Početna Događanja U Štutgartu održana 23. po redu Mini folklorijada društva Sveti Sava

U Štutgartu održana 23. po redu Mini folklorijada društva Sveti Sava

Nagrade za učesnike folklorijade
foto: Rasejanje.info

Veče druženja i dobrog raspoloženja

Vrlo veselo i u veoma dobroj, domaćinskoj i opuštenoj atmosferi obeležena je 23.-a po redu Mini folklorijada društva Sveti Sava iz Štutgarta. Iako iz godine u godinu nema velikog interesovanja za ovu manifestaciju uprava i članovi Svetoga Save se trude da očuvaju tradiciju i nadaju se da će da će manifestacija ponovo biti interesantna kao i ranijih godina. Na folklorijadu se prijavilo šest društava, ali su se pojavila samo četiri: Nova generacija iz Šorndorfa, Karađorđevići iz Rojtlingena, SKD Blumberg iz istoimenog grada, kao i Nikola Tesla iz Frajburga.

Dečiji ansambl: Nova generacija iz Šorndorfa
foto: Rasejanje.info

Manifestaciju je otvorila predsednica kluba Jasmina Borovnica, sveštenik Milenko Bakmaz iz Štutgarta je blagosiljao skup, a generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović je pozdravio prisutne. Vrlo elegantna i elokventna Željana Ivković je vodila program, a na bini su se raznim srpskim igrama predstavili mladi igrači četiri društva, napravivši pri tom odličnu atmosferu.

Igrači društva Karađorđević iz Rojtlingena
foto: Rasejanje.info

Za članove žirija svi su bili pobednici, a specijalne nagrade su dodeljene SKD Blumberg za najbolju nošnju, Novoj generaciji iz Šorndorfa za najbolju koreografiju i aranžman, kao i igračima društva Karađorđević iz Rojtlingena za najbolji pevački ansambl. Društvo Nikola Tesla iz Frajburga je nastupilo revijalno.

Sa Švarcvalda su stigli mladi iz SKD Blumberg
foto: Rasejanje.info

Dragana Miličević je otpevala par srpskih pesama, dok su članovi Svetog Save izveli skeč: „Dođi Mile u naš kraj“ u kome su učestvovali Koviljka Gligić, Zorka i Miladin Jović, Dragana Miličević, kao i deca muzičke sekcije Sveti Sava koju vodi Ana Stefanović.

Igrači Nikole Tesle iz Frajburga sa upravom
foto: Rasejanje.info
Nagrada za Milenu Renkl Ristović
foto: Rasejanje.info

Uprava Svetoga Save je nagradila svoje verne članove koji su u društvu od samog osnivanja: Milenu Renkl Ristović, Nadu i Arsu Đorđev, Miladu i Milana  Dragojlović i Predraga Stojanovića Stoleta. Milena Renk Ristović je u kratkim crtama podsetila prisutne na istoriju društva i kako je u vreme osnivanja pre 31 godine bilo teško osnovati društvo pod imenom Sveti Sava.

U nastavku programa prisutni su se opustili uz Cveleta i Makija, koji su pevali i zabavne i narodne hitove, a najmlađi igrači, čija je ovo proslava i bila, su u više navrata vodili kolo i pri tom zadavali „muke“ starijima koji su nastojali da ih prate. Uz obilje ića i pića društva su se razišla tek oko ponoći. Mladima je bilo interesantno što su ponovo upoznali svoje vršnjake iz drugih gradova. Većina bi volela da se i naredne godine sretnu na 24. po redu Mini folklorijadi, koje je ovo društvo pokrenulo pre 23. godine. U publici su bili predstavnici i drugih društava iz Štutgarta sa okolinom kao i pesnici i pisci koji žive i stvaraju u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.

Članovi uprave sa pohvaljenim članovima Stojanovićem i bračnim parovima
Dragojlović i Đurđev foto: Rasejanje.info
Isidora sa stricem Mirišom i strinom Milenom
foto: Rasejanje.info

Spontani susret

Isidora Knežević iz Novog Sada, koja ove godine počinje da studira hemiju u Štutgartu i koja je od nedavno članica društva Sveti Sava bila je presrećna kada je na proslavi videla svoje rođake: strica Mirišu Dakovića i strinu Milenu iz dvesta kilometara udaljenog Frajburga. Sreći i druženju nije bilo kraja, kao ni igranju i priči sa sestrom Helenom koja je stigla iz Frajburga da prati folklorijadu. Helena Isidoru nije puštala ni jednog trenutka i svim svojim drugarima ju je predstavila i pričala kako se raduje što ima novo društvo na proslavi.

Dunja, Helena i Isidora
foto: Rasejanje.info