Početna In Memoriam In Memoriam Aleksandra Petrović, profesorka i filolog, bivša učiteljica Srpske dopunske škole

In Memoriam Aleksandra Petrović, profesorka i filolog, bivša učiteljica Srpske dopunske škole

Aleksandra Petrović uvek je bila nasmejana
Foto: D. Janković

Iz Kragujevca je stigla tužna vest, da je 23. marta 2019. posle teške bolesti u 37. godini preminula Aleksandra Sanja Petrović, profesor nemačkog jezika, filolog i bivša učiteljica Srpske dopunske škole. Početkom nedelje sahranjena je u rodnom Kragujevcu uz prisustvo članova porodice, prijatelja, rodbine, drugara, kolega, učenika kojima je predavala… Za njom ne tuguju samo u Srbiji, za njom tuguju i u rasejanju posebno njeni bivši učenici, roditelji đaka, kolege i svi koji su imali priliku da je upoznaju. Aleksandra je u periodu od septembra 2013. pa do jula 2015. predavala u nemačkim gradovima Hajlbronu, Manhajmu, Hajdelbergu, Švebiš Halu i Kincelsau. Predavajući deci srpski jezik i sarađujući sa roditeljima i predstavnicima klubova, Aleksandra je ostavila neizbrisiv trag među Srbima u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.

Aleksandra sa učenicima u Hajlbronu na proslavi Svetoga Save
Foto: Rasejanje.info

I dan danas njeni bivši učenici pričaju o časovima, kreativnim radionicama, humanitarnim akcijama, proslavama Božića, Svetoga Save, Uskrsa i Vidovdana… o divnim šetnjama i časovima u prirodi, o organizaciji mnogih sportskih aktivnosti… Kratko je radila u Nemačkoj, ali je ostavila neizbrisiv trag. Nakon odluke tadašnje koordinatorke Srpske dopunske škole Aleksandre Radović, da nakon nepune dve godine rada povuče celu postavku nastavnika Srpske škole koji su radili u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, roditelji iz gradova u kojima je radila su pisali peticije, slali pisma protesta i tražili objašnjenje zašto se povlači neko ko je omasovio školu i odlično radio sa đacima. Odgovore na to, nažalost, nikada nisu dobili.

Adrijana i Aleksandra
Foto: lična arhiva

Aleksandrina koleginica Adrijana Joksimović, koja danas živi u Karlsrueu i koja je u isto vreme kao i Aleksandra predavala u Dopunskoj školi na srpskom jeziku je za portal Rasejanje.info izjavila da joj je mnogo teško zbog gubitka velike drugarice i prijateljice. „Divna koleginica, vredna, motivisana, ambiciozna, prijatna“. Ona je izjavila da je cela postavka nastavnika koja je povučena iz Baden-Virtemberga ostala u kontaktu. Vest o Aleksandrinoj bolesti ih je mnogo opterećivala, ali su se nadale dobrom ishodu. „Mi ne verujemo da je Aleksandra sada stvarno na jednom drugom mestu. Mnogo nam svima nedostaje i jako smo sve potresene. Ostala nam je u najlepšem mogućem sećanju. Lepa žena sa divnim osmehom, posvećena poslu i deci“, rekla je Adrijana Joksimović.

Aleksandra sa prijateljima Dubravkom i Dejanom Janković
Foto: arhiva D. Janković

Za porodicu Janković iz Hajlbrona smrt dobre prijateljice, koja je trebala da im postane kuma, je jedna velika tragedija. „Došla je kao i mnogi učitelji pre nje, pronašli smo se možda zbog godina i njenog obrazovanja i entuzijazma. Sprijatelji smo se i zbližili toliko, da je dete trebala da nam krsti. Preminuo je još jedan anđeo našega roda, taman kada je bio na svom vrhuncu. Preminuo je deo nas i to nas je toliko razbilo, ovako navikle na gubitke kroz 25 godina ratova, da i dalje odbijamo da verujemo da je zaista zauvek otišla“, rekli su Dubravka i Dejan Janković iz Hajlbrona.

Aleksandra Petrović, devojačko prezime Milanović, rođena je 8. oktobra  1982. u Kragujevcu. Završila je Filološko-umetnički fakultet. U osnovnoj školi ,,Sveti Sava“ u Toponici kod Knića radila je od septembra 2007. godine kao nastavnik nemačkog jezika. 2012. godine je položila stručni ispit za licencu za nastavnike, vaspitače i stručne saradnike. Poslednje dve godine obavljala je i funkciju pomoćnika direktora škole u izdvojenom odeljenju u Zabojnici. Nekoliko godina je uporedo držala nastavu i u privatnoj školi stranih jezika Serbolab, specijalizovanoj za medicinsko osoblje.

Danas, u nedelju 31. marta, će se u Hajlbronu u Crkvi Svetog Konstantina i Helene (Goppelstr. 3) nakon liturgije služiti parastos i održati pomen Aleksandri Petrović u čast. Liturgija počinje u 9 časova, a u Srpskom kulturnog i sportskom klubu u Hajlbronu (Weststr. 53)  otvorena je knjiga žalosti.