Početna Događanja U Lincu održan treći seminar nastavnog kadra Prosvjete Austrija

U Lincu održan treći seminar nastavnog kadra Prosvjete Austrija

Treći seminar nastavnog kadra „Prosvjetine mreže dopunskih škola u Austriji” održan je, polovinom juna u prostorijama škole pri hramu Sv. Vasilija Ostroškog u Lincu. Osnivač i rukovodilac Prosvjetinih škola prof. Srđan Mijalković je i pripremio i vodio ovogodišnji seminar.

„Seminar je bio posvećen idejama i temama posvećenim unapređenju rada. Pre svega, kako olakšati, pojednostaviti i efikasnije organizovati nastavu i međusobnu komunikaciju, predstavljanju rada prisutnih škola,  razmeni iskustava i koordinaciji saradnje. Na početku seminara učesnike je pozdravio i blagoslovio otac Dragan Mićić, starešina hrama i domaćin susreta”, naglašeno je u Prosvjeti Austrija.


Foto: Prosvjeta Austrija

Uvodno predavanje održao je Srđan Mijalković, koji je rekao da se u narednom periodu planira obilazak škola, kao i veće praćenje njihovog rada. „Sledeće godine planiraju se novi projekti, nove škole i kreativne radionice u školama”. Osvrnuo se i na ulogu nastavnika pri usmeravanju učenika i njihovim učešćima na takmičenjima i konkursima kao vaspitno obrazovne metode u cilju podsticanja sposobnosti i talenata učenika. „Prosvjetine dopunske škole srpskog jezika imaju važnu ulogu na polju očuvanja nacionalnog identiteta” rekao je Mijalković, zahvalivši se našoj crkvi na podršci. Takođe je naglasio da se očekuje mnogo veća saradnja sa srpskim institucijama i organizacijama, jer su ove škole najznačajnija obrazovna ustanova za Srbe u Austriji, a rade na isti način i po istom programu kao škole pod ingerencijom Ministarstva Prosvete Srbije. Podsetio je na veliki uspeh u borbi za status srpskog jezika, koji je u pokrajini Štajerskoj ove godine prvi put zvanično priznat kao takav. Pohvalio je nastavni kadar za predan i uporan rad, prenela je pres služba Prosvjete.

„Drago mi je što sada mnogi sugrađani shvataju važnost naše borbe za jezik i sve više govore o tome. Vreme ja da sa reči pređu na dela i pridruže se naporima Prosvjetinih škola na obrazovanju naše dece u Austriji, kao i aktivnostima u promovisanju srpskog jezika, na celoj teritoriji ove zemlje. Mi imamo prava na svoj jezik i samo zajednički se možemo izboriti za ta prava. Mi smo mnogo uradili, očekujem da se i institucije Srbije mnogo više angažuju po tom pitanju, krajnje je vreme!”, dodao je Mijalković.

Zajednička fotografija po završetku seminara
Foto: Prosvjeta Austrija

Pored Mijalkovića prisutnima su se obratili i zamenik i administrator Srđan Rakić i Aleksandra Kovačević, blagajnica, ističući da će tim Prosvjetinih škola, kao i do sada učiniti sve da se rad nastavnog kadra olakša, podigne na viši nivo i sistemski organizuje. „Razmena iskustava bila je vrlo zanimljiva i inspirativna za sve učesnike, a nastavnice iz Beča sve su obradovale ukusnim kolačima koje su same pripremile. Nastavnica Marijana Vukomanović iz Koruške predložila je da se pokrene školski časopis koji bi sadržao sve pojedinosti o bitnim događajima u toku školske godine i preuzela ulogu koordinatora za tu aktivnost. Srđan Rakić dao je predlog o osnivanju platforme koja bi služila u svrhu razmene nastavnih materijala, kao i predlog da se formira blog Prosvjetinih škola srpskog jezika u okviru sajta Prosvjete. Predlozi su prihvaćeni, a seminar je protekao u odličnom raspoloženju, vrednom radu i velikom angažmanu učesnika”, naglašeno je u Prosvjeti.

Po završetku sastanku svi su prisustvovali večernjoj službi u hramu, a potom je otac Dragan pozvao goste na zajedničku večeru koju su domaćini pripremili. Druženje je nastavljeno uz prijatne razgovore  i pravu poruku „Samo sloga i  vredan rad vode nas uspehu!”.

Izvor: Rasejanje.info