Početna Događanja Hrišćanska zajednica Radosti moja iz Štutgarta donirala 14.000 evra pomoći Srbima na...

Hrišćanska zajednica Radosti moja iz Štutgarta donirala 14.000 evra pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji

Osmesi i radost dece motivacija za nove akcije

Vođeni rečima čuvenog srpskog pesnika Duška Radovića da „naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo“ članovi humanitarne hrišćanske zajednice Radosti moja iz Štutgarta deveti put za redom sproveli su akciju skupljanja pomoći ugroženim srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji. Takođe kao i prethodnih godina skupljani su paketići za srpsku decu na Kosovu i Metohiji . Ove godine prikupljena je suma od 14.000 evra, a u prikupljanju pomoći učestvovali su ne samo Srbi iz Štutgarta sa okolnim gradovima već i oni koji pripadaju crkvenim opštinama Karlsrue, Filingen-Šveningen i Frankfurt. Od tih para spremljeno je 350 paketića za najmlađe i decu školskog uzrasta koji su dati za Svetoga Savu.

Foto: HHZ Radosti moja

Pomoć na mnoge adrese na Kosovu i Metohiji srpskom stanovništvu predale su Sanja Dier Dragičević (sekretarica organizacije), Rada Janjić, Soka Jovanović i Emilija Perić. Tri dana su boravile na Kosmetu i za to vreme obišle su mnoga mesta (Gračanicu, Prizren, Orahovac, Veliku Hoču, Osojane i Goraždevac kao i manastire Gračanicu, Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju i Svete Arhangele kod Prizrena) i obradovale su mnoge porodice. U Gračanici su tradicionalno posetili Narodna kuhinju „Majka devet Jugovića“, koju predstavnici organizacije „Radosti moja“ nesebično pomažu.  „I ovoga puta smo ostavili pomoć za socijalno ugrožene porodice  kao i novac za kuhinju“, istakle su članice hrišćanske zajednice.

Foto: arhiva HHZ Radosti moja

Za 53 deteta iz okoline Novog Brda obezbeđene su jakne i čizme, koje su mališani sa velikom radošću primili. Novčani prilozi predati su  nekolicini porodica u Prištini. „Nakon posete Pećkoj Patrijaršiji, podelili smo paketiće u selima Osojani i Goraždevac. Tamo smo dočekani sa mnogo radosti i gostoprimstva. Upoznale smo divne ljude, učitelje, sveštenike i roditelje. Predivna dečica su sa velikom zahvalnošću primila paketiće“ izjavila je Sanja Dier Dragičević. Manastiru Visoki Dečani pored prihoda za sam manastir predstavnice humanitarne organizacije  Radosti moja uručile su pomoć  i dale novac za podršku dobrotvornih projekata.  „Podela paketića i pomoć u novčanim prilozima, kao i štampač za školu u Orahovcu prošli su u predivnoj atmosferi. Tamo smo dočekani sa osmehom i pesmom. U „Rajskoj bašti“ ljudi su rajskog srca i to se može osetiti samo tamo“, nastavila je sa svojim utiscima Sanja Dier, istakavši da posebnu zahvalnost duguje profesorkama Dobrili Vitošević i Oliveri Radić koje „majčinski brinu o deci Orahovca i Velike Hoče i koordinišu pomoć koja im stiže“.

Foto: arhiva HHZ Radosti moja

Otac Milenko riznica znanja, kulture i istorijske baštine

„Naša zajednica tradicionalno godinama deli paketiće u ova dva mesta Metohije i tu nas tradicionalno dočekuje otac Milenko iz Velike Hoče. On je naš koordinator u podeli pomoći i paketića i ujedno naš vodič kroz prošlost ovoga divnog mesta. Otac Milenko je jedna velika riznica znanja, kulturne i istorijske baštine ovoga kraja i zaista nam je drago da smo imali čast da provedemo zaista vredno vreme sa njim“, dodala je Sanja Dier. U svim mestima su podeljeni i specijalni paketići za sve bebe rođene u protekloj godini.

Na kraju posete Kosovu i Metohiji humanitarke iz Štutgarta su otišle za carski grad Prizren gde su se poklonile manastirima i crkvama i ostavile priloge u ime svoje hrišćanske organizacije. One su neizmerno zahvalne svim divnim ljudima koji su im izašli u susret, pozdravili ih i ugostili.

Pružanje pomoći Srbima na KiM

Foto: arhiva HHZ Radosti moja

Sve ove akcije humanitarne organizacije Radosti moja  na Kosovu i Metohiji imaju za cilj da pored materijalne i novčane pomoći pruže podršku Srbima na KiM. Svaki povratak sa Kosmeta za Štutgart je uverenje da takve akcije i takva vrsta podrške Srbima u južnoj pokrajini itekako znače. „Naše druženje je svaki  put ispunjeno sa mnogo obostrane ljubavi, sreće i sa neopisivim gostoprimstvom  naših domaćina na KiM“ istakla je Sanja Dier Dragičević, koja godinama unazad odlazi na Kosmet i u ime svoje organizacije predaje pomoć.

Slava „Radosti moja“

Sutra, u nedelju 24.02.2019. će Radosti moja u prostorijama Gradske sale u Bebelstr. 24 u Štutgartu proslaviti svoju slavu Sveti Simeon Mirotočivi. Početak je u 13 časova. Nakon slavskog obreda, bogatog ručka, upoznavanja prisutnih sa svim sprovedenim akcijama u 2018. godini, uslediće nastup folklornih društava i zabava uz grupu Ritam srca. Srbi iz glavnog grada Baden-Virtemberga masovno podržavaju i ovu manifestaciju kao i samu organizaciju, jer je jedna od retkih kod koje se zna za šta je svaki evro upotrebljen. Sav prihod sa ove slave biće kao i prethodnih godina upućen siromašnim srpskim porodicama kao i porodicima sa puno dece.