Početna Događanja U Ulmu proslavljena slava društva Sveti Nikolaj Srpski

U Ulmu proslavljena slava društva Sveti Nikolaj Srpski

Slavski obred: sveštenik Ljubomir Zorica, uprava i grači SKD Sv. Nikolaj Srpski
Foto: Nebojša Antić

Učešće deset folklornih društava iz tri zemlje, pesnici iznenađenja i guslar, skoro 800 posetilaca – to je rezultat proslave Srpskog kulturnog društva Sveti Nikolaj Srpski iz Ulma, u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Još od kada je društvo zvanično registrovano 2006. godine na obeležavanju krsne slave nije bilo toliko ni učesnika ni posetilaca. Svoje oduševljenje zbog izuzetno dobre proslave nisu krili ni uprava ni igrači. To veče druženja, ne samo mladih, već svih, i to iz više država (Nemačke, Švajcarske i Austrije) ostaće u lepom sećanju i motivisaće, da se u budućnosti nešto slično ponovo organizuje.

SKD Sveti Nikolaj Srpski
Foto: Nebojša Antić

Na slavskom obredu učestvovala je uprava društva Sveti Nikolaj Srpski sa igračima folklora, a kolač je prerezao i slavska obeležja osveštao protoprezviter Ljubomir Zorica. Čestitavši slavu članovima i upravi društva, otac Ljubomir, koji je na početku i učestvovao u stvaranju ovoga ansambla, nije skrivao oduševljenje što društvo živi i što ima dosta dece.

Zavičaj Vintertur iz Švajcarske
Foto: Nebojša Antić

Preko tri sata učesnici podeljeni u dva bloka izvodili su bogat program. Po više ansambala i pevačkih grupa društava smenjivalo se na bini, a publika je bogatim aplauzima nagrađivala učesnike.

SKC Sveti Sava iz Gepingena sa folklornom sekcijom Brankovo kolo
Foto: Nebojša Antić

U pauzama je primećeno lepo druženje raznih generacija, što se organizatoru dodatno svidelo. Mladi igrači su bodrili jedni druge, stariji su razmenjivali iskustva, a još stariji su se prisećali dana, kada su i oni bili na bini kao i njihova deca i unuci i kada su se lepo družili sa predstavnicima drugih udruženja.

Jovan Jovanović Zmaj iz Feldkirha u Austriji
Foto: Nebojša Antić
Crkveni ansambl Anhangel iz Filingen-Šveningena na Švarcvaldu
Foto: Nebojša Antić

Igre iz Kosjerića, Levča, Gornje Resave, Leskovca, okoline Negotina, Rudnika, Šumadije, Gornje Pčinje, Vladičnog Hana, okoline Bujanovca, Vlaške igre iz Braničevskog okruga,  Šopske igre, Bugarka… neke su od  izvedenih koreografija.

Morava iz Štutgarta se odaziva na sve pozive
Foto: Nebojša Antić

Prvi ansambl Sv. Nikolaja Srpskoj je pred kraj premijerno izveo i koreografiju Jadar, pokupivši buran aplauz prisutnih.

Srbija iz Braunaua na Inu u Austriji
Foto: Nebojša Antić

Tokom večeri je uz izvođače i publika pevala pesme Sini jarko sunce sa Kosova, Da sam izvor voda ladna, Udada se Jagodo, Kosovski božuri… a na samom kraju kulturnog programa predstavnici svih društva su zajedno otpevali pesmu Srpkinja. Gosti iznenađenja bili su pesnici Jasna Kosanović, Veljko Šljuka i Ružica Udovičić, kao i narodni guslar
Siniša Ikanović sa suprugom Biljanom Ikanović- Božinovom i sinom Mišom (Božinovim).

Jasna Kosanović, Veljko Šljuka, Ružica govore svoje stihove
Foto: Nebojša Antić


Uprava Sv. Nikolaja Srpskog priredila je i zahvalnice za sve učesnike, a opšte narodno veselje nastavljeno je uz „Džu boks bend“, Stoleta, Cecu i Miju.

Mladi igrači SKC Vuk Stefanović Karadžić iz Raštata
Foto: Nataša Ilić

Na ovoj manifestaciji nastupili su domaćini Sveti Nikolaj Srpski iz Ulma, zatim društva iz Nemačke: Morava iz Štutgarta, Sveti Sava iz Gepingena, Arhangel iz Filingen-Šveningena, Vuk Karadžić iz Raštata i Svilen konac iz Ingolštata, zatim društva iz Austrije: Jovan Jovanović Zmaj iz Feldkirha, Srbija iz Braunaua na Inu i Kolo iz Forarlberga, kao i Zavičaj iz Vintertura u Švajcarskoj.

Još jedni gosti iz Austrije: igrači Kola iz Forarlberga
Foto: Nebojša Antić

Uprava SKUD Sveti Nikolaj Srpski, na čelu sa Igorom Milojkovićem, se toplo zahvalila svima na učešću, kao i svojim članovima na lepoj organizaciji, trudu i velikom poslu, izrazivši nadu da će i dalje nastaviti sa ovako lepim druženjima. Pored Igora Milojkovića, upravu sačinjavaju potpredsednik Blaženka Bradonjić, sekretar Sanja Bojanić i blagajnik Rajka Savić, dok je Aleksandar Lukić prvi predsednik i jedan od osnivača društva savetnik uprave i celog udruženja. 

Za kraj premijerno izvođenje koreografije Jadar: prvi ansamble Sv. Nikolaja Srpskog
Foto: Neboja Antić