Početna Događanja Humanitarna zajednica Radosti moja iz Štutgarta proslavila svoju slavu

Humanitarna zajednica Radosti moja iz Štutgarta proslavila svoju slavu

Slavski obred
foto: Rasejanje.info

Humanost u prvom planu

Članovi humanitarno hrišćanske zajednice Radosti moja iz Štutgarta proslavili su minulog vikenda svoju slavu i  zaštitnika svoje organizacije Svetog Simeona Mirotočivog. Lepa i prostrana gradska sala u kojoj se godinama održava proslava je i ovoga puta bila mala za sve goste. Velika posećenost ukazuje na poverenje koje su članovi Radosti moja stekli kod našeg naroda. Upravo zbog velikog broja akcija, konstantnog objavljivanja priloga, izdavanja potvrda i poverenja mnogi žele da podrže rad ove organizacije. Svi, koji sarađuju sa Radosti moja su svesni da je ekonomska i zdravstvena situacija i u Srbiji i u Republici Srpskoj i teška i loša, da je korumpiranost velika, da ima puno bolesnih i gladnih, dece bez osnovnih potreba za svakodnevni život… ali kada se zna kako će sredstava koja se prikupljaju biti upotrebljena i raspodeljena onda se u rasejanju u Baden-Virtembergu rado pomaže.

Tim hrišćanske zajednice Radosti moja na slavi
foto: Rasejanje.info

To poverenje i spremnost da se u svakom trenutku se kaže za šta je upotrebljen svaki evro upravi Radosti moja Miloradu Nikitoviću, Sanji Dier Dragičević, Dejanu Lekiću, Draganu Milakoviću, Draženu Mikereviću i ostalim članovima stalno donosi novčana sredstva, lekove, neophodnu opremu za razne situacije. I upravo zbog toga posebno Srbi u Štutgartu sa okolinom su im veoma zahvalni što ulažu svoje slobodno vreme, novac a često i koriste slobodne dane ili odmor kako bi humanitarnu pomoć odneli na pravu adresu.

Tetka Lela Božović je spremila slavska obeležja
foto: Rasejanje.info

A pravih adresa iz dana u dan gde živi naš narod ima sve više i zato su članovi Radosti moja pozvali prisutne da više učestvuju u raznim akcijama.

Proslava je počela intoniranjem srpske himne Bože pravde a potom je sveštenik Milenko Bakmaz prerezao slavski kolač i osveštao slavska  obeležja. Divan slavski kolač i ove godine je napravila tetka Lela Božović, čiji je sin protojerej Bratislav Božović bio jedan od glavnih inicijatora da se osnuje hrišćansko humanitarne zajednice i koji je takođe učestvovao u obredu. Dečiji ansambl društva Morava predstavio se Igrama i pesmama iz Pčinja, devojke Srpskog centra Štutgart odigrale moderni ples uz „Vrtlog“, ženska pevačka grupa društva Sveti Sava predstavila se izvornom pesmom „Oj devojko jelde li smo sreće“.

Igre iz Pčinja izvode igrači Morave
foto: Rasejanje.info
Anica Kočić
foto: Rasejanje.info

Osmogodišnja Anica Kočić otpevala je pesmu „Svu noć mi bilbil prepeva“ a Dragana Miličević nekoliko srpskih izvornih pesama. Program je vodila Biljana Ivantis a za dobro raspoloženje bili su zaduženi članovi grupe „Ritam srca“, Joca i Ćira. Pored predstavnika srpskog konzulata ovu manifestaciju podržavaju predstavnici škole, predstavnici srpskih klubova i obični građani.



Kao i prethodnih godina tako je i ovoga puta prikazano kome je sve tokom 2018. godine pomognuto. Tu su porodice: Nikolić iz Beograda, Vujinović iz Novog Sada, Milovanović iz Kragujevca, Golubović iz Paraćina, Totić iz Vranja…

Ženska pevačka grupa društva Sveti Sava iz Štutgarta
foto: Rasejanje.info

Novčani prilozi otišli su za lečenje Aleksandra (koji na žalost više nije među živima) Jelene, Željka, Radeta, Vasilije, Saše, Nikoline… Za Srbe u Krajini predata je pomoć u vrednosti od 5.380 evra, a zajednica Radosti moja učestvovala je i pri kupovini stomatološke ordinacije u Velikom Ropotovu na Kosovu i Metohiji. Kupljeni su i računari, bicikla, hrana za bebe, lekovi, garderoba, a samo za akciju „Deca deci – dar od srca“, prikupljeno je 14.000 evra za svetosavske paketiće i narodnu kuhinju „Devet Jugovića“ u Gračanici… Neke od akcija sprovedene su i drugim društvima, udruženjima, organizacijama kao na primer Moravom iz Štutgarta, sa Srpskom školom u Štutgartu,  sa Srpskom pravoslavnom omladinom iz Insbruka u Austriji, sa organizacijom Srbi za Srbe, Budi human…

„Vrtlog“ i igrači Sprkog centra Štutgart
foto: Rasejanje.info

Podrška iz Čačka

Ove godine na slavi su bili gosti iz Čačka, desna ruka hrišćanske zajednice u Srbiji: Radojica Blagojević, Marina i Dejan Radojičić (iz veletrgovine Trgojug) i Zoran Brković (profesor u gimnaziji). Oni su uvek na usluzi članovima „Radosti moja“ bilo kada neka od pomoći treba da se nabavi u Srbiji ili dopremi do kućnih adresa. Svetosavski paketići se godinama unazad spremaju u Čačku i to rade Marina i Dejan Radojičić. Svi zajedno potom paketiće odvoze na Kosovo i Metohiju, ali i drugu vrstu robe, koju sakupe ili kupe članovi Radosti moja za Srbe u južnoj srpskoj pokrajini. U Štutgartu su im prisutni zahvalili na pomoći, dobroj volji i vremenu i trudu koji takođe ulažu kako bi nekome u jednom trenutku bar malo bilo lakše.

Gosti iz Čačka sa delom uprave Radosti moja
foto: Rasejanje.info