Početna Kultura Draganu Mariću direktoru DKCB dodeljen „Zlatni beočug”

Draganu Mariću direktoru DKCB dodeljen „Zlatni beočug”

U Narodnom pozorištu u Beogradu danas su dodeljena najviša godišnja priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Beograda za 2023. godinu za trajni doprinos kulturi Beograda. Pored reditelja, muzičkih pedagoga, filozofa, književnika, glumaca, slikara, baletskih umetnika i kulturologa, „Zlatni beočug” za 2023. godinu pripao je i direktoru Dečjeg kulturnog centra Beograd, profesoru mr Draganu Mariću.

„Pre 53 godine jedan od naših najznačajnijih pesnika Vasko Popa dao je ime nagradi koju Kulturno prosvetna zajednica Beograda dodeljuje za trajni doprinos kulturi srpske prestonice. Popa je Nagradu nazvao Zlatni beočug, a prva je, davne 1970. godine, svečano uručena Domu pionira Beograd, čiji rad baštini i tradiciju nastavlja današnji Dečji kulturni centar Beograd”, rekao je direktor ove gradske institucije kulture za decu  i ovogodišnji laureat Dragan Marić.

Mr Dragan Marić
Foto: DKCB

Dečji kulturni centar Beograd je 2016. godine poneo „Zlatni beočug” kao institucija, a sada je dodeljen, kao pojedincu, i direktoru prof. mr Draganu Caletu Mariću. Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta uručene su nagrade „Zlatni beočug” koje se već pet decenija dodeljuju stvaraocima, naučnicima, umetnicima, kulturnim poslenicima, ansamblima, ustanovama i organizacijama za očuvanje i unapređenje kulture i umetnosti u Beogradu.

Žiri je odlučio da od stotinu kandidata samo devetnaestoro pojedinaca i institucija postanu ovogodišnji laureati. U obrazloženju žirija za dodelu nagrade Draganu Mariću ističe se da je Marić svom rodnom gradu nesebično dao najbolje od sebe sa idejom da naša deca budu bolja od nas, kreativnija, radoznalija, negovana u umetnosti, kulturi, prosveti. „Uz predvodnika DKCB-a, Dragana Marića, deca i mladi rastu u bolje ljude i usvajaju sisteme vrednosti koji su u temeljima Kulturno prosvetne zajednice Beograda i Srbije” – navodi se, između ostalog, u obrazloženju.