Početna Najave U Nju Orleansu se otvara izložba posvećena Šabanu Bajramoviću

U Nju Orleansu se otvara izložba posvećena Šabanu Bajramoviću

U četvrtak 13. juna u najpoznatijem svetskom džez muzeju u Nju Orleansu biće otvorena izložba posvećena životu i delu Šabana Bajramovića. Prisutni će moći da vide pored ličnih predmeta i njegove ploče, kasete, cedeove, plakate, knjige i časopisi koji su pisali o njemu. Takođe će moći da se vid i originalna statueta koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju fuziju džeza sa drugim pravcima. U okviru izložba je i kratak film o Šabanu, a preko QR kodova moći da se slušaju njegove pesme.

Deo izložbe predstavljaće i fotografije nekih od laureata i dobitnika statuete poput Solomona Barka, Bluz Bradersa, Al Di Meole i Kendi Dalfer. Izložba je rezultat petogodišnjih dogovora direktora Nišvila i direktora Nju Orleans džez muzeja Grega Lambosija koji je prošle godine konačno posetio Nišvil festival i džez muzej i upoznao se sa životom i delom Šabana Bajramovića. Veliki doprinos ovoj izložba dala je i predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac konkretnim dogovorima o samoj postavci i vizuelnom identitetu izložbe, istakao je Tanjug.

Na otvaranju izložbe nastupiti bend Petera Stana, romskog umetnika koji decenijama živi u Njujorku i koji je imao četiri zajednička nastupa sa Šabanom tokom njegove čuvene turneje po Americi. Izložba će biti otvorena narednih 6 meseci.