Početna Najave Glumijada -IX Međunarodni festival dečije dramske igre

Glumijada -IX Međunarodni festival dečije dramske igre

Deveti po redu Međunarodni festival dečije dramske igre „GLUMIJADA” održaće se u Dečjem kulturnom centru Beograd od 31. maja do 3. juna, u organizaciji ove gradske institucije kulture za decu i Udruženja građana „Moja scena“.

GLUMIJADA je međunarodni festival revijalnog karaktera na kome se predstavljaju škole glume za decu i mlade, uzrasta od 5 do 19 godina, iz Srbije i regiona. Program festivala usmeren je na razvijanje kreativnog razmišljanja i interesovanja za pozorište i film.

Ovogodišnji festival otvoriće glumac koji je odrastao uz „Glumijadu” – Luka Grbić, koji učestvuje i u stvaranju programa. Na „Glumijadi 2024” publika će imati priliku da vidi pozorišne predstave škola glume i dramskih sekcija iz Beograda, Trgovišta, Lazarevca, Jagodine, Zrenjanina, Kruševca, Lajkovca i Ljubljane.

„Kroz rad sa decom i adolescentima i kroz osluškivanje njihovih potreba, ove godine iznedrila se kao tema festivala vršnjačko nasilje. Kroz dramsku formu i razgovore sa stručnim licima, pokušali smo da podstaknemo decu da bolje upravljaju stresom i emocionalnim izazovima sa kojima se suočavaju u svakodnevnici“ – istakla je Tijana Kesić Stamenković, dramski pedagog i urednik Festivala „Glumijada”.

Specijalni gosti festivala su mladi iz Pionirskog doma – Centar za kulturu mladih Ljubljana, koji će izvesti predstavu „Bang, bang, umri”, koja postavlja više pitanja nego odgovora ali nas na različite načine suočava sa temom nasilja. Nakon predstave mladi će imati priliku da razgovaraju o onome što su videli u predstavi sa akterima predstave i psihologom. Takođe, publika će moći da učestvuje u radionici tima pedagoga iz Beogradskog razvojnog centra, koji će kroz igru raditi sa decom na usmeravanju pažnje, razvoju svesti o sopstvenim mislima, osećanjima i telu i pospešiti emocionalne i socijalne veštine.

Glumijada u DKCB
Foto: DKCB

Pored predstava, koje će deca igrati za decu, publika će imati priliku da učestvuje u kreativnim radionicama iz oblasti glume, scenskog pokreta, režije, dramaturgije, pozorišne i filmske muzike i to sa glumicom Borkom Tomović, balerinom Sarom Tasić, rediteljkom Anom Tomović, montažerom Vladimirom Markovićem Lunijem, dramaturškinjom i višenagrađivanom spisateljicom za decu Aleksandrom Jovanović, kompozitorkom Nevenom Glušicom. Sve emotivne nedoumice koje će se neminovno stvoriti tokom gledanja predstava deca i mladi moći će da pokušaju da reše uz pomoć tima pedagoga i terapeuta iz BERC-a, na čelu sa Jovanom Anđelković. 

U subotu, 1. juna, biće organizovan obilazak pozorišta „Atelje 212” sa glumcem Tihomirom Stanićem, koji će decu upoznati sa prostorom iza kulisa i sa pravom profesionalnom scenom i održati radionicu glume. Poslednja radionica na festivalu biće u Jugoslovenskoj Kinoteci 3. juna.

Ulaz za predstave i kreativne radionice je besplatan, s tim što je za učešće u radionicama potrebna prijava preko sajta www.glumijada.com