Početna Događanja U Minhenu održana 26. smotra srpskog folklora Nemačke

U Minhenu održana 26. smotra srpskog folklora Nemačke

Prvo mesto za Srpski centar iz Štutgarta i Igre iz Kosovskog Pomoravlja
Foto: SC Štutgart

Prvo mesto za Srpski centar iz Štutgarta

Igrači Srpskog centra iz Štutgarta pobednici su 26. po redu Savezne smotre srpskog folklora Nemačke, koja je minulog vikenda (07.04.2019.) održana u Minhenu. Domaćin smotre bilo je društvo Jugos iz glavnog grada nemačke pokrajine Bavarska, a organizator Savez srpskih udruženja Nemačke (SSUN). Članovi žirija ovoga puta su bile Selena Rakočević, Vilma Miškanović i Mira Zakić. Program je vodio koreograf Zvezdan Đurić iz Kraljeva, a prisutne goste pozdravili su predsednik društva Jugos Olivera Miljanić, potpredsednik Saveza Saša Ćelić kao i Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske i predsednik Saveta Evropske smotre srpskog folklora.

Domaćini smotre igrači Jugosa iz Minhena
Foto: Fejsbuk stranica KUD Jugos

Od 20 društava pravo učešća na Evropskoj smotri srpskog folklora ostvarilo je 15 društava. To su  Srpski centar Štutgart, KUD Borac Solingen, KUD Izvor Novi Izenburg, SKD Sveti Sava Gepingen, SD Dunav Hohajm, KUD Jugos Minhen, SKUD Mladost Hamburg, SKD Sloga Manhajm, KUD Zlatni opanak Berlin, SKC Ofenbah, SKK Nova generacija Šorndorf, SKSK Sloga Štutgart, SKD Karađorđević Rojtlingen, KHD Kolo Frankfurt i SKSC Šumadija Hajlbron.

Folklorna sekcija Brankovo kolo društva Sveti Sava iz Gepingena
Foto: Fejsbuk stranica društva Sveti Sava Gepingen

KUD Kolo iz Esena, KUD Zora iz Ratingena, KUD Srbija iz Dortmuna, SHKD Morava iz Štutgarta i KUD Drina iz Ausburga nisu ostvarila plasman, ali je od ranije najavljeno da će igrači Morave nastupiti revijalno na Evropskoj smotri koja se održava u Beogradu 8. i 9. juna.

Mladi iz Srpskog kulutrnog centra Ofenbah
Foto: Fejsbuk stranica SKC Ofenbah

Mnogobrojnoj publici u Minhenu revijalno su se predstavili igrači domaćina Jugosa iz Minhena, zatim Mladosti iz Hamburga, kao i folkloraši Srpskog kulturnog centra Sindelfingen (iz istoimenog grada). Ženska pevačka grupa Jugosa je nakon intoniranja himni Republike Srbije i Republike Srpske smotru otvorila pesmom „Domaćine, dobri gosti ti dođoše“. Smotru su, kao i uvek do sada, posetili čelni ljudi srpskih konzulata Snežana Miljanić, generalni konzul Srbije u Minhenu kao i Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu. Takođe je smotri prisustvovao i bivši predsednik SSUN Mićo Ćetković, koji je šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu.

Nova generacija Šorndorf takođe se plasirala za Evropsku smotru
Foto: Fejsbuk stranica Nove generacije

Žiri je i ovoga puta dodelio specijalne nagrade:

Najbolja nova koreografija je ona Srpskog centra iz Štutgarta. Koreografija najbliža izvornom narodnom stvaralaštvu je ona društva Izvor iz Novog Izenburga
Nagrada za najbolji muzički aranžam dodeljena je Srpskom centru iz ŠtutgartaNajuigraniji ansambl je Dunav iz Hohajma. Najbolji kostim imali su igrači Izvora iz Novog Izenburga. Najbolju pevačku grupu imao je Borac iz Solingena. Dominik Bloh iz Jugosa iz Minhena je najbolji igrač dok je domaćinu (Jugosu) dodeljanja i specijalna nagrada za najefikasniji nastup.

Dve specijalne nagrade za pobednike 26. po redu smotre u Minhenu: Srpski centar
Štutgart Foto: SC Štutgart

Redosled učešća na Evropskoj smotri izvlačiće se uživo 15. maja

Organizator Evropske smotre srpskog folklora je Savez srpskog folklora Švajcarke (SSFŠ). Evropska smotra će se održati u Beogradu 8. i 9. juna u Sava centru. Kako bi se izbegla dosadašnja praksa, da prvog dana Evropske smotre učestvuju slabija društva, a drugog jača, organizator je doneo odluku se ovoga puta izvlači redosled 15. maja u 20.00 časova. 

Dobra posećenost u Minhenu

„Na dosadašnjim evropskim smotrama su domaćini određivali redosled nastupa i većinom je bilo tako da, „jači“ ansambli nastupaju nedeljom, samim tim dobijamo situaciju da subotom imamo manje gledalaca nego recimo nedeljom u drugom delu programa. Mi, kao organizatori, smatramo da su sva društva zaslužila podršku sa tribina, istu kakvu su u poslednjih par godina dobijala društva koja nastupaju u završnom delu i da za sve nas treba da važe isti uslovi i pravila. Zato ovaj put izvlačimo taj redosled. U slučaju da neko društvo želi da igra u nedelju, a bude izvučeno za subotu, ima pravo da se zameni sa drugim društvom, koje je izvučeno za nedelju – naravno samo ako to odgovara i jednima i drugima“, stoji u obrazloženju organizatora zašto će biti izvlačenje. Zainteresovani mogu uživo („live“) da prate izvlačenje na Fejsbuk stranici SSFŠ kao i na Fejsbuk stranci Evropske smotre srpskog folklora.