Početna Događanja Humanitarno pozorišno veče – predstava „Noć Lazareva” premijerno izvedena u rasejanju

Humanitarno pozorišno veče – predstava „Noć Lazareva” premijerno izvedena u rasejanju

U organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI povodom Vidovdana organizovano je humanitarno pozorišno veče, na kojem je po prvi put u Austriji i dijaspori izvedena predstava „Noć Lazareva”, u nedelju, 30. juna 2024.

Predstavu po tekstu Vladimira Đorđevića a u režiji Milića Jovanovića, izveli su pozorišni glumci iz Udruženja za negovanje kulture „Amvon” iz Topole, Predrag Jovanović u ulozi Kneza Lazara, Aleksandar Jelenić u ulozi Iskušenja Lazarevog i Vukašin Vujičić u ulozi Pojca. Kostimi, kreacija umetnice Ane Kolbjanove, dodatno su oživeli istorijski trenutak i doprineli verodostojnosti predstave.


Foto: HO Spoji Inzbruk

Gostiju je bilo, kao i uvek do sada, iz celog Tirola, kao i iz Beča, a sav prihod od ove pozorišne večeri namenjen je socijalno ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i bolesnoj deci i najugroženijim slučajevima u Tirolu. Zahvaljujući velikom srcu svih koji su bili na ovom događaju skupila se humanitarna suma od 1.099 evra, na čemu su organizatori od srca zahvalni.

„Ovu glumačku ekipu, koja ujedno čini i okosnicu Udruženja za negovanje kulture „Amvon” SPOJI je prvi put ugostio u oktobru 2023. sa njihovom skoro 100 puta odigranom predstavom „Bedemi ćirilice”, koja je bila sjajno prihvaćena, a na premijernom dijasporskom izvođenju njihovog najnovijeg komada „Noć Lazareva” u Inzbruku i Austriji, u pozorišnoj sali najstarijeg lovačkog doma u Tirolu „Jegerhajm”, sa svojim briljantnim glumačkim umećem, uspeli su ponovo da dignu svu publiku na noge, te je i ova predstava na kraju nagrađena stajaćim ovacijama prisutnih gostiju, odraslih i dece”, istakao je Vladimir Vlajić u ime organizatora.

„Noć Lazareva” premijerno je izvedena u aprilu mesecu u Kragujevcu i istražuje složenost noći pred Kosovski boj kroz prizmu straha, nedoumica i borbe Lazara Hrebeljanovića, Kneza Lazara. Ona detaljno prikazuje unutrašnje sukobe sa kojima se suočava Knez Lazar uoči sudbonosne bitke. Ova psihološka drama ne samo da preispituje istorijski kontekst i poznate legende, već i nastoji da odgovori na pitanje šta se dešava u Lazarevoj svesti u trenucima kada mora doneti najvažniju odluku u svom životu.

Pozdravna reč organizatora
Foto: HO Spoji Inzbruk

U ulozi moderatora večeri bio je mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača i član Upravnog odbora SPOJI-a i član Uprave Saveza Srba u Austriji, koji je ujedno u ime svojih saboraca i pozdravio sve prisutne. On je svim prisutnima ukratko objasnio da je SPOJI odlučio da organizuje ovo humanitarno pozorišno veče povodom obeležavanja Vidovdana, jer je Vidovdan pored verskih praznika, Vaskrsa, Božića i Savindana, najvažniji istorijski praznik za srpski narod, koji je usko povezan sa Kosovskim zavetom i Bojem na Kosovu, kada su se Car Lazar i sva srpska vojska opredelili za carstvo nebesko koje je uvek i doveka, kao i da je SPOJI od svog osnivanja na razne načine obeležavao Vidovdan, kako bi približio Kosovski zavet našem narodu, nebitno da li se radi o mlađim ili starijim generacijama, ali takođe na poseban način i Austrijancima i drugim narodima, kako bi se bolje upoznali sa srpskim narodom i bolje ga razumeli, a sve sa ciljem pokušaja očuvanja našeg identiteta i pozitivnog predstavljanja našeg naroda u svetu.

Ovaj put svi gosti, koji su došli na pozorišno veče, imali su i priliku da pogledaju izložene fotografije Kulturnog centra Topola, kao i da se kroz promotivni materijal upoznaju sa tim upečatljivim i istorijski važnim mestom u Šumadiji.

Među gostima u publici bili su Igor Miketić, predsednik Austrijskog bokserskog saveza i generalni sekretar Austrijsko-srpskog društva, koji je sa svojom porodicom doputovao iz Beča, otac Aleksandar Stolić, paroh Srpske pravoslavne crkvene opštine Inzbruk, Saša Pećanac, novoizabrani predsednik Kulturno-sportskog kluba Petar Kočić – Zmijanje iz Figena i njihovi članovi, kao i Dragana Branković, predstavnica Kulturno-sportskog i umetničkog društva Bratstvo iz Inzbruka.

Zahvalnice
Foto: HO Spoji Inzbruk

Njima, kao i glumačkoj ekipi predstave „Noć Lazareva” uručene su i zahvalnice za sam kraj večeri, kada su se neki od njih ukratko obratili svim prisutnima. Vukašin Vujičić, koji je bio u ulozi „Pojca” u predstavi, koji je rekao nekoliko reči o Topoli i njenom Kulturnom centru i pozvao sve prisutne da pogledaju izložene fotografije i posete Topolu i Šumadiju. Predrag Jovanović, koji je igrao „Kneza Lazara”, ukratko se u ime cele njihove ekipe zahvalio svim prisutnima na ovacijama, kao i SPOJI-u na pozivu, lepom gostoprimstvu i dobroj organizaciji. Igor Miketić je preneo pozdrave ambasadora Republike Srbije u Austriji, gospodina Marka Blagojevića, pozdravio sve prisutne i pohvalio rad SPOJI-a, ali i svih predstavnika srpske zajednice u Tirolu, rekavši da služe za primer širom Austrije.