Početna Događanja U Kuhenu kraj Gepingena održan veliki koncert pod nazivom „Povratak ishodištu“

U Kuhenu kraj Gepingena održan veliki koncert pod nazivom „Povratak ishodištu“

Igrači Svetog Save iz Gepingena
Foto: Rasejanje.info

„Dogodine u Prizrenu“

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu i Saveza srpskih udruženja Nemačke u nedelju je u mestu Kuhen kraj Gepingena održan veliki koncert pod nazivom „Povratak ishodištu“.

Koncert je bio humanitarnog karaktera i prilog je bio za uvažene goste članove KUD Kopaonik iz Leposavića, koji onim što rade ne daju da se preseku koreni, već šire ljuba prema svojoj otadžbini Srbiji.

Doček uz pogaču i so _igrači Morave iz Štutgarta
Foto: Rasejanje.info

Cilj manifestacije „Povratak ishodištu“ bio je i da spoji dijasporu i maticu „kao dve reke, koje se ulivaju jedna u drugu i nastavljaju zajedno mirno da teku. Naše večerašnje okupljanje dokazuje da Srbija nije samo u njenim granicama, već mnogo šire… u srcima svih nas koji je volimo“, rekla je publici voditeljka programa Tamara Brus, učenica Srpske dopunske škole iz Leonberga.

Generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu
Božidar Vučurović
Foto: Rasejanje.info

Generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović, inicijator ovoga koncerta, je domaćinski pozdravio sve prisutne, zahvalio se svima na dolasku i na pomoći, koju su Srbi iz pokrajine Baden-Virtemberg pružili članovima i igračima KUD Kopaonik iz Leposavića. Umesto da drži govor, Vučurović se obratio gostima stihovima Dobrice Erića šta za nas znači Kosovo i Metohija:

„Otadžbina je naša dedovina, 
otadžbina je naša očevina,
svaka časa vina koju nazdravljamo
našim očevima, našim dedovima i našim pradedovima.
Očevina je sve ono što su
našim očevima ostavili preci,
brdo, polja, reka, šuma, stado, zvono
i što mi moramo ostaviti deci.
Preci su roditelji naših roditelja,
oni su sačuvali ovu rodnu grudu.
Njihov je amanet i poslednja želja
da im grobovi u otadžbini budu.
Otadžbina je avlija po kojoj trčimo,
otadžbina je kuća u kojoj živimo,
otadžbina je škola u kojoj učimo
da volimo otadžbinu da joj se divimo….“

Kao neko ko i sam potiče sa Kosova i Metohije, generalni konzul je svoje obraćanje završio svetim srpskim pozdravom „Dogodine u Prizrenu“.

Najmlađi igrači društva Karađorđević iz Rojtlingena
Foto: Rasejanje.info

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu protoprezviter Stanko Rakić je blagosiljao skup, a potom su se predstavili đaci Srpske dopunske škole Aleksandra i Anđela Dejanović iz Štutgarta i učenici škole harmonike Nenada Veličkovića. Pevanjem izvornih pesama predstavile su se Aleksandra i Anđela Dejanović i Dragana Miličević iz društva Sveti Sava Štutgart, kao i članice etno pevačke grupe „Mozaik“, takođe iz Štutgarta.

Igrači Nove generacije iz Šorndorfa
Foto: Rasejanje.info

Dečiji folklorni ansambli društava Karađorđević iz Rojtlingena, Morava iz Štutgarta, Sprski kulturni centar Blumberg iz Blumberga i Nova generacija iz Šorndorfa predstavili su se igrama, kao i izvođački ansambl Brankovo kolo Svetog Save iz Gepingena. Voditeljka programa Tamara Brus odrecitovala je Prkosnu pesmu Dobrice Erića.

Stigli sa Švarcvalda_igrači SKC Blumberg
Foto: Rasejanje.info

Manifestaciji su prisustvovali srpski diplomatski kor u Nemačkoj i predstavnici Ministarstva inostranih poslova Srbije. Među njima su bili i Generalni sekretar Veljko Odalović i ambasador mr. Aca Jovanović, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za konzularne poslove.

Moravci iz Štutgarta se uvek odazivaju na razne proslave
Foto: Rasejanje.info

U muzičkom delu goste su zabavljali Dragica Radovanović Cakana i Dejan Ćirković uz pratnju muzičara diskoteke Metropola. U drugom delu koncerta gosti iz KUD Kopaonik iz Leposavića sa Kosova i Metohije su prisutne podigli na noge.

Škola harmonike Nenada Veličkovića
Foto: Rasejanje.info

Tekst o nastupu gostiju sa Kosova i Metohije je pod imenom „Za Srbiju na Kosovu