Početna Događanja „Za Srbiju na Kosovu“

„Za Srbiju na Kosovu“

„Ej, dragi Dragi“: KUD Kopaonik iz Leposavića, Canana i konzul Vučurović
Foto: Rasejanje.info

U organizaciji Generalnih konzulata Republike Srbije u Štutgartu i Frankfurtu, Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, Kancelarije za Kosovu i Metohiju i Komisije za nestala lica sa KiM,  članovi KUD Kopaonik iz Leposavića sa Kosova i Metohije boravili su u Nemačkoj. Nakon nastupa u Frankfurtu u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg, gde je u toj parohiji obeleženo 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, članovi KUD Kopaonik su dan kasnije gostovali u okolini Štutgarta.

Običaji sa Kosova i Metohije u prvom planu
Igračice KUD Kopaonik iz Leposavića
Foto: Rasejanje.info

U mesto Kuhen kraj Gepingena, 50-ak kilometara udaljenog od Štutgarta, okupio se veliki broj Srba koji su došli da podrže mlade Srbe koji žive i stvaraju na Kosovu i Metohiji. Svesni njihovog teškog položaja i neizvesnosti u kojoj žive, srpska zajednica je došla u velikom broju i pored niza obaveza koje su od ranije bile isplanirane upravo za taj vikend. Za većinu njih je Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja, a Srbi koji tamo žive heroji, koji i pored stalnih pritisaka i pretnji žele da ostanu na svojoj dedovini i da je brane i odbrane od otimanja.

Publiku oduševili igrom mladi iz Leposavića
Foto: Rasejanje.info

Bila je ovo jedinstvena prilika da publika u pokrajini Baden-Virtemberg vidi malo drugačije koreografije od onih koje se izvode na ovim prostorima. Mladi igrači su mnoge prisutne vratili u njihov zavičaj, upravo na Kosovo i Metohiju, gde su kao deca gledali i igrali neke od  izvedenih igara.

„Oj bore sabore!“
Igre i pesme u Nerodimskoj župi“
Foto: Rasejanje.info

„Prisetila sam se lepih momenata, koje sam imala sa svojim najbližima na Kosovu i Metohiji“ rekla je Lepa Savić. „Sećam se da je i moja baka igrala igre iz Gnjilana odakle je bila rodom“, dodala je ona istakavši da joj je srce bilo na mestu. Videlo se da je publika uživala na koncertu.

„Pažljivo sam gledala koreografije i slušala pesme koje su izvedene. Ritam i energija, koje sam tada videla i osetila, odvele su me u davno vreme i setila sam se priča o našim precima, kojima su ove igre i način kako da prenesu naše običaje bile sve“, rekla je Aleksandra Petrović iz Štutgarta.

„Pesma Za Srbiju na Kosovu me je rasplakala. Toliko emocija i tako divni stihovi govore samo o entuzijazmu našeg naroda na Kosovu i Metohiji – i o nepravdi koja nas je zadesila, ali upornost našeg vernog naroda, koji je ostao na Kosovu, nas tera da razmislimo i da se zapitamo šta bi mi mogli da uradimo i kako da pomognemo. Samo ću dodati za kraj ‘Za Srbiju na Kosovu’, kao što su ova deca pevala“, izjavila je Nataša Djurić iz Štutgarta.

Dvadeset i jedna godina uspešnog rada: KUD Kopaonik Leposavić
Foto: Rasejanje.info

Srbi u rasejanju su u nedelju uživali u igrama iz Siriničke župe, Gnjilana i Peći. Nakon svakog nastupa bili su nagrađeni gromoglasnim aplauzom. Na kraju su zajedno sa Dragicom Radosavljević Cakanom otpevali par izvornih pesama sa Kosova i Metohije.

Koncert igrača KUD Kopaonik iz Leposavića je vodila njihova članica Milena Parlić. Ona je publiku divnima pričama i citatima poznatih vodila kroz Kosovo i Metohiju i prenosila svu lepotu koja tamo postoji. Toplim rečima zahvalila se svima na dolasku:

„Hvala svima koji ste nam podarili energiju, entuzijazam i želju za nastavkom ovakvih i sličnih aktivnosti, a sve u cilju očuvanja srpske duhovnosti, kulturne baštine i tradicije, kao i solidarnosti i podrške našem narodu na Kosovu i Metohiji“.

Đorđe Lakušić, rukovodilac KUD, uručio je generalnom konzulu Božidaru Vučuroviću mini statuu patrijarha Pavla u znak zahvalnosti i bratske ljubavi, a generalni konzul je predao novčanu pomoć koju su Srbi te večeri sakupili. 

Cilj društva je da očuva tradicionalno stvaralštvo i kutlurni identitet srpskog naroda na KiM
Foto: Rasejanje.info

Prošle godine članovi KUD „Kopaonik“ proslavili su 20 godina postojanja

Jubilarnim koncertom u Sava centru, članovi KUD Kopaonik su prošle godine proslavili 20 godina postojanja. Njihov rad obuhvata aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje tradicionalnog stvaralaštva i kulturnog identiteta srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. KUD Kopaonik slavi slavu Svetog Kralja Milutina, kao svog zaštitnika, a rad društva odvija se u muzičkoj, folklornoj i pevačkoj sekciji.
Prelepe nošnje, koje su nosili, su urađene u radionici KUD-a u Leposaviću. Kako sami kažu „sva ova velika dostignuća ne bi bila moguća bez nesebičnog zalaganja Đorđa Lakušića i njegovih najbližih saradnika“.

Mr Aca Jovanović: „Bilo je uživanje gledati ih“

Ambasador mr Aca Jovanović, vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za konzularne i pravne poslove, koji je takođe bio prisutan na koncertu izjavio je da ih je bilo divno gledati.

Mr. Aca Jovanović v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za konzlarne poslove (desno) i generalni konzul Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović
Foto: Rasejanje.info

„Bio sam u prilici da prisustvujem jubilarnom koncertu povodom 20 godina postojanja u Sava centru, tako da sam upoznat sa radom ovoga društva. To je jedno izuzetno KUD, sa predivnim igrama i pesmama kao i sa predivnim nošnjama. Bilo ih je uživanje gledati“.

On je zajedno sa generalnim sekretarom Ministarstva inostranih poslova Veljkom Odalovićem boravio u Štutgartu, pošto su predstavnici diplomatsko-konzularnih predstavništava u Nemačkoj imali konzularne dane u Štutgartu. Konzularni dani se održavaju kako bi se pomoglo državljanima Srbije u otklanjanju problema koje imaju. “Radimo na tome da usaglasimo praksu i nađemo najbolja rešenja, kako bi naša diplomatsko-konzularna predstavništva radila što bolje. Stav države Srbije i našeg ministarstva je da učinimo sve i pružimo pomoć i zaštitu svim našim državljanima gde se nalaze pa makar ih bukvalno bilo i samo 5. Republika Srbija će učiniti sve da i za tih pet pruži pomoć i zaštiti ih“, dodao je mr. Aca Jovanović.

Sva nošnja je urađena u njihovoj radionici u Leposaviću
Foto: Rasejanje.info