Početna Događanja Sloga srpskih udruženja u Baden-Virtembergu

Sloga srpskih udruženja u Baden-Virtembergu

Predstavnici više srpskih klubova složno na jednom mestu:
Karađoređvić, Sveti Sava, Morava, Nova generacija i Srpski centar
Foto: Rasejanje.info

Pored divnog koncerta i druženja prisutnih, manifestacija „Povratak ishodištu“ imala je još jednu pozitivnu stranu. Da Srbi u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg mogu i umeju da se slože, pokazali su minulog vikenda predstavnici šest srpskih klubova, koji su ujedno i članovi Saveza srpskih udruženja Nemačke. Ovo je prvi put da su predstavnici tolikog broja udruženja bili domaćini zajedno sa članovima srpskog konzulata u Štutgartu. Članovi društava Nove generacije iz Šorndorfa, Morave i Srpskog centra iz Štutgarta, Karađorđevića iz Rojtlingena, Svetog Save iz Gepingena i Srpskog kulturnog centra Sindelfingen iz istoimenog mesta bili su zaduženi za pripremanje hale, za jelo i piće i za raspremanje. Odlično je funkcionisalo. Gosti su dočekivani tradicionalno uz domaći hleb i so, a posle toga su bivali brzo usluženi posnim i mrsnim jelima, uz veliki izbor pića.

Vredne članice Srpskog centra
Foto: Rasejanje.info

Predstavnici ovih klubova se i između sebe druže, uprave i članovi se posećuju, pomažu i sarađuju. Možda najvažnije je da među njima nema netrpeljivosti. Svi srpski klubovi u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg imaju odličnu saradnju sa predstavnicima Generalnog konzulata. Generalni konzul Božidar Vučurović nastoji da podrži svaki klub i rado se odaziva ne sve pozive.

Sve pohvale od srpskih udruženja u pokrajini Baden-Virtemberg za Božidara Vučurovića (desno). Na slici sa gostima iz Leposavića Milenom Parlić i Đorđem Lakušićem
Foto: Rasejanje.info

U takvim prilikama, zajedno sa svojim saradnicima, pruža građanima i mnoge njima neophodne informacije, na šta oni nisu baš navikli. Mnogi ga zovu i „konzulom iz naroda“ jer se do razgovora sa njim lako dolazi. Da su mu sva udruženja važna i bitna dokazao je pre mesec dana kada je za jedno veče posetio četiri udruženja koja su imala proslave istoga dana. Tada je bio u Gomaringenu, Rojtlingenu, Gepingenu i Štutgartu. Upravo zbog toga su predstavnici mnogih klubova i došli na manifestaciju „Povratak ishodištu“ iako im termin u nedelju popodne nije u potpunosti odgovarao.

 

 

 

Tekst o nastupu gostiju sa Kosova i Metohije je pod imenom „Za Srbiju na Kosovu