Početna Događanja „Škola Vuk i Dositej“ iz Štutgarta prva je u rasejanju koja nosi...

„Škola Vuk i Dositej“ iz Štutgarta prva je u rasejanju koja nosi ime dva srpska velikana

Biljana Petrović (desno) i Jelena Stojiljković u Leksikografskom muzeju
Foto: arhiva B. Petrović

Profesorka srpkog jezika i književnosti, Biljana Petrović, poslednje četiri godine neumorno predaje u srpskoj dopunskoj školi u Štutgartu sa okolinom. Pozitivna, uvek nasmejana, sa mnogim idejama koje za tren pretoči u akciju, a zbog vidljivih uspeha svojih đaka, roditelji su uvek tu da podrže i doprinesu da se akcije sprovedu. Pored posvećenosti velikom broju učenika za koje uvek ima vremena, stiže da odgovori i na pozive srpske zajednice i da svojim prisustvom doprinese značaju.

Biljana Petrović u Vukovom muzeju
Foto: arhiva B. Petrović

Za ove četiri godine realizovala je više projekata  vezanih za srpsku dopunsku školu. Omogućila je svojim đacima iz rasejanje da posete glavni grad Srbije, kao i učenicama iz njene matične škole da dođu za Štutgart i tako ostvarila neposrednu partnersku saradnju koja dopunjuje obrazovno-vaspitne ciljeve škola u dijaspori i matici. Pokrenula je niz inovativnih metoda u svom radu, koje su unapredile rad škole, prateći roditeljska i dečja interesovanja. Jedna od takvih akcija, u kojoj podjednako uživaju deca i roditelji, su i Vidovdanske sportske igre, pokrenute sa timom roditelja školske 2016/17.g. Takodje je pokrenula školski  časopis „Vid“, kao nastavno sredstvo, koje čuva i neguje srpski jezik, tradiciju i kulturu. Ona je i prva učiteljica srpske škole u BV, koja je dala ime školi: „Škola Vuk Dositej“.

Deo učenika“ Škole Vuk i Dositelj“ iz Štutgarta
Foto: arhiva B. Petrović

„Naziv srpskoj dopunskoj školi – svaki učitelj može dati, jer naziv škole u kojoj predaje u Evropi, deo je sveukupnog nacionalnog podviga koji svaki učitelj čini, dolazeći iz zavičaja, poslat od države, na jednu posebnu misiju – da budi i neguje ljubav prema zavičajnom jeziku, kulturi i običajima. Koliki je značaj Vuka i Dositeja za srpsku prosvetu i kulturu i nacionalnu istoriju, učenici škole u kojoj predajem već četiri godine, učili su na razne didaktički prihvatljive načine, ali i na najneposredniji mogući način – dolaskom Muzeja Vuk i Dositej u Štutgart  prošle godine. Naziv škole je, tako, prirodan proces”, pojasnila je profesorka Biljana Petrović za internet portal Rasejanje.info

Roditelji velika podrška i srpske škole i projekata
Foto: arhiva B. Petrović

 Škola je dobila naziv kroz Projekat od posebnog obrazovnog i nacionalnog značaja „Reči koje čuvaju naše kulturno nasleđe“. Bio je to zajednički projekat profesorke Petrović sa profesorkom Jelenom Stojiljković i njenom lingvističkom sekcijom Farmaceutsko-fizioterapeutske škole iz Beograda. Taj kolektivni projekat je učestvovao na takmičenju lingvističkih sekcija Republike Srbije i dobio prvu republičku nagradu. Nagrada je uručena na 58. Tradicionalnom Republičkom zimskom seminaru za nastavnike srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nagradu je dodelilo Društvo za srpski jezik i književnost i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Posvećeno Dositeju Štutgartu u prostorijama ckrvenog doma gde se održava nastava
Foto: arhiva B. Petrović

„ U završnici lingvističkog Projekta , prilikom planirane posete partnerske škole – učenici iz Beograda, doneli su  Povelju o nazivu imena škole (o čemu se piše u našem časopisu VID), koja se čuva u učionici pri crkvi u Štutgartu.

Povelju su predali učenici lingvističke sekcije predstavnicima Saveta roditelja i na taj način krunisali zajedničku jednogodišnju saradnju. Tom prilikom su ukrasili i oplemenili učionicu panoima, na kojima su naša dva prosvetitelja, a o kojima su kroz Projekat đaci iz dijaspore učili. Ove panoe, kao nastavno sredstvo su ti naši divni, beogradski srednjoškolci, na koje sam uvek ponosna, sa velikom brižnošću uradili da bi ostao dokument i za buduće generacije učenika.

Osvojeno prvo mesto na projektu „Reči koje čuvaju naše kulturno nasleđe“
Foto: arhiva B. Petrović

Svi smo bili radosni, kada su stariji učenici srpske dopunske škole iz Štutgarta, pokazali na času utvrđivanja iz predmeta „Moja otadžbina Srbija“,  da dobro poznaju geografiju svoje domovine,“ pobedivši“ srednjoškolce u igri „Pričam ti priču“. Metoda vršnjačke edukacije, tako se pokazala veoma stimulativnom, više nego klasična metoda ispitivanja učenika“,  ispričala je zadovoljno profesorka Petrović.

Ministar prveste Šarčević sa roditeljima srpske „Škole Vuk i Dositej“ i prof. Biljanom
Foto: arhiva B. Petrović

„Da li će još neko dati isti naziv školi, ne znam. Šta će biti kada ja odem, ne znam, ali Savet roditelja će svakako ostati i podržati novog učitelja, koji će, sigurna sam, nastojati da neguje iste, započete vrednosti koje su i roditelji utemeljili, a koje se prenose kao snažna poruka ovim imenom škole“, dodala je za kraj Biljana Petrović.