ofrej na Majskim susretima pisaca za Tatjanu Milanović

Zlatni ofrej na Majskim susretima pisaca za Tatjanu Milanović

U Frankfurtu na Majni održan 30. po redu Majski susreti pisaca Udruženja pisaca Sedmice

Dobitnica ovogodišnjeg Zlatnog orfeja Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta na Majskim susretima pisaca je književnica, pesnikinja i profesorka srpskog jezika i književnosti Tatjana Milanović. Njena pesma Da mogu najviše je osvojila je srca članove ovogodišnjeg žirija dr Dragana Jakovljevića, Jasminke Lalović i Aleksandra Saše Jovanović. Srebrni orfej pripao je Radmilu Marjanskom za pesmu Prepoznao sam te a bronzani dr Zorici Petrašinović za (pesmu) Osvćem se.

Dobitnica ovogodišnjeg Zlatnog orfeja Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta na Majskim susretima pisaca je književnica, pesnikinja i nastavnica Tatjana Milanović. Njena pesma Da mogu najviše je osvojila je srca članove ovogodišnjeg žirija dr Dragana Jakovljevića, Jasminke Lalović i Aleksandra Saše Jovanović. Srebrni orfej pripao je Radmilu Marjanskom za pesmu Prepoznao sam te a bronzani dr Zorici Petrašinović za (pesmu) Osvćem se.


Foto: Rasejanje.info

Žiri je pohvalio i pesme dr Mirjane Danilović i Veroljuba Vukašinovića. Kroz program pun poezije prisutne su vodili Zlata Ikanović i Dragan Jeftić ispred Udruženja pisaca Sedmice. Puna četiri sati ljubitelji poezije i proze su mogli da uživaju u delima pisaca srpskog rasejanja i matice, koji su tradicionalno na ovu manifestaciju došli sa raznih strana: iz Srbije, Nemačke, Mađarske, Francuske, Rusije, Švajcarske. A stihovi su bili veseli, tužni, setni, romantični, šaljivi, ljubavni, rodoljubivi, dečiji…. tako da je svako u sali mogao sebe da pronađe u nekoj od pesama ili priča.

Predsednik Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta Aleksandar Saša Jovanović je pozdravljajući prisutne naglasio da mu je čast da bude u društvu nevidljivih i privilegovanih, koji čitaju i koji sebe čašćavaju luksuzom da misle, da uspešno izmiču tržištu i pretvaraju moral i estetiku u ideologiju.

Tople pozdrave uputio je svima „koji u sebe nose svoj manastir i svoje biblioteke. I slobodu u očima”. „Sveštenici u crkvi liturgije završavaju rečima neka je na zdravlje i spasenje sveta liturgija. A ja ću reći neka ovo veče bude sveta liturgija njenom veličanstvu poeziji. Neka bude veče starih poznanika, veče izmirenja i praštanja, veče novih susreta i novih nadahnuća, veče ljubavi. I da tom ljubavlju istopite i gvožđe. Neka vam pesme budu ogledalo vaših života. Neka budu molitve. Kad treba nek budu mač. I neka vam, i kada su vam ruke prljave, srce bude čisto. I da uvek imate na umu da „Nema pobede vrednije od vernosti sebi u porazu. Niti ima veće poraza od izdajstva sebe zbog pobede”. Pobeđujte! Najpre – sebe! Neka vam umetnost bude ogledalo vašeg duha. Jer umetnost je svetlost. I ne zaboravite da -lepotu stvaramo – mi sami. Stvarajte je!”, deo je poruke koju je predsednik Udruženja pisaca Sedmica uputio prisutnima.


Foto: Rasejanje.info

A na bini su se smenjivali pesnici i po neki autor proze: Marija Miljević Rajšić, dr Dragan Jakovljević, dr Mirjana Danilović, dr Zorica Petrašinović, Ljubiša Simić, Dana Dodić, Aleksandar Saša Jovanović, Slavica Mastikose, Tatjana Milanović, Veroljub Vukašinović, Bogdana Brezovac, Nevenka Đukić Dolić, Jasna Kosanović, Zdravko Lazarević, Gordana Pirel Zejnilagić, Branimir Mitrović, Radmilo Marjanski, Vlađa Bakić Milić, Dijana Pijetlović, Jasmina Ignjatović, Aleksandra Botić, Miodrag Miki Milenković, Zagorka Bundhornsade, Nisveta Gragovac, Ružica Cvetković Pfajfer, dok je Jasminka Lalović samo pozdravila goste, a narednog dana je imala u okviru Majskih susreta promociju romana.

Dobitnici nagrada (s leva u desno) Tatjana Milanović, dr Zorica Petrašinović, Veroljub Vukašinović, dr Mirjana Danilović i Radmilo Marjasnki
Foto: Rasejanje.info

O Jovanu Dučiću, kome su i ovogodišnji Majski susreti pisaca bili posvećeni je govorila Tatjana Milanović. Lepo iznenađenje priređeno je i Miodragu Mikiju Milenkoviću, prvom predsedniku Sedmice, koji je to veče proslavio rođendan.

„Neka vam umetnost bude ogledalo vašem duha. Jer umetnost je svetlost. I ne zaboravite da lepotu stvaramo mi sami. Stvarajte je. Želim vam da budete veliki i dobri i kada dobijate i kad gubite i da se sve oko vas ruši veliki i dobri i kad nemate ništa… Da se Bože zdravlja vidimo i sledeće godine na velikom jubileju- proslavi 30 -godišnjem jubileja Sedmice”, poručio je predsednik Udruženja književnika Sedmica iz Frankfurta Aleksandar Saša Jovanović.

Bili su ovo 30. po redu Maski susreti pisaca u Frankfurtu u Nemačkoj. Udruženje je zvanično registrovano godinu dana kasnije pa se sledeće godine slavi 30 godina postojanja Sedmice.

Izvor: Rasejanje.info