Početna Događanja Članovi Nikole Tesle iz Frajburga podržali manifestaciju „Povratak ishodištu“

Članovi Nikole Tesle iz Frajburga podržali manifestaciju „Povratak ishodištu“

Predsednik srpskog kulturnog umetničkog društva Nikola Tesla iz Frajburga Branko Drakulić, zajedno sa potpredsednicom Biljanom Vorkapić, mladim igračima folklorne sekcije i članovima društva, podržali su veliki koncert pod imenom „Povratak ishodištu“. Iako je put do Kuhena i nazad bio skoro 600 kilometara, za njih to nije bila uopšte velika razdaljina, jer je to bilo najmanje što se moglo uraditi u želji da se podrže rad i napor KUD Kopaonik iz Leposavića.

Predsednik Nikole Tesle Branko Drakulić i potpredsednica Biljana Vorkapić
sa Đorđem Lakušićem umetničkim direktorom KUD Kopaonik iz Leposavića
Foto: Rasejanje.info

 „Mnogo nam je drago što smo mogli da vidimo svu tu divnu decu, te mlade igrače, koji punim srcem prenose igre i običaje naših predaka. I ne samo da nam prenose, već nam svojim ostankom i pristajanjem na veoma težak život stalno pokazuju koliko je, u stvari, za njih sveta teritorija Kosova i Metohije“, rekao je predsednik društva Branko Drakulić za internet portal Rasejanje.info. „Mi smo mlado udruženje, koje je na početku i pratimo i osmišljavamo način kako ćemo dalje da radimo. Posle ovog koncerta ja bih lično voleo da ostvarimo saradnju sa nekim srpskim folklornim udruženjem sa Kosova i Metohije. Mislim da bi za obe strane bilo veoma korisno i dobro, kada bi oni došli do nas, a i mi otišli do njih. Da li će to biti društvo Kopaonik ili neko drugo – videćemo – i mislim da bi ovaj folklorni spektakl mladih sa Kosova trebalo prikazati i Nemcima, a ne samo naših građanima“, istakao je predsednik Drakulić.

Mladi iz Frajburga sa Dejanom Ćirkovićem Ćirom
Foto: Rasejanje.info


Članovi uprave SKUD Nikola Tesla Branko Drakulić i Biljana Vorkapić kao i članica društva Jelena Petrović od srca se zahvaljuju generalnom konzulatu Republike Srbije na pozivu da dođu na manifestaciju i da podrže Srbe sa Kosmeta. „Drago nam je da u poslednje vreme imamo odličnu saradnju i sa generalnim konzulatom. Gospodin Vučurović je posetio našu manifestaciju, posle tri godine je ponovo pokrenuo Srpsku dopunsku školu i sa svojim saradnicima pomaže našim građanima iz Frajburga time što im upravo zbog dalekog puta daje prednost da ne čekaju na red u konzulatu. To se ne mora, ali mi to vrlo cenimo i od srca se zahvaljujemo, posebno što ranije nismo imali dobra iskustva sa ophođenjem osoblja konzulata prema našim ljudima“ rekli su učesnici iz Frajburga.

Vedrana i Dunja sa Cakanom Foto: Rasejanje.info



Igrači folklorne sekcije uzrasta od 6 do 12 godina Bojana, Vedrana, Miloš, Milan i Dunja su takođe uživali na koncertu i družili se i sa drugom decom ali i sa estradnim zvezdama koje su to veće zabavljali prisutne: sa Dragicom Radosvaljević Cakanom i Dejanom Ćirkovićem Ćirom.

Tekst o nastupu gostiju sa Kosova i Metohije je pod imenom „Za Srbiju na Kosovu