Početna Događanja KROS RTS-a 2024. u Sloveniji

KROS RTS-a 2024. u Sloveniji

Ovogodišnji Kros RTS-a u Sloveniji započeo je već 11. maja sa trkom učenika iz Nove Gorice i Ajdovščine u Sportskom parku u Šempetru. Hranu i osveženje za učenike obezbedila je Aleksandra Budišin, roditelj učenika iz Nove Gorice. Posle trke deca su igrala fudbal,  ‘između dve vatre’  i družila se u prirodi. Kros je protekao u dobrom raspoloženju, takmičarskom duhu, na zadovoljstvo dece, učiteljice Tamare Svrzić i roditelja.

U Gradskom parku u Kopru, 25. maja, održan je Kros RTS-a na kojem su učestvovali učenici nastavnice Draga David. Treću godinu za redom Ana Nikolić stiže prva u svojoj grupi i tako stiče pravo da ponovo bude učesnica Kampa RTS-a, ovoga puta u Kraljevu. Kros je organizovan, kao i prethodnih godina, u saradnji sa Srpskim društvom Primorje iz Kopra. Dan održavanja Krosa RTS-a postaje dan koji ujedinjuje učenike i roditelje cele slovenačke obale.

Kros RTS-a u Ljubljani održan je na više različitih lokacija. Neki učenici su trčali ispred škola u kojima se odvija nastava srpskog jezika, drugi su trčali u Gradskim parku „Tivoli”.


Foto: Srpska dopunska škola Slovenija

Nastavnice Slavica Radovanović, Jelena Stefanović, Vera Majstorović Hristić i Maša Vukadinović kros su držale u subotu, 25. maja, u Parku „Tivoli”, najvećem gradskom parku u Ljubljani. Nastavnica Svetlana Todorović je ovog proleća održala Kros RTS-a pojedinačno po grupama u Ljubljani i Ivančnoj Gorici. Trčalo se na stadionu, u školskom dvorištu, na atletskoj stazi… Učenici i učenice su veoma zadovoljni ovakvim vidom vannastavne aktivnosti, a najveća radost se videla na licima pobednika. Nagrađeni učenici su dobili medalje i nagrade, a svi učenici su dobili diplome, te se počastili slatkim posluženjem koje su pripremile njihove nastavnice. O tome koliko učenici uživaju u organizaciji krosa, govori i njihovo pitanje: „Kada ćemo opet trčati?”.

Kros RTS-a u Mariboru održan je 1. juna, a na krosu su učestvovali učenici Dragane Šoškić i mr Maje Anđelković Šeguljev. Učenici su učestvovali u tri trke. Na  žalost, kros je prekinula kiša, a učenici su izrazili želju da ne budu rangirani. Nadamo se da će nas vreme sledeće godine bolje poslužiti.

Učenici srpske dopunske škole u Prevaljima imali su Kros RTS-a 10. juna u podne, dok su učenici iz Slovenj Gradca kros mogli istrčati predveče.  Nastavnica Dragana Šoškić je učesnicima uručila diplome  Krosa RTS-a za đake u dijaspori.

Foto: Srpska dopunska škola Slovenija

Učenici iz Lendave (Murska Sobota), kojima predaje nastavnica Maja Anđelković Šeguljev, i njihova mlađa braća i sestre učestvovali su na Krosu RTS-a i uživali su u takmičenjima. Trčali su u raznim disciplinama, trčali i štafetu, skakali na jednoj nozi, a, na kraju, trčali su za balonima i za svoju dušu i po želji.

Uprkos promenljivom vremenu, Kros RTS-a je okupio veliki broj učenika nastavnice Nevene Stupar iz Kranja, Škofja Loke i Novog Mesta. Po završetku trke, najboljima su podeljenje medalje,  ostalim učesnicima diplome. Bio je to jedan uspešan sportski dan i prilika za druženje.

Hvala svim đacima na divnom druženju i sportskom duhu koji su pokazali!

Za portal Rasejanje.info Draga David, nastavnica Srpske dopunske škole u Sloveniji

Foto: Srpska dopunska škola Slovenija