Početna Događanja Svetosavska nagrada uručena Anđelki Krasojević iz Bazela

Svetosavska nagrada uručena Anđelki Krasojević iz Bazela







Anđelka Krasojević i ministar Mladen Šarčević /Foto: K. Krasojević

Anđelka Krasojević, profesor razredne nastave iz Novog Sada i učiteljica Srpske dopunske škole pet godina u Nemačkoj, a potom i  dvadeset u Švajcarskoj, jedna je od 27 dobitnika Svetosavske nagrade, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U zgradi Vlade Republike Srbije ovo veliko priznanje dobitnicima je uručio ministar prosvete Mladen Šarčević, istakavši da je komisija izabrala najbolje među 230 predloženih kandidata.

Za Anđelku je rečeno da je tokom 25 godina rada u Dopunskoj školi  pored rada u nastavi dala veliki doprinos unapređivanju obrazovno- vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu. Profesorka Krasojević se zalagala ne samo za učenje i negovanje srpskog jezika već i za očuvanje nacionalnog identiteta. Kao saradnik mnogih medijskih kuća uvek je u prvom planu promovisala rad nastave na srpskom jeziku.

– Ovo priznanje je na neki način kruna mog pedagoškog rada i vrlo je vredna i za mene, ali i za sve moje dugogodišnje saradnike, koji su zajedno sa mnom u inostranstvu radili za dobrobit naše otadžbine, naglasila je dobitnica Svetosavske nagrade.
Nakon završene petogodišnje čuvene Učiteljske škole u Sremskim Karlovcima Anđelka je počela da radi u novosadskoj školi Prva vojvođanska brigada koja ima 1800 učenika. Iz te škole je davne 1988/89. školske godine na predlog Ministarstva prosvete otišla na rad tada u Jugoslovensku dopunsku školu na srpskom jeziku. „Stigla sam u prelepi Hajdelberg u Nemačkoj gde sam boravila i radila 5,5 godina”. Predavala je Anđelka i u okolnih gradovima u Nemačkoj u Manhajmu, Dosenchajmu…” Po raspadu Jugoslavije sve se promenilo, svako je otišao u neko svoje „dvorište“, a u našoj školi ostali su samo đaci srpske nacionalnosti. Bila su to teška vremena. Pored nastave počela sam da radim i na mnogobrojnim humanitarnim akcijama posebno kada je izbio rat na prostoru Bosne i Hercegovine”. Pored toga Anđelka je izabrana za potpredsednika srpskog udruženja Ljuba Nenadović iz Hajdelberga i za to udruženje je organizovala mnogobrojne kulturne događaje.

„Posle završenog mandata u Nemačkoj, prešla sam u Švajcarsku sa istom pedagoškom misijom u grad Bazel, gde sam radila punih 20 godina”. Predavala je i u okolnim gradovima Arauu, Vinterturu, Rajnfeldenu, Lajerštalu… sve do pre 2 godine dok nije otišla u penziju. Hiljade njenih đaka su njena najveća radost a posebno susret i razgovor na srpskom jeziku. Međutim, Anđelka nije ostala aktivna samo u školi, već je nastavila sa vannastavnim aktivnostima – možda i mnogo više nego u Nemačkoj. Organizovala je đačke priredbe, humanitarne večeri, osnivala je i folklorna društva kao i radio Mladost koji i danas posle 22 godine emituje svoj program na srpskom jeziku. „Organizovala sam brojne književne susrete i manifestacije, kreativne radionice, sportske događaje i humanitarne akcije, u cilju predstavljanja srpske kulture i tradicije kao i negovanja i razvijanja trajnih veza s otadžbinom. Svetosavsku nagradu sam i dobila za svoj celokupan višedecenijski rad u nastavi na srpskom jeziku u Nemačkoj i Švajcarskoj i za ukupno društveno angažovanje na svim poljima očuvanja jezika, tradicije i kulture Srba”, podvukla je Anđelka.

Ona se zahvalila svima koji su podržali njenu kandidaturu počev od dr. Snežane Janković, ambasadorke Srbije u Švajcarskoj, Udruženju srpskih žena u Švajcarskoj Dr. Draga Ljočić, članovima redakcije radija Mladost, Matici iseljenika, RTS-u, pomoćnici gradonačelnika grada Novog Sada, Ljiljani Koković kao i predlagačima njene kandidature Ministarstvu prosvete, Udruženju Kolevka najveće prostranstvo predsedniku dr Bratislavu Milovanoviću i koordinatoru Stanku Lakiću. „Ovo udruženje se godinama bori protiv „bele kuge“, za dobrobit Srbije i njenih građana, i zato mi je još veće zadovoljstvo što su oni bili moji predlagači. Posebnu zahvalnost dugujem mojoj porodici koja je uvek bila uz mene, sinu Milošu a pre svega suprugu Konstantinu koga od milja zovemo Bata na podršci, razumevanju  i svakoj pomoći u teškim ali i u lepim životnim situacijama”.

Anđelka Krasojević
Foto: K. Krasojević

Najlepša nagrada

„Svetosavska nagrada jedna je od najznačajnijih i najlepših nagrada u Srbiji. Dodeljuje se za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređenja obrazovno-vaspitne prakse i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja, te smatram da kad mi je i dodeljena da sam ispunila sve navedene kriterijume“.