Početna Događanja Mr Mihajlo Vujović, autor knjige „Bečka svedočenja” otkriva model uspeha i povezivanja...

Mr Mihajlo Vujović, autor knjige „Bečka svedočenja” otkriva model uspeha i povezivanja Srba  

„Bečka svedočenja su udžbenik ili model kako bi se to moglo raditi svuda u svetu gde postoji srpska zajednica” – Mihajlo Vujović

Srpsko rasejanje je željno prisustva srpske kulturne baštine u svojoj sredini i njenog učešća u životima naših ljudi. Željno je Njegoša, Dučića, Jove Jovanovića, Vladike Nikolaja Velimirovića, Đure Jakšića, Matije Bećkovića, Milankovića, Tesle, Andrića,….. Žedno je svetosavskog i vidovdanskog zaveta, iskrenosti, srpske ćirilice, božje istine i pravde i ljubavi. Ljudi imaju novaca i svega onoga što se za novac može dobiti. Ali nemaju svoje smirenje, svoje duhovno ispunjenje i svoju preko potrebnu sreću koja se doživi kad si svoj na svome i kad si svoj sa svojima.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta može da ponudi Srbima u rasejanju toplinu svoga bića, ma gde da su. To je društvo, koje su osmislili naši vizionari kao što je Šantić, Dučić, Kočić, braća Ćorovići i drugi da bude i ostane svevremensko i sveprostorno. To je društvo za one koji srpsku kulturnu baštinu doživljavaju planetarno kao jedinstvenu i nedeljivu celinu. To je društvo za one ljude koji su spremni da doprinesu, a da za uzvrat ne dobiju ništa materijalno. Ali zato će kroz iskren rad, u velikoj ljubavi prema svojoj kulturnoj baštini neprekidno bogatiti svoju dušu i postajati bolji ljudi. Pored naše Srpske pravoslavne crkve koja je glavni pastir duša srpske dijaspore Prosvjeta može da napravi ogroman posao u kulturno-prosvetiteljskoj oblasti života naših ljudi. To je društvo koje predstavlja sponu izmeću kultura u zemlji domaćinu.

Mr Mihajlo Vujović u Štutgartu na promociji knjige „Bečka svedočenja”
Foto: Prosvjeta Štutgart

U Austriji je Prosvjeta pokazala svoj pun kapacitet, pa je organizator čak 30 škola srpskog jezika i brojnih manifestacija od istorijskog značaja. Knjiga koju sam predstavio u Štutgartu, 15. juna 2024. „Bečka svedočenja” je upravo svedočanstvo o osnivanju ovoga društva na tim prostorima. Ona je svojevrsan udžbenik ili model kako bi se to moglo raditi svuda u svetu gde postoji srpska zajednica. Pošto je očigledno da je Prosvjeta pogodila puls srpskog naroda u Austriji, zašto ne bi i u Nemačkoj? Zbog toga smo pre pet godina uz ogroman trud Dese Burazor u Štutgartu osnovali Prosvjetu za Nemačku. Od toga vremena do danas Prosvjeta u Štutgartu je organizovala veliki broj manifestacija. Novo rukovodstvo na čelu sa Bogdanom Brezovac želi da napravi novi zamah sa Prosvjetom za Nemačku. Zato ovom prilikom pozivam sve one Srbe i prijatelje srpske kulturne baštine koji žele  i mogu da doprinesu realizaciji ciljeva ovoga društva da se pridruže smerno, iskreno i u ljubavi.

Mr Mihajlo Vujović pukovnik (u penziji) – Prosvetar
Izvor: Rasejanje.info