Početna Škola Dečija priredba “Ala je lep ovaj svet” okupila preko 80 dece iz...

Dečija priredba “Ala je lep ovaj svet” okupila preko 80 dece iz Hesena i Baden-Virtemberga

Zajednička slika učenika, nastavnika i organizatora
Foto: ahriva B. Petrović

Dečija priredba “Ala je lep ovaj svet” u organizaciji Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta, održana je nedavno u prostorijama Srpskog kulturnog centra Ofenbah u Ofenbahu. Ova, četrnaesta po redu manifestacija ostaće upamćena po nastupu preko 80 dece, učenika Srpske dopunske škole iz nemačkih pokrajina Hesen i Baden-Virtemberg. Po prvi put učenici iz Baden-Virtemberga iz Štutgarta sa okolnim gradovima, kao i iz Baden-Badena su učestvovali na ovoj velikoj dečijoj priredbi. Nakon velikog odziva učenika Dopunske škole na srpskom jeziku i dobre organizacije javila se želja kod predstavnika Udruženja pisaca iz Frankfurta, da za sledeću godinu pozovu đake i iz drugih nemačkih pokrajina.

Svi učesnici su se borili za što bolji plasman
Foto: arhiva B. Petrović

Mladi pesnik Vladimir Mišović, učenik sedmog razreda iz Frankfurta, otvorio je priredbu “Zdravicom srpskog naroda” Ljubivoja Ršumovića. Predsednik Udruženja pisaca Sedmica Ljubiša Ristić pozdravio je prisutne uz kratak prikaz manifestacije i zahvalio se svima na dolasku. Vicekonzul Republike Srbije u Frankfurtu Vladimir Rajić je takođe pozdravio prisutne, poželevši sreću mladim recitatorima. Specijalni gost ove tradicionalne priredbe je bio generalni konzul Srbije u Štutgartu i ujedno dečiji pesnik Božidar Vučurović, koji stalno podržava učenike Srpske dopunske škole.

Pre početka takmičenja atmosferu su opustili glumci prvog srpskog dečijeg pozorišta “Deca Evrope”. Oni su izveli uvertiru “Deca Evrope” scenskim izvođenjem pesme “Ala je lep ovaj svet”, koju je režirala Milica Tiz iz Bad Homburga.

“Ćirilko”, scenski prikaz u kome mali vuk koji voli ćirilicu zagolicava maštu dece, izveli su Zlata Ikanović i Ljubiša Simić. Oni su ujedno bili i moderatori priredbe.

Stručni žiri Dragica Šreder, književnica i prevodilac iz Hildena, Vladimir Rajić, vicekonzul Republike Srbije iz Frankfurta i Aleksandar Urošević, pesnik iz Frankfurta imali su zadatak da ocenjuju đake u tri kategorije: Bambi (za decu predškolskog uzrasta), za učenike od 1. – 4. razreda i za đake od 5. – 8. razreda

Bambi pohvale u kategoriji predškolskog uzrasta:

– Vladana Mišović, 3,5 god. iz Frankfurta

– Vukašin Mišović, 6 god. iz Frankfurta

– Lena Kovačević, 4. god. iz Frankfurta

– Aleksa Crnogorac, 4. god. iz Ofenbaha

Nagrade i pohvale u kategoriji od 1. – 4. razreda:

Geogrije Lav Popović iz Štutgarta sa organizatorima
Foto: arhiva B. Petrović

1. Nagrada, Georgije Lav Popović 1. razred iz Štutgarta

2. Nagrada, Jana Mrdak, 4. razred iz Frankfurta

3. Nagrada, Teodora Mamišević, 2. razred iz Dicenbaha

Pohvale: Anđela Mihajlović, 1. razred iz Frankfurta, Lena Simić, 3. razred iz Frankfurta i Leontina Damjanović, 4. razred iz Frankfurta

Nagrade i pohvale u kategoriji od 5. – 8. razreda:

1. Nagrada,Tamara Brus, 8. razred iz Leonberga (za Prkosnu pesmu Dobrice Erića)

2. Nagrada, Nikita Gaćinović, 7. razred iz Manhajma

3. Nagrada, Anđelika Gaćinović, 5. razred iz Manhajma

Pohvale: Valentina Jurošević, 6. razred iz Baden-Badena, Željka Poštić, 7. razred iz Ludvigsburga i Teodora Tasić, 8. razred iz Ludvigsburga

Nagrađenim i pohvaljenim recitatorima uručene su knjige i priznanja, koja je kaligrafijom ispisao Savo Bukinac.

Dvanaestogodišnja Anđela Dimitrijević iz Beograda osvojila je specijalnu nagradu za prvu dvojezičnu knjigu, na srpskom i nemačkom jeziku, „Kikicin pogled na svet“. Knjigu su zajednički objavile Srpska kuća iz Požarevca i Udruženje pisaca Sedmica.

Ljubiša Simić se zahvaljuje nastavnici Biljani Petrović iz Štutgarta
Foto: arihiva B. Petrović

Priređen je i bogat muzički program, gde su prisutni zaista imali mogućnost da uživaju u muzičkim delima učenika. Magdalena Milovanović se predstavila na flauti, Lazar Navalušić na gitari, dok su se Klara Rajtel i Aleksandra Katić predstavile na klavijaturi. Mila Milisavljević je otpevala pesmu „Mamine cipele“, Anđelika Gaćinović – „Darije”, Anica Kočić i Sandra Rakić –  „Đurđevdan”,  Teodora Stevanović – “Zaspo Janko”. Pesmom “Deca su ukras sveta” učenici literarne sekcije “Ršum škola” zatvorili su manifestaciju.

Sa svojim učenicima došli su i nastavnici dopunske nastave na srpskom jeziku iz Hesena i Baden Virtemberga:Biljana Bukinac, koordinator nastave, Sonja Zrnić, Vladimir Živanov, Tatjana Milanović, Katica Stanimirov i Mirjana Antanasijević Čekerevac iz Hesena, Ksenija Gaćinović, Mirjana Milošević, Biljana Petrović, Jovana Knežević i Tatjana Popović iz Baden-Virtemberga.