Članovi Nikole Tesle iz Frajburga podržali manifestaciju „Povratak ishodištu“


Predsednik srpskog kulturnog umetničkog društva Nikola Tesla iz Frajburga Branko Drakulić, zajedno sa potpredsednicom Biljanom Vorkapić, mladim igračima folklorne sekcije i članovima društva, podržali su veliki koncert pod imenom „Povratak ishodištu“. Iako je put do Kuhena i nazad bio skoro 600 kilometara, za njih to nije bila uopšte velika razdaljina, jer je to bilo najmanje što se moglo uraditi u želji da se podrže rad i napor KUD Kopaonik iz Leposavića.

Predsednik Nikole Tesle Branko Drakulić i potpredsednica Biljana Vorkapić
sa Đorđem Lakušićem umetničkim direktorom KUD Kopaonik iz Leposavića
Foto: Rasejanje.info

 „Mnogo nam je drago što smo mogli da vidimo svu tu divnu decu, te mlade igrače, koji punim srcem prenose igre i običaje naših predaka. I ne samo da nam prenose, već nam svojim ostankom i pristajanjem na veoma težak život stalno pokazuju koliko je, u stvari, za njih sveta teritorija Kosova i Metohije“, rekao je predsednik društva Branko Drakulić za internet portal Rasejanje.info. „Mi smo mlado udruženje, koje je na početku i pratimo i osmišljavamo način kako ćemo dalje da radimo. Posle ovog koncerta ja bih lično voleo da ostvarimo saradnju sa nekim srpskim folklornim udruženjem sa Kosova i Metohije. Mislim da bi za obe strane bilo veoma korisno i dobro, kada bi oni došli do nas, a i mi otišli do njih. Da li će to biti društvo Kopaonik ili neko drugo – videćemo – i mislim da bi ovaj folklorni spektakl mladih sa Kosova trebalo prikazati i Nemcima, a ne samo naših građanima“, istakao je predsednik Drakulić.

Mladi iz Frajburga sa Dejanom Ćirkovićem Ćirom
Foto: Rasejanje.info


Članovi uprave SKUD Nikola Tesla Branko Drakulić i Biljana Vorkapić kao i članica društva Jelena Petrović od srca se zahvaljuju generalnom konzulatu Republike Srbije na pozivu da dođu na manifestaciju i da podrže Srbe sa Kosmeta. „Drago nam je da u poslednje vreme imamo odličnu saradnju i sa generalnim konzulatom. Gospodin Vučurović je posetio našu manifestaciju, posle tri godine je ponovo pokrenuo Srpsku dopunsku školu i sa svojim saradnicima pomaže našim građanima iz Frajburga time što im upravo zbog dalekog puta daje prednost da ne čekaju na red u konzulatu. To se ne mora, ali mi to vrlo cenimo i od srca se zahvaljujemo, posebno što ranije nismo imali dobra iskustva sa ophođenjem osoblja konzulata prema našim ljudima“ rekli su učesnici iz Frajburga.

Vedrana i Dunja sa Cakanom Foto: Rasejanje.infoIgrači folklorne sekcije uzrasta od 6 do 12 godina Bojana, Vedrana, Miloš, Milan i Dunja su takođe uživali na koncertu i družili se i sa drugom decom ali i sa estradnim zvezdama koje su to veće zabavljali prisutne: sa Dragicom Radosvaljević Cakanom i Dejanom Ćirkovićem Ćirom.

Tekst o nastupu gostiju sa Kosova i Metohije je pod imenom „Za Srbiju na Kosovu