Početna Događanja Završna školska priredba: „Tesla, Pupin rod su moj” parohijske škole Sveti Sava...

Završna školska priredba: „Tesla, Pupin rod su moj” parohijske škole Sveti Sava u Parizu

Parohijska škola Sveti Sava u Parizu ponovo je postala mesto gde se istorija, umetnost i emocije prepliću. U subotu, 22. juna, održana je završna školska priredba posvećena životima velikana, Mihajla Pupina i Nikole Tesle. Tema priredbe Tesla, Pupin rod su moj -spojila je nauku i umetnost u nezaboravan događaj, istakla učiteljica Ljubica Burgić.

„Priredbu su pratili prota Nikola Škrbić, roditelji, bake, deke, prijatelji đaka. Posle defilea svih đaka na scenu su stupili i specijalni gosti iz ruskog duhovnog kulturnog centra. Konstantin Lebedev, poznati glumac, igrač i umetnik, doneo je poseban šarm priredbi svojim kabaretskim bravurama predstavio je prelazak naučnika iz Evrope u Ameriku. Balerina Lana Leblon oduševila publiku svojom gracioznošću. Poznato je da je Tesla sa oduševljenjem pratio operu i balet. Folklorna grupa Izvor sa Leptirićima izvela je igre Levač i podsetila sve na bogatstvo naše tradicije. Spoj modernog i tradicionalnog izraza je uvek pogodak”, prenela je divne utiske učiteljica Ljubica Burgić.


Foto: arhiva Lj. Burgić

Filip Zorić, kao mladi Nikola Tesla i Stefan Petrović, kao stariji Tesla, oživeli su lik genijalnog naučnika. Snežana Zorić, koja je igrala Teslinu majku, te sestre Kostadinović, Lora i Viktorija, i Iza Rifar, koji su tumačili Tesline sestre, uneli su toplinu i autentičnost u priču. Tu je bio i nezaboravni Teslin mačak. Da li je planeta jedna velika mačka i ako jeste ko je miluje po leđima?, pitao se mali Tesla. 
Recitatorske, glumačke i plesne tačke su se smenjivale. David Pajović, kao veliki Mihajlo Pupin i Anton Hamavo Haramburu kao mlađi (Pupin), su zajedno sa Oliverom Paunović kao Pupinovom majkom, ispričali fascinantnu priču o Pupinovom životnom putu. Lik vladike Nikolaja, kojeg je tumačio Lazar Paunović, dodao je duhovnu dimenziju kroz razgovor o Bogu i struji između njega i Tesle u Americi.

Izuzetne recitacije posvećene naučnicima

Milica Paunović i Sofija Ibrahim oduševile su prisutne svojim recitacijama, dok su pesme „Jedna zemlja jedan tim” i „Ima pravo svako dete” u genijalnom izvođenju Eme i Sare Nešković , Tare Ivanov, Elene Filipović dirnule srca svih prisutnih. Sestre Kostadinović izvele su emotivnu pesmu „Pecka kandila”, dok su se Kosta Ivanović i Neven Milosavljević predstavili pesmom „Tamo daleko”, donoseći zvuke domovine. Tijana Burgić  je odsvirala na violini pesmu o jedinom putu srpske vojske tamo gde plavi se Jonsko more, gde cveta limun i maslina stara zri…
Posebno oduševljenje izazvalo je izvođenje francuske pesme „O Champs-Élysées, koje je podiglo publiku na noge i usijalo ruke od aplauza. Učiteljica Ljubica Burgić je, vidno dirnuta, zahvalila deci i roditeljima na velikom trudu i podršci.

Divna priredba učenika Parohijske škole Sveti Sava u Parizu
Foto: Lj. Burgić

Premijerne pesme 

Po prvi put su izvedene pesme „Tesla i Nijagara” pariske pesnikinje Danice Dodić, što je izazvalo ovacije publike. Završni deo priredbe bio je posvećen horskom pevanju, koje je celokupnu salu ispunilo harmonijom i zajedništvom.

„Ova priredba bila je više od običnog školskog događaja. Bila je to proslava đačkih  snova o glumi, truda i talenta u izradi kostima i šminke”, istakla je učiteljica Ljubica Burgić, koja je na kraju poručila: „Naša deca su umnožila darove koje im je Gospod podario, sada se možemo odmoriti do septembra čitajući dobre knjige i  noseći u srcu i umu ove plemenite pesme koje su tako složno pevali i recitovali”.

Veseo pozdrav za kraj ove školske godine
Foto: Lj. Burgić

Ruke su se usijale od aplauza, a srca su bila puna ponosa i zahvalnosti. Priredba koja je pratila Teslu i Pupina od kućnog praga do poslednjeg susreta u Americi bila je dokaz da se snovi mogu ostvariti, da su dva velikana bili prijatelji a crkvena sala  u Parizu još jednom je postala mesto gde se naši mališani rado okupljaju, prenela je deo atmosfere učiteljica Ljubica Burgić.

Izvor: Rasejanje.info