Početna Događanja U Sindelfingenu kraj Štutgarta 27. put za redom proslavljen Dan i slava...

U Sindelfingenu kraj Štutgarta 27. put za redom proslavljen Dan i slava Republike Srpske

„Podignimo naše oči gore i da naše lice zasija kao sunce“

U organizaciji Predstavništva Republike Srpske iz Štutgarta minulog vikenda dvadeset i sedmi put za redom proslavljen je Dan i slava Republike Srpske u rasejanju. Ovo Predstavništvo sa sedištem u glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtemberg (BV) je jedino u svetu koje još od nastanka Srpske obeležava Dan i krsnu slavu van granica Srpske. Kao i prethodnih 27 godina okupio se veliki broj Srba ne samo iz Štutgarta sa okolinom već i iz čitave pokrajine BV ali i ostalih delova Nemačke. Ni ovoga puta nisu izostali Srbi i iz Srpske i Srbije, kao i iz okolnih zemalja Austrije, Švajcarske i Francuske. I ponovo je sala bila premala da primi sve koji su došli i koji nisu mogli da uđu kao i prethodnih godina. Organizator slave šef Predstavništva Republike Srpske Mićo Ćetković je najavio za narednu godinu veću salu i ujedno se izvinio svima koji nisu mogli da uđu. Domaćini slave bili su članovi srpskog kulturnog i sportskog kluba Sloga iz Štutgarta.

Slavski obred i deo prisutnih u sali

Nakon intoniranja himni Republike Srpske i Srbije slavski kolač je prerezao i slavska obeležja osveštao nedavno pristigli Episkop Diseldorsko-nemački Grigorije. Čestitajući slavu prisutnima on je podsetio na reči koje je Stefan izgovorio kada su ga kamenovali ispod zidina Jerusalima. „Podigao je svoje oči ka nebu i rekao iste reči koje je Hristos govorio sa krsta „Oprosti im Gospode jer ne znaju šta rade“. Zanimljivo je, da je u tom trenutku njegovo lice zasijalo kao sunce“, rekao je Vladika Grigorije naglasivši da bi svi trebali i da znamo i da naučimo da je najvažnije „da podignemo naše oči gore i da naše lice zasija kao sunce“. Njegovo preosveštenstvo je poručio da je i za nas takođe važno da imamo snage kao Stefan i da svakome ko nas ne voli kažemo „Oprosti Gospode jer ne zna šta radi“. „Svaka mržnja vodi u pogubno a svaka ljubav kao što je ljubav Stefanova prema Bogu u život večni, pa ga i mi danas posle 2000 godina veličanstveno slavimo. Proslaviće se svaki čovek koji voli i koji ne mrzi i poniziće se svaki čovek koji mrzi“, istakao je Vladika Grigorije završivši svoje obraćanje rečima: “Da Bog dâ, da Sveti Stefan pomogne da podignete svoje oči ka nebu i da naše lice makar od njegovog lica primi svetlost i radost života“.

Ministar za Evropske integradije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić pozdravlja prisutne

Kako je postala tradicija svih ovih godina na proslavi Dana i slave RS u gostima u Štutgartu bili su i visoki predstavnici RS: Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Miladin Dragićević, izaslanik predsednice Republike Srpske  Željke Cvijanović, profesor doktor  Vlado Đajić, poslanik i direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Banja Luka, kao i Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu i Biljana Marilović, konzul BiH u Štutgartu. Pozdravljajući prisutne ispred vlade RS, ministar Klokić je poručio da je fokus vlade RS stavljen na jačanju veza sa dijasporom, čiji privrednici mogu biti od velike koristi i značajni partneri za Srpsku, dok je poruka ministra Rajčevića bila da je uspostavljanje efikasnijeg sistema, upravljanje naučno istraživačkim i inovacionim potencijalom u Srpskoj, kao i razvoj digitalnog društva prioritetni cilj vlade RS.

