Početna Informacije Đurđevdanski sastanak i Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore

Đurđevdanski sastanak i Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore

26. Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore će se ove godine održati od 30. maja do 2. juna u Italiji, na adresi: Viale Dello Sport 45 Zanè (VI) Organizator ovogodišnjeg prvenstva je Savez Srba u Italiji, a mesto realizacije će biti Zane, grad u provinciji Vićence, gde će prvenstvo ugostiti udruženje Srba Kruna u okviru svoje tradicionalne sportske manifestacije Đurđevdanski sastanak.

Događaj se organizuje pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

U okviru manifestacije u subotu 1.juna od 10.00-23.00 i nedelju 2.juna od 12.00-17.00, možete posetiti i naše štandove sa srpskom tradicionalnom hranom, kao i domaćim proizvodima sa Kosova i Metohije, a u okviri akcije “Kupuj domaće, Kupuj sa Kosmeta”

Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore (KEPSD) je godišnji košarkaški turnir u kome se takmiče sportski profesionalni i amaterski klubovi iz matice i dijaspore. Idejni tvorac ovog takmičenja je Miodrag Radomirović Pure, jedan od osnivača KK Radivoje Korać u Bielefeldu. Prvi turnir je održan 1997. godine u Bielefeldu u Nemačkoj i od tada srpski klubovi iz dijaspore i regiona neguju ovu sportsku tradiciju. Ovo takmičenje je jedan od glavnih sportskih događaja srpske dijaspore u Evropi, a razlog osnivanja je promocija srpske košarke, negovanje tradicije i međusobno druženje igrača. Savez Srba u Italiji i udruženje Srba Kruna nakon 2019. kada su bili prvi put domaćini, imaju veliku čast da i ove 2024. ponovo ugoste održavanje prvenstva.

Ekipe učesnici ovogodišnjeg KEPSD-a: KK Basket 2000 Banja Luka, Republika Srpska; Brat – Wurst Minhen, i KK Beograd Minhen, obe ekipe iz Nemačke,  KK Herceg Novi,  Crna Gora; KK Leburić Komerc Prnjavor, Republika Srpska; Sloga – Uppsala, Švedska, KERB Kulturna baština identitet integracija – Grac, Austrija

KEPSD Dečiji kamp – u okviru ovogodišnjeg prvenstva prvi put će se održati i jednodnevni kamp za decu od 10 do 18 godina. Kamp će voditi profesionalni trener Miodrag Radomirović Pure, osnivač Košarkaškog evropskog prvenstva srpske dijaspore koje se već 26 godina održava širom Evrope, Matice i Rasejanja. U okviru kampa će se održati treninzi u košarci, atletici i osnovama sporta, takmičenje u više sportskih disciplina,  kao i kviz takmičenje na temu poznavanja sporta, kulture, geografije i srpske istorije. Na kraju kampa biće izabrani najbolji mladi sportisti, juniori i seniori, kao i najbolji u testu znanja.

PROGRAM:

Četvrtak 30. maj

– Svečani doček gostiju i Humanitarna večera za pomoć u obnovi novog parohijskog centra Sveti Luka Vićenca . Izvlačenje i formiranje grupa. (broj mesta je popunjen)

Petak 31. maj

– od 13.00 do 22.00 početak šampionata 26. Košarkaškog evropskog prvenstva srpske dijaspore

Subota 1. jun od 9 časova su utakmice

10.00 – 15.00     KEPSD Dečiji kamp

11.00 – 18.00     Memorijalni turnir veterana u malom fudbalu 4+1

Žikica Živanović Benga

19.00 -20.00      Proglašenje pobednika i dodela pehara i medalja

20.00 – 24.00     Narodno veselje i druženje uz orkestar Čarobnjaci

Nedelja 2. jun

10.00    Turnir seniora u malom fudbalu 4+1

11.00    Memorijalni turnir u odbojci Miljan Kostić

13.00    Kros RTS-a u organizaciji Srpske dopunske škole u Italiji

18.00    Proglašenje pobednika i dodela pehara i medalja

Udruženje Srba Kruna Skio i Savez Srba u Italiji se zahvaljuju na podršci u organizaciji događaja: Ministarstvu spoljnih poslova – Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu; Zorić Draženu – Autotrasporti Zoric; Kršić Draganu – Lavoro isolamento Carmignano di Brenta; Dejanu Iliću – Gisa Prevoz; Tuo Team – Villaverla; Pronto menù da Vida – Piovene Rocchete; Bendu Čarobnjaci – Valdagno; DGA Service di Danijel Marjanovic – Arzignano; Nikolić Goranu Nikinu – GN maseti tradizionali; MTEL-u Italija – Telekom Srbija, kao i mnogobrojnim volonterima koji nesebično pomažu.

Sve dodatne informacije se mogu dobiti na brojeve telefona: +39 329 573 7683 i +39 349 660 8934