Početna Događanja Moravci iz Štutgarta poklanjaju 50 invalidskih kolica za Dom u Veterniku

Moravci iz Štutgarta poklanjaju 50 invalidskih kolica za Dom u Veterniku

Spremno 50 invalidskih kolica za Dom u Veterniku
Foto: SKND Morava

Članovi Srpskog kulturnog i humanitarnog društva (SKHD) Morava iz Štutgarta ovih dana realizuju još jednu veliku humanitarnu akciju. Početkom nedelje konačno bi trebala da stigne pošiljka sa 50 invalidskih kolica za Dom u Veterniku kod Novoga Sada. Dom Veternik je jedinstvena i najveća ustanova u Srbiji za decu i omladinu ometenu u razvoju. Ima 523 korisnika, kojima je svaka vrsta pomoći uvek dobro došla.

Još 2017. godine Moravci su izrazili želju da sprovedu ovu veliku humanitarnu akciju. Oni pomažu mnoge medicinske ustanove, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj i želja članova je bila da se obezbede medicinska pomagala, koja generalno najviše nedostaje u medicinskim i domskim ustanovama. Pričajući o iskustvu kroz koje su prolazili, bilo oni bilo njihovi bliski i dragi prijatelji, stiglo se i do Doma u Veterniku, u kome živi i boravi zaista veliki broj dece i mladih. Predsednik Morave Nebojša Antić i blagajnica Ljubica Pantić posetili su Dom u Veterniku i nakon razgovora sa čelnim ljudima konstatovali su, da su invalidska kolica najpotrebnija. „Oni su preneli svoje utiske, a nama članovima nije trebalo dugo da odlučimo i da kažemo, da su ustanovi u Veterniku invalidska kolica prava pomoć. Napravljen je ugovor o donatorstvu i mi smo krenuli u realizaciju našeg humanitarnog projekta“, ispričala je za portal Rasejanje.info nekadašnja predsednica Morave Vera Gregović.

Na priredbama, koje su Moravci organizovali tokom prethodne godine, prikupljene su donacije u visini od 2450 evra, dok je 6000 evra izdvojeno iz klupske kase. Firma Otobok iz Duderštata u blizini Getingena u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija dala je posebnu ponudu, uključivši se tako u akciju Moravaca. „Hvala im od srca, njihova humanost i dobro delo mnogo su nam značile“, istakla je uprava Morave.

Sređen i transport do Veternika, blagajnica Morave Ljubica Pantić
Foto: SKND Morava

„Srediti kompletnu papirologiju nije bilo jednostavno, ali pošto nam je želja bila velika da ova pomoć stigne što pre u Veternik, nije nam bilo teško ni da prebrodimo svu tu birokratiju“, istakla je Vera Gregović. Ona je naglasila, da se priznanje mora odati kompletnoj upravi, ali posebno blagajnici Ljubici Pantić, koja se odlično izborila sa svim preprekama, koje su stajale na putu donatorstva. „Moramo napomenuti da je celu akciju podržao naš Generalni konzulat u Štutgartu, generalni konzul Božidar Vučurović sa celokupnim osobljem konzulata. Bili su spremni da nam izađu u susret kada nam je to bilo potrebno. Takođe velika zahvalnost ide firmi Standardsped iz Novog Sada i vlasnicima porodici Vasić koja će nam prevesti kolica“ dodala je Vera Gregović.

Kolica bi u ponedeljak (15.04.2019.) trebala da budu donirana Domu u Veterniku. Ispred Moravaca ovu humanitarnu pošiljku će predati profesor Zoran Petrović. „Svaka naša humanitarna akcija je kap u moru, ali i ta kapljica je za pojedine velika. Nas Moravce to ispunjava, jer znamo da je sve drugo prolazno, ali učiniti dobro delo – to je ono što se večito pamti. Nama je posebno drago što će upravo zbog toga Moravci ostati u sećanjima mnogih korisnika, kojima smo od srca pomogli“ rekla je za kraj Vera Gregović, jedna od osnivača SKHD Morava, koje postoji već 21 godinu.

Želja članova Morave da bar malo pomognu svome narodu _utovar kolica
Foto: SKND Morava

Veternik je, kako prenosi Vikipedija, osnovan 1923. godine, kao naselje za ratne vojne invalide – veterane iz Prvog svetskog rata, koji su se borili na planini Veternik u Makedoniji. Tadašnji Veternik je imao svega dve ulice. Izgrađene kuće su bile tipske, a neke od njih su i dan danas autentične. Po završetku Prvog svetskog rata kralj Aleksandar je svojim  dobrovoljcima, koji su učestvujući u velikoj bici protiv bugarskih snaga bili trajno oslepljeni nervnim gasom, dodelio zemlju u okolini Novog Sada, na području današnjeg Veternika. Ti solunci i njihove porodice su naselili plodnu ravnicu, pustaru Novi Majur i stvorili zametak ovog naselja.