Gosti sa nemačke strane: Fridrih Fausten, dr Štefan Kauman savezni poslanik u nemačkom parlamentu i Olivera Petmezas

Narodni poslanik nemačkog Bundestaga demohrišćanin dr. Štefan Kaufman iz Štutgarta se takođe obratio prisutnima. On je čestitao Srbima iz Republike Srpske ovaj veliki dan, istakavši da ima jako dobru saradnju sa privrednim predstavništvom i izrazio je nadu da će u budućnosti firme iz Štutgarta sa okolinom više privredno sarađivati sa Republikom Srpskom. Među nemačkim gostima bili su kao i prethodnih godina uvaženi i dragi gosti Evropa kluba predsednik Fridrih Fausten i potpredsednik Olivera Minova-Petmezas.

Folklorni ansambl Sloga i igre iz Kosovskog Pomoravlja
Snežana Đurišić i Svetlana Čeliković

Program je kao i ranijih godina vodila Dragana Vukojević. Deo izvođačkog ansambla Sloge se predstavio Igrama iz Kosovskog Pomoravlja, a potom je usledilo opšte narodno veselje uz zvezdu kvalitetne narodne muzike Snežanu Đurišić. Prisutne u sali nije oduševila samo glasom, elegancijom i izborom pesama, već i svojim držanjem i druženjem sa prisutnim narodom, tako da se s pravom može reči da je muzički deo večeri bio na nivou koji dolikuje jednoj takvoj proslavi. Slavi je prisustvovao i dr. Nele Karajlić, koji je dan ranije zajedno sa Vladikom učestvovao na književnoj večeri „Preko praga Solunske 28“. On je na proslavi rado razgovarao sa prisutnima, slikao se i u svom stilu se šalio.

Dodikova poruka

Šef predstavništva RS Mićo Ćektović

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH prethodnih godina rado viđen gost na proslavi RS u Štutgartu uputio je pismo šefu Predstavništva RS, čestitao slavu i ujedno izrazio željenje što zbog neodložnih obaveza nije bio u mogućnosti da dođe. „Uprkos stalnim pritiscima kojima je bila izložena, Republika Srpska je uspela da sačuva identitet, slobodu i jedinstvo“ poručio je Dodik istakavši da je Srpska danas stabilna i da uživa sve veći ugled u međunarodnim odnosima. Takođe po Dodiku je od izuzetnog značaja veza i podrška naših ljudi u dijaspori koji iznad svega vole, poštuju i pomažu svoju domovinu.

Mnogobrojni gosti

Protojereji stavrofori Bora Simić (prvi s leva) i Stojadin Pavlović, predsednik društva Sveti Sava Jasmina Borovica i Janko Bunčić

Pored Episkopa Diseldorfskog i Nemačkog Grigorija Durića, proslavi Dana i slave Republike Srpske prisustvovali su protojereji stavrofori Stojadin Pavlović, Borisav Simić i Danilo Radmilović, protojereji Dragoslav Ćorković i Stanko Rakić, protonamesnik Milenko Bakmaz i protođakon Aleksandar Sekulić.

Dr. Nele Karajlić o slavi

Dr. Nele Karajlić i Milanka Ćorković
(foto: D. Ćorković)

Za portal Rasejanje.info dr. Nele Karajlić, koji je uz Vladiku Grigorija bio poseban gost, je rekao da je važno da Republika Srpska obeležava svoj dan i svoju slavu. „Važno je obeležavati svaki bitan datum, a Srbi ih imaju i istoriji. Nema meseca bez nekog ozbiljnog događanja. Za Srbe možete da kažete bilo šta samo ne da su bili sebični. Srbi su svoje pobede hteli da poklone svima oko sebe i bili su spremni da žrtvuju vlastiti identitet radi nekog većeg identiteta i sad je došlo vreme da Srbi misle malo o sebi“, istakao je poznati muzičar, kompozitor, pisac, glumac i režiser dr. Nele Karajlić