Početna Događanja Vidovdan okupio Srbe u Parizu  – u zajedništvu je snaga

Vidovdan okupio Srbe u Parizu  – u zajedništvu je snaga

Na Vidovdan, u sabornoj Crkvi Svetog Save u Parizu, održana je prva svečana Vidovdanska akademija u organizaciji Eparhije zapadnoevropske. Blagoslov za ovu manifestaciju dao je vladika pariski i zapadnoevropski Justin, čijim dolaskom je ova eparhija postala vrlo dinamična i bogata sadržajem.

Na ovaj veliki praznik srpska zajednica u francuskoj prestonici se po prvi put okupila zajedno u crkvenoj sali Svetog Save – svi i predstavnici crkve, države, škole, saveza, srpskih udruženja, upravo onako kako dolikuje ovom velikom prazniku.


Foto: CO Pariz

„Glavna poruka sa ovog Vidovdana je bila snažna i jasna! Srpski narod je mali (narod) u porodici evropskih naroda, ali ponosan i prkosan, koji čuva svoju istoriju, nasleđe i kulturu, a samim tim svoj identitet i pravo na postojanje. Srbi su široke i gostoljubive slovenske duše i otvorenog srca u svoje narodno biće prihvatili i kulturne tekovine drugih evropskih naroda bogateći sebe i svoje nasleđe. Za Srbe, Kosovo i Metohija nije, niti će ikada biti, samo deo teritorije ili parče zemlje koju seljak sa mukom i u znoju obrađuje, za Srbe je Kosovo i Metohija koren, srce i duša narodnog bića, poprište gde se brani i srpska, ali i evropska kultura. Kosovo i Metohija je sveto mesto gde su Sveti knez Lazar i mučenici kosovski predali u amanet svojim naslednicima istinu o Kosovskom zavetu da je nose i čuvaju u svojim genima i srcu svedočeći i drugima put ka nebeskom carstvu Hristovom“, istaknuto je u Eparhiji zapadnoevropskoj. „Ova poruka odjeknula je kroz srca svih prisutnih, podsetivši ih na značaj zajedništva i očuvanja kulturnog nasleđa i negovanja kulture sećanja i nezaboravljanja, jer dokle god pamtimo dotle postojimo i živimo“, naglašeno je u Parizu.

Fantastičan nastup Eparhijskog hora Sveti Simeon Mirotočivi
Foto: D. Jakovljević

Vladika Justin je u svojoj besedi podvukao da su Jevreji svoj državu povratili posle 2000 godina. Presudan je bio pozdrav „Dogodine u Jerusalimu“ i da bi i za nas pozdrav „Dogodine u Prizrenu“ bio naš cilj očuvanja i povratka na Kosovo i Metohiju. On je dodao da taj pozdrav jači od svih političkih i diplomatskih akcija.
Po episkovoj besedi salom su smenjivali divni stihovi poznatih srpskih pesnika Desanke Maksimović, Alekse Šantića, Milutina Bojića, Petra Petrovića Njegova, kao i Marka Matića, idejnog kreatora ovoga programa, dopunjen uz divno pojanje članova Eparhijskog hora Sveti Simeon Mirotočivi kao i razne muzičke instrumente, koji su upotpunili program i prisutne ostavili bez dana.


Foto: CO Pariz /D. Jakovljević

Episkop Justin se na kraju zahvalio svim uvaženim gostima, a posebno učesnicima programa akademije: idejnom kreatoru i priređivaču programa akademije Marku Matiću, Eparhijskom horu Svetog Simeona Mirotočivog i dirigentu Mariji Rakićević, Orkestru kulturno-umetničkog društva Izvor i recitatorima: Viktoriji Stefanović, Jovani Milenković, Davidu Pajoviću, Milanu Veličkoviću, Jovanu Pavloviću, Petri Aleksić, Marku Matiću i Nikoli Stojanoviću. Bogat duhovni program upotpunio je ovaj  veliki praznik koji je imao za cilj spoji sve prisutne i da se pošalje snažan duh zajedništva iz francuske prestonice.

Svojim prisustvom veče su uveličali prava dama Srbije, Tamara Vučić, ambasadorka Srbije u Parizu, Ana Hrustanović , ambasadorka Bosne i Hercegovine, Bojana Kondić-Panić, pukovnik Dejan Milosavljević, izaslanik Ministarstva odbrane Republike Srbije u Francuskoj, Aleksandra Popović, otpravnik poslova pri stalnoj delegaciji Srbije u UNESKO-u, Direktorka Srpskog kulturnog centra,  Natali Beljanski, koordinator srpskih dopunskih škola u Francuskoj, Italiji, Sloveniji i na Malti, Marija Praizović, predsednik Saveza Srba Francuske, David Jakovljević, i predsednik Saveza folklora Francuske, Bojan Stefanović, kao i predstavnici kulturno-umetničkih društava: Biseri, Mladost, Oro i Izvor.

Episkop Justin se zahvalio svima, a posebno učesnicima programa akademije
Foto: CO Pariz

Izvor: Rasejanje.info