Početna Događanja Najlepša srpska reč – prijateljstvo povezala đake iz Subotice i Bavarske

Najlepša srpska reč – prijateljstvo povezala đake iz Subotice i Bavarske

U okviru projekta Umrežena Srbija, nastavlja se divna saradnja između učenika dopunske nastave na srpskom jeziku Ministarstva prosvete Republike Srbije iz bavarskih gradova Regenzburga, Nirnberga i Erlangena i učenika Osnovne škole Jovan Mikić iz Subotice.

Učenici iz Bavarske su se vratili u školske klupe nakon dvonedeljnog raspusta, a učenici iz Subotice željno iščekuju kraj školske godine i početak letnjeg raspusta. I jedni i drugi su bili vredni proteklog meseca i uradili su pregršt prezentacija, plakata, slika  i divnih radova na teme koje su pripremile nastavnice  Anita Takač Trukli, Gordana Budiša i Dajana Luković, a onda ih prezentovali jedni drugima. Đaci su se radovali susretu i jedva čekali da ponovo razgovaraju sa novim drugarima.

Učenici iz 5.c, 6.c, 7.a, 7.b, 7.c, 7.d i 8.c razreda OŠ Jovan Mikić iz Subotice su se odlično pokazali i napravili različite radove u okviru tema: Svetski dan knjige; Uskrs i uskršnji običaji; Srbija u srcu; Narodne nošnje iz Vojvodine i Bavarske i Svetski dan hrane.
[masterslider id=“1223″
Foto: Srpska škola u Bavarskoj

„Njihovo izuzetno znanje nemačkog jezika, odlično kulinarsko umeće i kreativan rad  su pohvaljeni od strane nastavnica i učenika iz Regenzburga, Erlangena i Nirnberga, koji su posebno bili oduševljeni izborom jela koja su se našla u prezentacijama, a koja im u dijaspori najviše nedostaju. Svima su proradile emocije i nostalgija za najlepšom zemljom na svetu, Srbijom”, naglasi su nastavnice Dajana Luković, Anita Takač Trukli i Gordana Budiša.

Nastavnica Gordana Budiša je sa svojim grupama iz Nirnberga i Erlangena napravila zanimljive radova na temu „Uskrs i uskršnji običaji”, a na istu temu su radionicu imali i đaci iz Regenzburga. Puno šarenih jaja, veselih tanjirića, crteža i ćiriličnih rukopisa našlo se i u kreativnom videu koji je napravila nastavnica Budiša.

Učenici iz Regenzburga su, sa nastavnicom Dajanom Luković,  predstavili drugarima iz Subotice  predivne prezentacije o gradu Regenzburgu i o srpskim gradovima iz kojih dolaze, kao i jelima koja su karakteristična za ovaj deo Nemačke. Povodom Dana slovenske pismenosti su na maštovitom  plakatu ispisali najlepše reči srpskog jezika i poručili koliko je bitno pisati maternjim jezikom.

A jedna od najlepših srpskih reči je upravo reč PRIJATELjSTVO, reč koja je kruna ovih radionica i koja dokazuje da svim učesnicima projekta druženje izuzetno prija.

Nastavnice ističu da su  ponosne, jer su đaci bili veoma motivisani za učešće na radionicama i da će nastaviti prijateljstvo ova četiri grada i sledeće školske godine.

Izvor: Rasejanje.info